GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB kaznio Goldman Sachs zbog pogrešnog označavanja rizika

ECB kaznio Goldman Sachs zbog pogrešnog označavanja rizika
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2023 / 19:27
Autor: SEEbiz
FRANKfURT - Europska središnja banka (ECB) izvijestila je da je izrekla novčanu kaznu europskoj podružnici američke banke Goldman Sachs zbog netočnog označavanja rizika, ocijenivši da je ‘teško‘ prekršila propise.

Goldman Sachs Bank Europe pogrešno je klasificirao izloženost kompanijama osam uzastopnih tromjesečja, od 2019. do 2021. godine, i dodijelio im niži stupanj rizika no što propisi određuju, utvrdio je u ponedjeljak ECB.

- Banka je ECB-u dostavila pogrešno izračunate brojke i time ECB-u onemogućila sveobuhvatan uvid u profil rizika - istaknuli su u ECB-u i dodali da Goldman Sachs ‘nije pravodobno otkrio pogrešku zbog manjkavih internih kontrola‘.

Rizik određuje koliko kapitala banka mora rezervirati za potencijalne gubitke.

Goldman Sachs Europe dodijelio je određenoj imovini niži stupanj rizika i time u izvješćima navodio više kapitalne stope no što propisi određuju, ustvrdio je ECB.

Banka je "teško" prekršila propise, zaključila je središnja monetarna institucija eurozone, izrekavši joj novčanu kaznu od 6,63 milijuna eura. ECB povredu propisa ocjenjuje u rasponu od blage do iznimno teške.

Goldman Sachs istaknuo je u priopćenju da je blisko surađivao s ECB-om i poduzeo sve potrebne korake da riješi problem.

Glasnogovornik Goldman Sachsa rekao je da prepoznaju ključnu važnost regulatornih obveza izvješćivanja, tvrdeći da su u potpunosti ispravili, kako navode, "naslijeđeni problem".

Tagovi: Goldman Sachs, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
HBOR započeo s provedbom Urbanog razvojnog fonda
PROVEDBA
HBOR započeo s provedbom Urbanog razvojnog fonda
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), u partnerstvu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, razvila je novi financijski instrument - Urbani razvojni fond, čija je operativna provedba službeno započela krajem prošloga tjedna.
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
PUNOMOĆ
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
ZAGREB - Slatinska banka izvijestila je sredinom lipnja kako je Helio Kamber stekao pravo glasa nad 73.781 dionicom ove banke, odnosno preko 5% dionica s pravom glasa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE