GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD u 2022. u Hrvatsku uložio gotovo 300 milijuna eura

EBRD u 2022. u Hrvatsku uložio gotovo 300 milijuna eura
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 15:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je 297 milijuna eura u hrvatsko gospodarstvo 2022. godine, što je rekordna godina za ulaganja privatnog sektora (82 posto godišnjeg obujma poslovanja u zemlji). Većina sredstava (63 posto) poduprla je projekte tranzicije zelene ekonomije.

Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a, šefica ureda za Hrvatsku, izjavila je:

„Hrvatska se tijekom protekle godine suočila s nekoliko lokalnih i globalnih izazova. Pojačali smo naš angažman kroz financiranje i savjetovanje kako bismo podržali lokalne tvrtke i zemlju u cjelini. U 2022. pokrenuli smo niz važnih inicijativa za podršku hrvatskoj brzorastućoj start-up zajednici i tehnološkoj industriji. Dodatno smo proširili naš vodeći program urbane regeneracije i nastavili inicijative političkog dijaloga s nacionalnom vladom o boljem upravljanju imovinom nekretnina u državnom vlasništvu.”

Bančino financiranje privatnog sektora u Hrvatskoj u 2022. uključivalo je 57 milijuna eura za proizvodnju obnovljive energije. Otprilike 43 milijuna eura od toga je posuđeno tvrtkama Taaleri Energia i ENCRO Kunovac JV za prvi projekt obnovljivih izvora energije u zemlji izvan sheme subvencija za obnovljive izvore energije. Ovim projektom EBRD financira izgradnju i rad dviju kopnenih vjetroelektrana u zadarskoj regiji, zajedničkog ukupnog kapaciteta mreže od 111 MW, dovoljnog za napajanje 85.000 kućanstava.

Drugdje u privatnom sektoru, Banka je osigurala zajam od 35 milijuna eura tvrtki Studenac d.o.o., najvećem hrvatskom maloprodajnom trgovcu hranom po broju prodavaonica, za financiranje njegovog širenja, uključujući akviziciju maloprodajnih trgovaca hranom Pemo i Lonia. Zajam EBRD-a također je pomogao poboljšati politiku uključivanja i održivosti Studenca, posebice zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica.

Tijekom 2022. EBRD je uložio u niz inovativnih financijskih instrumenata. To uključuje ulaganje od 10 milijuna eura u prvu hrvatsku obveznicu povezanu s održivošću koju je izdala grupa Meritus ulaganja (M+). M+ je vodeći neovisni outsourcing tehnologija poslovnih procesa u jugoistočnoj Europi, aktivan u kontakt centrima, informacijskoj tehnologiji i službama za zapošljavanje. Ima urede u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji, Turskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama te zapošljava više od 12.000 ljudi.

U financijskom sektoru, EBRD je uložio 60 milijuna eura u prvu obveznicu održivosti koju je izdala RBA, hrvatska podružnica Raiffeisen banke, te je nastavio davati kredite UniCredit Leasingu Hrvatska (25 milijuna eura) i Raiffeisen Leasingu Hrvatska (15 milijuna eura). za daljnje kreditiranje lokalnih malih i srednjih poduzeća (SME). To uključuje financiranje zakupa zelene opreme i tehnologija u komercijalnom sektoru.

U još jednom inovativnom projektu s Raiffeisenom u Hrvatskoj, najavljenom ranije ovog tjedna, EBRD je podržao RBA-inu prvu sintetičku sekuritizaciju u zemlji, istovremeno pružajući 26 milijuna eura kreditne zaštite u obliku nepokrivenog financijskog jamstva. Transakcija pokriva kreditni portfelj uspješnih malih i srednjih poduzeća i drugih tvrtki vrijedan oko 366 milijuna eura. Dok tržište sintetičke sekuritizacije u posljednjih nekoliko godina stabilno raste u naprednijim zemljama Europske unije (EU), ono je novi instrument u većini gospodarstava u koja EBRD ulaže, uključujući i Hrvatsku.

U javnom sektoru, EBRD je osigurao zajam od 50 milijuna eura gradu Zagrebu za potporu vitalnih javnih komunalnih poduzeća (voda i promet) nakon posljedica pandemije Covida-19 i potresa koji su pogodili to područje 2020., uzrokujući procijenjenu vrijednost od € 11 milijardi kuna štete.

Grad Karlovac postao je drugi hrvatski grad koji je pristupio EBRD-ovom Programu zelenih gradova, budući da je Banka, zajedno s EU, sufinancirala sveobuhvatnu obnovu gradske toplinske mreže, zamjenu zastarjelih vrelovoda i šahtova te poboljšanje cjelokupnog učinkovitost toplinske distribucijske mreže.

Bankini lokalni i međunarodni savjetodavni projekti s hrvatskim malim i srednjim poduzećima financirani su donatorskom potporom Europskog investicijskog savjetodavnog centra i EBRD-ovog Small Business Impact Funda (Italija, Irska, Japan, Koreja, Luksemburg, Norveška, Švedska, Švicarska, TaiwanBusiness-EBRD Technical Fond za suradnju i Sjedinjene Američke Države).

Upravni odbor Banke sljedećih će tjedana raspravljati o novoj strategiji EBRD-a za Hrvatsku za razdoblje 2023.-28., s fokusom na gospodarsku konkurentnost, otpornost i zelenu tranziciju.

Tagovi: Europska banka za obnovu i razvoj, Studenac, Victoria Zynchuk, Karlovac, obnovljivi izvori energije, UniCredit Leasing
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE