GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD-ov kredit od 8 miliona eura Intesa Sanpaolo Banci u BiH

EBRD-ov kredit od 8 miliona eura Intesa Sanpaolo Banci u BiH
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2022 / 07:53
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozdravlja Intesa Sanpaolo Banku, članicu Intesa Sanpaolo grupe, u svom programu Go Digital u Bosni i Hercegovini, koji pomaže malim i srednjim poduzećima (SME) da ulažu u digitalizaciju poslovnih aktivnosti i jačanje konkurentnosti.

Banka je odobrila kredit od 8 miliona eura Intesa Sanpaolo Banci za daljnje kreditiranje lokalnih malih poduzeća. Mala i srednja poduzeća moći će podnijeti zahtjev Intesa Sanpaolo Banci za sredstva za ulaganje u novu opremu i poboljšanja koja im mogu pomoći da povećaju svoju produktivnost, smanje operativne troškove i poboljšaju svoju usklađenost sa EU standardima.

Osim zajmova, mala i srednja poduzeća imat će koristi od poticaja u obliku granta u iznosu do 15 posto ukupnog iznosa zajma, koji će finansirati European Union (EU).

Manuela Naessl, direktorica ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je:

- Drago nam je što se Intesa Sanpaolo Banka pridružuje našem programu Go Digital u BiH i što će njeni klijenti, mala i srednja poduzeća moći iskoristiti naše zajmove i grantove EU. Ujedinjeni smo u našoj ambiciji da povećamo konkurentnost lokalnih malih poduzeća podržavajući ih u ulaganju i inovacijama.

- Nakon što smo nedavno sa EBRD-om dogovorili saradnju vezano za projekat GEFF putem kojeg smo lansirali posebnu liniju kredita Moj eko dom za stanovništvo, a koja se tiče energetske efikasnosti, ovoga puta na moju veliku radost dogovorili smo još jednu saradnju koja je ovog puta orjentisana na mala i srednja preduzeća. Kreditna linija ‘Go Digital’ koju smo pripremili s našim partnerom EBRD-om zasigurno će pomoći postojećim, ali i potencijalnim klijentima Banke iz domene SME kako bi povećali svoju konkurentnost na tržištu u smislu olakšanja poslovanja, ulaganja u automatizaciju i digitalizaciju, te kako bi mogli da se okrenu ulaganjima u zelenu ekonomiju, izjavio je Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke.

Kreditna linija je odobrena u okviru programa Go Digital in Bosnia and Herzegovina koji finansiraju EBRD i EU, dio programa „EU4SMEs“. EBRD je osigurala 40 miliona eura zajmova, dok je EU osigurala bespovratna sredstva od 9 miliona eura za poticaje, savjetodavne usluge i programsku tehničku pomoć.

Program je praćen aktivnostima njemačkog Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), koji će raditi s vladom i ostalim učesnicima kako bi pomogao u izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u Bosni i Hercegovini, uključujući čvorišta digitalnih inovacija.
Program direktno doprinosi Digitalnoj agendi Europske komisije za zapadni Balkan, čiji je cilj podržati tranziciju privatnog sektora i pomoći kompanijama da u potpunosti osiguraju prednosti digitalne transformacije ekonomije.

Tagovi: EBRD, Intesa Sanpaolo, Manuela Naessl, Marco Trevisan
PROČITAJ I OVO
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
EPILOG
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
BERN - Švicarski financijski regulator (FINMA) objavio je danas da razmatra hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora banke Credit Suisse nakon što je drugu po veličini banku u Švicarskoj prošli tjedan morala otkupiti najveća švicarska banka UBS.
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
TEŽAK PAD
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
LONDON - Što nije u redu s bankama, zapitao se i britanski tjednik The Economist.
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
ODLJEV
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
WASHINGTON - Regulatori su ponovno uvjeravali javnost da je bankarski sustav siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita.
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE