GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD ulaže 1,1 milijardu eura u zelene programe u EU

EBRD ulaže 1,1 milijardu eura u zelene programe u EU
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2023 / 21:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mobilizirat će više od 1,1 milijardu eura financiranja kroz izravna ulaganja ili financijske posrednike kako bi pomogla zemljama Europske unije (EU) u koje Banka ulaže da ostvare svoj puni zeleni potencijal, poboljšaju svoju održivost i smanje njihov utjecaj na okoliš.

Odbor za ulaganja InvestEU odobrio je jamstva u vrijednosti do oko 150 milijuna eura za prve operacije EBRD-a. Ovo slijedi i dio je potpisivanja ugovora o jamstvu InvestEU vrijednog do 450 milijuna eura između Europske komisije i EBRD-a.

Novo financiranje potaknut će zelena i održiva ulaganja u komunalni, prometni i energetski sektor kako bi se odgovorilo na izazove zaštite okoliša s kojima se suočavaju.

Podržat će EBRD-ov uspješan program Zeleni gradovi, koji je aktivan u više od 50 urbanih područja kako bi se ubrzao njihov zeleni prijelaz. Pomoći će u oporavku od nedavne krize izazvane Covid-19, riješiti nedostatke u infrastrukturi i poboljšati konkurentnost i socioekonomsku konvergenciju ovih zemalja EU-a s drugim državama članicama.

Nadalje, financijske institucije u tim zemljama davat će zajmove za financiranje ulaganja u održivi promet, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i stambene zgrade.

To će pridonijeti uštedi energije i smanjenju emisije CO2 u zgradarstvu i prometnom sektoru. Također će pomoći u rješavanju vitalnog pitanja intenziteta ugljika u dotičnim gospodarstvima, kao i energetske krize izazvane ruskim ratom protiv Ukrajine.

EBRD će također podržati zelena ulaganja u širok raspon industrijskih i infrastrukturnih projekata. Oni će se usredotočiti na privatne tvrtke koje se suočavaju s rastućim troškovima novijih tehnologija, većim percipiranim rizicima i nedostatkom dostupnog financiranja.

Tipični projekti za koje se očekuje da će biti financirani uključuju energetsku učinkovitost i učinkovitost resursa u industriji i trgovini, kružno gospodarstvo i inicijative za recikliranje, zelene zgrade, održive prehrambene proizvode, obnovljivu energiju, skladištenje energije i mreže, vodu i otpadne vode te niskougljične i urbane prijevoz.

Predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso izjavila je: “Vrlo sam zadovoljna što će naše partnerstvo s Europskom komisijom otključati više održivih i zelenih ulaganja diljem EU-a. EBRD će iskoristiti svoju stručnost u privatnom sektoru i politici kako bi doprinio brzom prijelazu na zelenu budućnost u zemljama EU-a u koje ulažemo – posebno u komunalnim, industrijskim i malim i srednjim sektorima njihovih gospodarstava.”

Europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni rekao je: „InvestEU igra ključnu ulogu u promicanju održivog i uključivog društvenog gospodarstva. Putem ovog sporazuma, zemlje EU-a u središnjoj i istočnoj Europi i Grčka će otključati svoj puni potencijal za zeleni rast i ekološku održivost dok će rješavati kritične nedostatke u infrastrukturi, jačati konkurentnost i poticati socio-ekonomsku konvergenciju. Ponosan sam što će InvestEU igrati ulogu u poticanju zelenih i održivih ulaganja, potičući time društvenu uključenost i napredujući prema pravednijoj i prosperitetnijoj budućnosti.”

Tagovi: Europska banka za obnovu i razvoj, Odile Renaud-Basso , zelena tranzivija, InvestEU, Zeleni gradovi
PROČITAJ I OVO
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE