GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD želi postati većinski zelena banka

EBRD želi postati većinski zelena banka
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2020 / 14:44
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina usmjeriti više od polovine ulaganja u zelenu ekonomiju kako bi poduprla borbu protiv klimatskih promjena, trasiranu Pariškim klimatskim sporazumom.

Do 2025. više od 50 posto ukupnih ulaganja EBRD-a trebalo bi biti usmjereno u potporu zelenom ekonomskom oporavku zemalja u kojima EBRD posluje, pri čemu bi se u obzir uzimale posljedice pandemije koronavirusa, objavio je EBRD u srijedu.

Ulaganja bi se povećala inovativnim pristupom nizu područja, objašnjavaju u banci, skicirajući 'ozelenjavanje' financijskog sektora i energetskih sustava, dekarbonizaciju industrije, održive gradove i komunikacijske i sustave opskrbe hranom, te očuvanje 'prirodnog kapitala'.

Posebno bi se vodilo računa o pravednoj tranziciji, rodnoj ravnopravnosti, prilikama koje pruža cirkularna ekonomija, te o zelenim digitalnim rješenjima i o ulozi energetske efikasnosti, navodi se u priopćenju.

Osim većih ulaganja, cilj je i smanjenje emisije stakleničkih plinova za 25 do 40 milijuna tona godišnje do 2025. i određivanje roka za usklađivanje svih EBRD-ovih projekata s Pariškim sporazumom o klimi. Odluka bi trebala biti donesena najkasnije 2022. godine.

Banka će tako temeljito provjeravati sva ulaganja kako bi bila sigurna da su u skladu s Pariškim sporazumom o klimi ali i odgovarajućim planovima zaštite klime u zemljama u kojima posluje, vodeći računa o njihovim prioritetima.

Povećala bi i kapacitete za podršku u razvoju niskougljičnih i strategija klimatske otpornosti i pojačala nastojanja na mobilizaciji zelenih ulaganja.

U planu je i pojačani rad na smjernicama, kako bi svih 38 zemalja moglo efikasno ostvariti ciljeve zaštite klime i okoliša, te suradnja s drugim multilateralnim zajmodavcima, navodi se u priopćenju.

Novi plan za zelenu ekonomsku tranziciju usvojio je jučer EBRD-ov odbor direktora a bazira se na bančinim načelima usvojenima uoči Pariškog samita o klimi 2015. godine. Bančini dioničari trebali bi o njemu glasati na skupštini 7. i 8. listopada.

Tagovi: EBRD, zelena banka, zeleni projekti, zelena energija
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE