GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD želi postati većinski zelena banka

EBRD želi postati većinski zelena banka
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2020 / 14:44
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina usmjeriti više od polovine ulaganja u zelenu ekonomiju kako bi poduprla borbu protiv klimatskih promjena, trasiranu Pariškim klimatskim sporazumom.

Do 2025. više od 50 posto ukupnih ulaganja EBRD-a trebalo bi biti usmjereno u potporu zelenom ekonomskom oporavku zemalja u kojima EBRD posluje, pri čemu bi se u obzir uzimale posljedice pandemije koronavirusa, objavio je EBRD u srijedu.

Ulaganja bi se povećala inovativnim pristupom nizu područja, objašnjavaju u banci, skicirajući 'ozelenjavanje' financijskog sektora i energetskih sustava, dekarbonizaciju industrije, održive gradove i komunikacijske i sustave opskrbe hranom, te očuvanje 'prirodnog kapitala'.

Posebno bi se vodilo računa o pravednoj tranziciji, rodnoj ravnopravnosti, prilikama koje pruža cirkularna ekonomija, te o zelenim digitalnim rješenjima i o ulozi energetske efikasnosti, navodi se u priopćenju.

Osim većih ulaganja, cilj je i smanjenje emisije stakleničkih plinova za 25 do 40 milijuna tona godišnje do 2025. i određivanje roka za usklađivanje svih EBRD-ovih projekata s Pariškim sporazumom o klimi. Odluka bi trebala biti donesena najkasnije 2022. godine.

Banka će tako temeljito provjeravati sva ulaganja kako bi bila sigurna da su u skladu s Pariškim sporazumom o klimi ali i odgovarajućim planovima zaštite klime u zemljama u kojima posluje, vodeći računa o njihovim prioritetima.

Povećala bi i kapacitete za podršku u razvoju niskougljičnih i strategija klimatske otpornosti i pojačala nastojanja na mobilizaciji zelenih ulaganja.

U planu je i pojačani rad na smjernicama, kako bi svih 38 zemalja moglo efikasno ostvariti ciljeve zaštite klime i okoliša, te suradnja s drugim multilateralnim zajmodavcima, navodi se u priopćenju.

Novi plan za zelenu ekonomsku tranziciju usvojio je jučer EBRD-ov odbor direktora a bazira se na bančinim načelima usvojenima uoči Pariškog samita o klimi 2015. godine. Bančini dioničari trebali bi o njemu glasati na skupštini 7. i 8. listopada.

Tagovi: EBRD, zelena banka, zeleni projekti, zelena energija
PROČITAJ I OVO
Societe Generale u ogromnom gubitku u drugom kvartalu
GUBITAK
Societe Generale u ogromnom gubitku u drugom kvartalu
PARIZ - Societe Generale banka izvijestila je o neto gubitku od 1,26 milijardi eura (1,48 milijardi USD) u drugom kvartalu jer je banka izdvojila više kapitala zbog pandemije i smanjila vrijednost svog trgovinskog poslovanja.
EBRD dodijelio Erste banci TFP nagradu za najuspješniju banku partnera u Hrvatskoj treću godinu zaredom
NAGRADE
EBRD dodijelio Erste banci TFP nagradu za najuspješniju banku partnera u Hrvatskoj treću godinu zaredom
ZAGREB – U sklopu dodjele priznanja najuspješnijim bankama partnerima za 2019. godinu, u okviru programa TFP (Trade Facilitation Programme), EBRD je Erste banci treću godinu zaredom dodijelio nagradu za najaktivniju banku partnera u financiranju međunarodne trgovine u Hrvatskoj.
Dobit HSBC-a u prvom polugodištu potonula 65 posto
POTONUĆE
Dobit HSBC-a u prvom polugodištu potonula 65 posto
LONDON - Dobit najveće britanske banke HSBC prije poreza iznosila je u prvoj polovini godine 4,3 milijarde dolara, u usporedbi s 12,4 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine, objavili su u ponedjeljak britanski mediji.
Bankama u RS ipak zabranjena isplata dobiti iz 2019. godine
DIVIDENDA
Bankama u RS ipak zabranjena isplata dobiti iz 2019. godine
BANJA LUKA - Agencija za bankarstvo Republike Srpske zabranila je isplatu dobiti banaka iz 2019. godine, navodi se u odgovoru koji je Agencija dala na upit banaka u vezi sa privremenim mjerama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem Covid-19.
Crnogorske banke za šest mjeseci ostvarile 16 miliona eura dobiti
U PLUSU
Crnogorske banke za šest mjeseci ostvarile 16 miliona eura dobiti
PODGORICA - Crnogorske banke su za šest mjeseci tekuće godine ostvarile 16 miliona eura dobiti. U plusu je 12 banaka, dok je samo Adriatic banka u minusu 848.000 eura. Najveći profit ostvarila je Podgorička banka (članica OTP Group) – 3,08 miliona eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE