GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD odobrila OTP banci Srbija zajam od 25 miliona evra

EBRD odobrila OTP banci Srbija zajam od 25 miliona evra
ZAJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2022 / 15:01
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je OTP banci Srbija odobrila zajam u iznosu od 25 miliona evra za dalje kreditiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji.

Kreditna linija će služiti kao podrška kreditiranju privatnih preduzeća u vidu linija za obrtni kapital i investicionih kredita, pre svega za MSP koji posluju u ekonomski manje razvijenim delovima zemlje.

Kreditna linija će dodatno osnažiti pristup finansiranju za MSP u trenutno izazovnim uslovima poslovanja.

Predrag Mihajlović, CEO i predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija je izjavio:

„U skladu sa našom vodećom pozicijom na tržištu u kreditiranju stanovništva i privrede, pristupili smo potpisivanju nove kreditne linije sa EBRD-om sa uverenjem da ćemo na taj način dodatno ojačati razvoj srpske privrede i njene otpornosti na srednji i duži rok. OTP banka će nastojati da deo sredstava iz ove kreditne linije usmeri na finansiranje kvalitetnih zelenih projekata, kroz ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.“

Branimir Spasić, CFO i član Izvršnog odbora OTP banke je naveo: „Nova kreditna linija u iznosu od 25 miliona evra doprineće da zadržimo zdrav kvalitet portfolija OTP banke i očekujem značajno interesovanje i postojećih i novih klijenata iz MSP sektora. Mi smo u redovnoj komunikaciji sa međunarodnim finansijskim institucijama u cilju sagledavanja dodatnih izvora finansiranja kako bismo obezbedili bolje uslove finansiranja malih i srednjih preduzeća“.

Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD za finansijske institucije na Zapadnom Balkanu i Istočnoj Evropi je navela:

„Drago nam je da nastavljamo saradnju sa OTP bankom i da zajednički podržavamo mala i srednja preduzeća u Srbiji. Nova kreditna linija omogućiće malim i srednjim preduzećima jednostavniji pristup finansiranju za razvoj i jačanje konkurentnosti, na lokalnom i stranim tržištima“.

Sa širokom regionalnom pokrivenošću i fokusom na MSP sektor, OTP banka Srbija ima potencijal da obezbedi preko potrebno finansiranje manjim preduzećima i da doprinese razvoju MSP sektora u celoj zemlji.
EBRD je vodeća investiciona institucija u Srbiji. Banka je do danas uložila preko 7,5 milijardi evra u 296 projekata u zemlji. Fokus banke u Srbiji jeste razvoj privatnog sektora, poboljšanje javne komunalne infrastrukture i olakšavanje tranzicije zemlje ka zelenoj ekonomiji.

Tagovi: OTP banka Srbija, OTP banka, Aleksandra Vukosavljević, Predrag Mihajlović, EBRD, Evropska banka za obnovu i razvoj
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE