GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD planira dopuniti strategiju za Sloveniju

EBRD planira dopuniti strategiju za Sloveniju
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2024 / 17:03
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predstavili su danas u Ministarstvu financija nacrt nove strategije za Sloveniju, čije se usvajanje na upravnom odboru očekuje u srpnju.

Nova strategija temeljit će se na postojećoj i predviđa jačanje aktivnosti EBRD-a u području konkurentnosti i zelene tranzicije.

Trenutnu strategiju za Sloveniju, koja obuhvaća razdoblje 2019. – 2024., EBRD je usvojio u veljači 2019. Nova će se na nju nadograditi i odrediti pojačanu aktivnost EBRD-a na dva područja, objavilo je Ministarstvo financija. Kako su naveli, riječ je o povećanju konkurentnosti kroz diversificirano financiranje, inovacije i dobro upravljanje, kao i napretku Slovenije na području zelene tranzicije.

EBRD je u Sloveniji prisutan od 1993. godine, u tom je razdoblju podržao 106 projekata u našoj zemlji, a ukupna vrijednost ulaganja iznosi nešto manje od 1,6 milijardi eura, stoji na njezinim stranicama.

Kao strateške prioritete za razdoblje 2019.-2024., u strategiji za Sloveniju, EBRD je postavio povećanje konkurentnosti i dobrog upravljanja zagovaranjem privatizacije i istovremeno korištenjem najnovijih instrumenata za potporu privatnim tvrtkama te podupiranjem prijelaza na zeleno gospodarstvo promicanjem novih zelenih tehnologije.

Drugi dio sastanka bio je posvećen pripremama za godišnju skupštinu EBRD-a koja će se održati 15. i 16. svibnja u Armeniji. Ključna tema bit će priprema novog petogodišnjeg strateškog i kapitalnog okvira koji će guverneri odobriti sljedeće godine u Londonu. Ovaj put, međutim, uprava EBRD-a obratila se guvernerima sa zahtjevom za smjernicama, kako u pogledu prioriteta banke tako i povećanja njezine fleksibilnosti u odgovoru na stalne krize, osiguravanja učinkovitog poslovanja u državama članicama i povećanja prisutnosti u privatnom sektoru, ministarstvo objasnio.

Delegacija EBRD-a u sklopu posjeta Sloveniji posjetila je i pogon Elesa u Beričevu, koji poslovno surađuje s bankom.

Tagovi: ebrd, slovenija
PROČITAJ I OVO
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE