GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD investirala rekordnih 516 mln evra u Srbiji 2019.

EBRD investirala rekordnih 516 mln evra u Srbiji 2019.
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2020 / 14:13
Autor: SEEbiz / Tanjug
LONDON/BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) investirala je u 2019. godini rekordnih 516 miliona evra u Srbiji, od čega je najveći deo bio namenjen privatnom sektoru i zelenim projektima.

Kako se precizira u saopštenju EBRD-a diostavljenom Tanjugu, preko 41 odsto je investirano u zelene projekte.
Tokom protekle godine, EBRD je potpisala više od 20 novih projekata i registrovala najveći obim ulaganja u zemlji od kada je Srbija postala članica EBRD 2001. godine, ističu iz te banke i napominju da su u Srbiju uložili više od 5,6 milijardi evra u 255 projekata.

„Prezadovoljni smo postignutim rezultatima", izjavila je Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan.

Dodaje da partneri ove banke u komercijalnim finansijskim institucijama i dalje imaju ključnu ulogu u plasiranju ciljanih i prilagođenih sredstava EBRD-a malim i srednjim preduzećima.

„Privatna preduzeća, poput Tarketa, Karlovarske Mineralni Vodi, Teraplasta i Junajted Grupe, iskoristila su mogućnost EBRD kreditnog finansiranja i učešća u kapitalu za proširenje poslovanja u Srbiji. Posebno smo ponosni što smo predvodili finansiranje prvog javno-privatnog partnerstva u regionu za projekat infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine, rekonstrukciju deponije u Vinči, koja će biti izgrađena u skladu sa standardima Evropske unije", navela je Hargitai.

Iz EBRD-a poručuju da podsticanje konkurentnosti privatnog sektora, podržavanje ekoloških i infrastrukturnih projekata i investicija u energetsku efikasnost i čistu energiju ostaju njihovi ključni prioriteti u Srbiji.

U saopštenju se navode mnogobrojni konkretni projekti i iznosi s kojima je EBRD 2019. godine podržala njihovu realizaciju, među kojima je i kreditna linija od 226,2 miliona evra komercijalnim bankama za mala i srednja preduzeća (MSP) s ciljem poboljšanja konkurentnosti privatnog sektora.

Putem programa Svetske banke WB EDIF i fonda Enterprise Expansion, EBRD je direktno finansirala MSP sa pet miliona evra.
Takođe je plasirala 40 miliona evra putem komercijalnih banaka za podršku finansiranja hipoteka u skladu sa najboljim poslovnim praksama i standardima i obezbedila finansiranje za sanaciju 40 godina stare deponije u Vinči u Beogradu i izgradnju nove deponije i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada.

Takođe je podržala saobraćajnu infrastrukturu Srbije kreditom u iznosu od 100 miliona evra preduzeću Srbija voz za kupovinu do 18 novih vozova, a u sektoru poljoprivrede je Srbiji odobrila kredit od 15 miliona evra za finansiranje obnove i izgradnje infrastrukture za navodnjavanje u Negotinu i Svilajncu.

Među prošlogodišnjim brojnim zelenim investicijama EBRD-a u Srbiji su i kredit od 7,0 miliona evra Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću Novi Sad za kupovinu novih autobusa na prirodni gas, i kredit od 2,5 miliona evra opštini Šabac za ulaganje u energetsku efikasnost 40 stambenih višespratnica, podseća se u saopštenju.

Tagovi: Evropska banka za obnovu i razvoj
PROČITAJ I OVO
Munteanu napušta Addiko banku
SUKOBI
Munteanu napušta Addiko banku
BEČ - Nakon nedavnih ostavki i personalnih rošada u vrhu Addiko banke u Austriji, odlazak zbog "neslaganja" najavio je i glavni direktor banke Razvan Munteanu.
London upozorava EU da u Brexitu šteti svom financijskom sektoru
UPOZORENJE
London upozorava EU da u Brexitu šteti svom financijskom sektoru
LONDON - Europske tvrtke bit će gubitnici ako Europska unija pokuša nametnuti ograničenja londonskim financijskim ustanovama jer neće imati pristup nekima od najlikvidnijih tržišta na svijetu, rekao je britanski ministar Michael Gove u četvrtak.
Sberbank Banja Luka neće isplaćivati dividendu
ODLUKE
Sberbank Banja Luka neće isplaćivati dividendu
BANJA LUKA - Sberbank a.d. Banja Luka planira dobit ostvarenu u 2019. godini rasporediti u zakonske rezerve i zadržanu dobit, sadržano je u prijedlogu za Skupštinu akcionara koja je zakazana za 29. juni 2020. godine.
Svetska banka odobrila Srbiji 100 miliona dolara za testiranje na koronavirus
KREDITI
Svetska banka odobrila Srbiji 100 miliona dolara za testiranje na koronavirus
WASHINGTON - Svetska banka je odobrila Srbiji kredit od 100 miliona dolara, iz kojeg će se finansirati postavljanje do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u našu zemlju i izgradnja dve nove regionalne laboratorije.
Uzlet dionica JPMorgana nakon Dimonovih izjava
TRŽIŠTE
Uzlet dionica JPMorgana nakon Dimonovih izjava
NEW YORK - Dionice JPMorgana snažno su skočile na današnjoj trgovini nakon izjave glavnog izvršnog direktora Jamieja Dimona.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE