GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD kreditira finansiranje izgradnje dela autoputa od Niša do Pločnika

EBRD kreditira finansiranje izgradnje dela autoputa od Niša do Pločnika
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 08:09
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj dogovorila je sa srpskim vlastima kredit od 85 mil EUR za finansiranje izgradnje dela autoputa Mira, od Niša do Pločnika, a tender će biti objavljen početkom novembra, izjavila je Tanjugu regionalna direktorka EBRD za ZB  Zsuzsana Hargitai.

Hargitai kaže da se samo čeka nova Vlada da potpiše sporazum o kreditu za taj autoput.

- Ipak, još bolja vest je da su tenderi spremni i da će biti objavljeni negde početkom novembra. Tako da čim potpišemo sporazum o finansiranju počinjemo sa realizacijom - rekla je Hargitai.

Upitana kako vidi dolazak američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Srbiju i njeno otvaranje regionalne kancelarije u Beogradu, Hargitai je požela dobrodošlicu tom američkom fondu i dodala da će sa DFC-om videti šta mogu zajedno da rade.

DFC je najavio da će jedna od prvih projekata koje će finansirati u Srbiji biti upravo izgradnja dela autoputa Niš - Priština.

Hargitai kaže da nisu do sada radili sa DFC-om, ali da svakako DFC ima odličnu poslovnu praksu (track record) u obezbeđivanju finansiranja, poboljšavanju uslova poslovanja i pružanju sigurnosti od političkih rizika za projekte privatnog sektora.

- Dogovorili smo se da sednemo sa novoimenovanim direktorom kancelarije DFC-a u Beogradu Džonom Jovanović i vidimo šta sve možemo zajedno da radimo - navela je ona u izjavi za Tanjug.

Na pitanje da li buduće američke investicije u Srbiji i regionu vidi kao konkurenciju ili kao komplementarne projekte, Hargitai kaže da ona to ne vidi kao konkurenciju, koja može da postoji u privatnom sektoru. Takođe, ističe da su američki investitori veoma dobrodošli kako u Srbiji tako i u regionu Zapadnog Balkana.

Napominje da su sa delegacijom DFC-a i američkom Eksim bankom razmatrali koje projekte u javnom sektoru mogu zajedno da rade, i dodaje da ima puno projekata.

Hargitai navodi da se projekat izgadnje autoputa od Niša do Prištine priprema već neko vreme i da je EBRD na tome radio zajedno sa EIB i EU, koji su takođe obezbedili sredstva za pripremu i realizaciju tog projekta.

Na pitanje da li očekuje da dolazak DFC-a u Srbiju ubrza ekonomski razvoj Srbije, Hargitai kaže da brži ekonomski razvoj zavisi, pre svega, od sprovođenja daljih ekonomskih reformi i post kovid oporavka u 2021. godini.

Kako je rekla, Srbija je već na mapi stranih dirketnih investicija, ali sada reforme treba da idu prema ujednačavanju uslova na tržištu kako bi i lokalne kompanije mogle više da investiraju.

- Mi očekujemo u Srbiji snažan oporavak u 2021. godini, u post kovid fazi, i još brži rast posle - dodala je Hargitai.

Ukupna vrednost izgradnje autoputa Niš-Merdare 1,065 mlrd EUR

Inače, prva deonica Autoputa mira je Niš-Merdare u dužini od 77 km. Za prvu deonici od Niša do Pločnika, čija će izgradnja koštati oko 250 mil EUR, već je obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 mil EUR, kao i grant od 40,6 mil EUR iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Preostali deo sredstava biće finansiran iz budžeta Srbije.

Inače, ukupna procenjena vrednost izgradnje punog profila autoputa (šest traka) Niš-Merdare je 1,065 mlrd EUR, a autoput bi se gradio fazno.

U prvoj fazi će se raditi izgradnja poluprofila autoputa, i cena izgradnje od Niša do Merdara će iznositi oko 648 mil EUR i to prvo deonica od Niša do Pločnika čija je vednost 255 mil EUR, a zatim druga deonica od Pločnika do Merdara iznosu od 393 mil EUR.

Autoput Niš-Merdare-Priština je deo osnovne indikativne transportne mreže EU. Koridor 10 i ovaj autoput će se povezati kod Niša i omogućiti izlazak Srbije na albanske luke na Jadranskom moru i bolje povezati 500.000 ljudi.

Dužina budućeg autoputa Niš-Drač je 383 kilometara.

Tagovi: Evropska banka za obnovu i razvoj, autoput Niš-Pločnik, Međunarodna razvojna finansijska korporacija
PROČITAJ I OVO
NLB bi godišnje isplaćivala 100 milijuna eura dividende
DIVIDENDA
NLB bi godišnje isplaćivala 100 milijuna eura dividende
LJUBLJANA - Prema riječima predsjednika uprave Blaža Brodnjaka, NLB, koja je prošle godine kupila srpsku Komercijalnu banku, svojim dioničarima obećava solidne dividende.
Miro Dodić ostaje na čelu Istarske kreditne banke
KARIJERE
Miro Dodić ostaje na čelu Istarske kreditne banke
UMAG - Istarska kreditna banka Umag d.d. objavljuje da je, temeljem odluke Nadzornog odbora Banke, uz prethodnu suglasnost Savjeta Hrvatske narodne Banke , za predsjednika Uprave Banke imenovan Miro Dodić na mandat od tri godine koji počinje s danom 26.02.2021. godine.
Španjolska BBVA banka planira gašenje 3.000 radnih mjesta
PLANOVI
Španjolska BBVA banka planira gašenje 3.000 radnih mjesta
MADRID – Španjolska banka BBVA razmatra ukidanje oko 3.000 radnih mjesta na domaćem tržištu, što čini oko 10 posto njene radne snage u zemlji, izvijestio je danas list Ekspansion, pozivajući se na izvore upoznate s događanjem.
Erste će povoljno kreditirati zagrebačke obrtnike
KREDITI
Erste će povoljno kreditirati zagrebačke obrtnike
ZAGREB - Obrtnička komora Zagreb i Udruženje obrtnika Grada Zagreba već nekoliko mjeseci intenzivno pregovaraju oko dobivanja povoljnih uvjeta za kredit te za ostvarivanje povoljnog kredita za olakšavanje poslovanja i opstanak samih članova – obrtnika.
HBOR: Pogodnosti za kreditiranje poslovnih subjekata iz Sisačko-moslavačke županije
POVOLJNO
HBOR: Pogodnosti za kreditiranje poslovnih subjekata iz Sisačko-moslavačke županije
ZAGREB - HBOR je uveo posebne pogodnosti za kreditiranje poslovnih subjekata na području Sisačko-moslavačke županije, što uključuje i kamatne stope već od 0,8 posto za kreditiranje investicija, a 0,3 posto za obrtna sredstva, kao i ukidanje naknada te smanjenjenje zahtjeva za instrumentima osiguranja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE