GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB: Banke u eurozoni mogu početi isplaćivati dividende tek pred kraj 2021.

ECB: Banke u eurozoni mogu početi isplaćivati dividende tek pred kraj 2021.
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2020 / 14:50
Autor: SEEbiz / H

FRANKFURT - Banke u eurozoni trebaju se suzdržati od isplate dividende ili ih minimizirati barem do kraja rujna 2021. kako bi sačuvale svoje financije za slučaj da pandemija ponovno iznenadi gospodarstva, poručila je Europska središnja banka (ECB).

"Iako su se makroekonomske prilike poboljšale a neizvjesnost u gospodarstvu povezana s pandemijom covida 19 smanjila od ožujka 2020., razina neizvjesnosti i dalje je povišena i utječe na sposobnost banaka da prognoziraju svoje srednjoročne kapitalne potrebe", ocjenjuje ECB.

Banke su o novim smjernicama obaviještene pismom poslanim u utorak.

Smjernice su blaže od dosadašnjih, kojima se banke pozvalo da ove godine uopće ne isplaćuju dividende.

"U reviziji preporuke ECB priznaje da je smanjena neizvjesnost u makrogospodarskim projekcijama", stoji u priopćenju.

Tražeći od banaka da se suzdrže od isplate dividendi, središnja banka nada se da će izgledi biti veći da će banke imati dovoljno sredstva za kreditiranje kompanija ako se nađu u financijskim problemima zbog pandemije.

Iako se situacija u gospodarstvu čini boljom u posljednje vrijeme, u ECB-u napominju da golema financijska potpora vlada i činjenica da neki problemi izađu na vidjelo tek kasnije podrazumijevaju da je još prerano za pretpostavku da je nevoljama došao kraj.

ECB je postavio smjernice za dividende i pozvao banke koje planiraju isplatu dividende ili otkup dionica da budu sigurne da su profitabilne prije no što se odluče za takve korake.

Banke koje donesu takve odluke moraju se prvo konzultirati s regulatorima, napominje se u izvješću.

Mnoge su banke ove godine ojačale rezerve i tvrde da je isplata dividende jedini način da se zadrže snažna ulaganja, objašnjava dpa.

Tagovi: Europska središnja banka, dividenda, Andrea Enria
PROČITAJ I OVO
PBZ na travanjskoj skupštini o povlačenju dionica s burze
SKUPŠTINA
PBZ na travanjskoj skupštini o povlačenju dionica s burze
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) u ponedjeljak je objavila poziv za glavnu skupštinu, zakazanu za 26. travnja, na kojoj će dioničari odlučivati o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te o zadržavanju lanjske dobiti od gotovo 817 milijuna kuna.
Libor izlazi iz upotrebe, banke moraju pronaći alternativu
KAMATNE STOPE
Libor izlazi iz upotrebe, banke moraju pronaći alternativu
ZAGREB - Krajem ove godine službeno prestaje izračun međubankarske kamatne stope Libor za većinu valuta, objavio je u petak britanski financijski regulator FCA.
I NKBM najavila uvođenje ležarina za više iznose depozita
LEŽARINA
I NKBM najavila uvođenje ležarina za više iznose depozita
MARIBOR - Nakon što su NLB i SKB banka najavile da će u travnju uvesti naknade za skladištenje fizičkih osoba za prosječna mjesečna stanja iznad 250.000 odnosno 200.000 EUR, sada to za lipanj najavljuje i Nova KBM.
HUB: Vjerujemo da neće biti dodatne potrebe za moratorijima
KREDITIRANJE
HUB: Vjerujemo da neće biti dodatne potrebe za moratorijima
ZAGREB - S početkom turističke sezone, kada poduzeća iz područja turizma i prometa počnu ostvarivati prihode, u Hrvatskoj udruzi banaka vjeruju da će se povećati i njihova kreditna sposobnost te da neće biti dodatne potrebe za moratorijima.
Solidni rezultati OTP grupe u pandemijskoj godini
STABILNO
Solidni rezultati OTP grupe u pandemijskoj godini
BUDIMPEŠTA - Unatoč neočekivanim izazovima uzrokovanim pandemijom, poslovanje OTP grupe se odvijalo bez poteškoća u 2020. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE