GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB bi bankama mogla dozvoliti isplatu dividende

ECB bi bankama mogla dozvoliti isplatu dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2020 / 08:36
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Na početku pandemije korone, ECB zabranjuje financijskim institucijama u eurozoni da isplaćuju dividende svojim dioničarima. Time se osigurava stabilnost banaka. Uz predvidljivo ublažavanje situacije, centralni bankari bi mogli ponovo popustiti uvjete.

Regulator banaka Evropska centralna banka (ECB) vjerojatno će ublažiti zamrzavanje dividendi za financijske institucije nametnute nakon izbijanja koronakrize.

U budućnosti će institucijama vjerovatno biti dopušteno raspodijeliti do 15 posto njihove kumulativne dobiti 2019/2020 ako uvjere regulatore da to sebi mogu priuštiti, rekla su dvojica upućenih.

Glasnogovornica ECB odbila je komentirati te informacije.

Bankarska supervizija ECB zatražila je od financijskih institucija u eurozoni da se odreknu raspodjele dobiti zbog korona krize.

Europska centralna banka odgovorna je za nadzor glavnih institucija u eurozoni od jeseni 2014. godine.

Prošloga tjedna, britanska centralna banka već je dopustila bankama te zemlje da ponovo dijele dividende. Međutim, Engleska banka je takođe postavila ograničenja. Dividende ne bi trebale prelaziti četvrtinu dobiti za 2019. i 2020. godinu.

Zona eura teško pati od posljedica drugog vala pandemije i mjera koje su vlade nametnule za suzbijanje stope zaraze. Stručnjaci pretpostavljaju da bi kao rezultat toga neke kompanije - na primjer iz uslužnog sektora - mogle doći u poteškoće u otplati i povećati broj loših kredita u bilancama banaka. No, nade da će cjepivo uskoro biti dostupno čine ekonomske izglede za naredne godine pozitivnijim.

Za 2022. ECB očekuje ekonomski rast od 4,2 posto nakon 3,9 posto za 2021. U utorak će nadzorni organi ECB-a opet baviti pitanjem dividende, rekli su upućeni.

Tagovi: Europska središnja banka, dividenda, isplata dividende, Bank of England
PROČITAJ I OVO
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
NAGRADE
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
BANJA LUKA - Akcionari Sberbank a.d. Banja Luka odobrit će isplatu varijabilnih naknada (bonusa) za poslovnu 2020. godinu članovima Uprave Banke, sadržano je u prijedlogu za Skupštinu akcionara koja je zakazana za 7. maj 2021. godine.
ING: DeFi nas brine više od bitcoina
BANKE I KRIPTOVALUTE
ING: DeFi nas brine više od bitcoina
AMSTERDAM - Nizozemski bankarski div ING analizirao je rizike i prilike koje pruža rastući prostor decentraliziranih financija (DeFi).
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju
DOBRA GODINA
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju

MILANO - Talijanska banka banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o većim prihodima u prvom tromjesečju zahvaljujući naknadama i provizijama i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

Završila integracija OTP-a i Vojvođanske banke: Vodeća u segmentu kredita i druga po veličini aktive u Srbiji
INTEGRACIJA
Završila integracija OTP-a i Vojvođanske banke: Vodeća u segmentu kredita i druga po veličini aktive u Srbiji
NOVI SAD - Nova OTP banka Srbija a.d. Novi Sad, nastala kao rezultat procesa integracije OTP banke Srbija a.d. Beograd (bivše Societe Generale Srbija) i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad, počela je sa radom. Najkompleksnija bankarska integracija ikad realizovana na ovim prostorima predstavlja strateški potez OTP Grupe sa ciljem da formira vodeću bankarsku instituciju u Srbiji.
EIB će koristiti kriptovalutu ethereum za registraciju digitalnih novčanica
KRIPTOVALUTE
EIB će koristiti kriptovalutu ethereum za registraciju digitalnih novčanica
BRUXELLES - Europska investicijska banka (EIB) koristit će blockchain tehnologiju za izdavanje dvogodišnjih digitalnih obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE