GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura

EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 12:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.

Instrument podjele rizika osmišljen je kako bi omogućio EBRD-u da s partnerskim bankama podijeli dio rizika koji se javlja u financiranju lokalnih poduzeća, bilo da se radi o korporativnim ili malim i srednjim poduzećima (MSP-ima). EBRD će garantirati do 65 posto svakog pojedinačnog kredita koji PBZ odobri tvrtkama koje ispunjavaju uvjete instrumenta. Prema Sporazumu obveza EBRD-a može doseći iznos od 75 milijuna eura.

Instrument podjele rizika jedan od tri osnovna financijska okvira EBRD-ove inicijative za mala i srednja poduzeća - programa posvećenog podršci i unaprjeđenje razvoja privatnog sektora. Partnerskim bankama EBRD nudi instrumente podjele rizika, s financiranjem ili bez financiranja, putem sufinanciranija ili osiguravanja jamstva po kreditima koje partnerska banka odobri tvrtkama koje ispunjavaju uvjete.

Mark Davis, regionalni direktor EBRD-a za Srednju Europu je izjavio:

“Drago nam je što uspostavljamo ovu suradnju s PBZ-om kojom ćemo proširiti mogućnosti financiranja rastućih tvrtki. Sudjelovanje PBZ u EBRD-ovom instrumentu podjele rizika omogućit će joj oslobađanje dijela kapitala i bolje upravljanje rizikom i tako olakšati kreditiranje realnog sektora.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a je izjavio:

“PBZ je snažan, dugogodišnji partner EBRD-a u nizu različitih programa. Radujemo se što smo prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u ovom novom instrumentu podjele rizika. Prepoznajući potrebu za fleksibilnijim i prilagođenim pristupom klijentima, ovim instrumentom želimo povećati našu sposobnost preuzimanja rizika i oslobađanja dijela kapitala, te tako odgovoriti na izazove s kojima se suočavaju naši klijenti, kako korporativna tako i mala i srednja poduzeća, u dobivanju povoljnih izvora financiranja."

Tagovi: EBRD, Privredna banka Zagreb, pbz, lucić, intesa
PROČITAJ I OVO
NLB o strateškim planovima: I u Hrvatskoj stvari idu u dobrom smjeru
STRATEŠKI
NLB o strateškim planovima: I u Hrvatskoj stvari idu u dobrom smjeru
LJUBLJANA - NLB je na današnjem NLB Danu investitora predstavila novu strategiju grupe do kraja 2030. Do tada želi stvoriti oko 50 milijardi eura ukupne imovine, dvije milijarde eura prihoda i jednu milijardu dobiti. Na skupu se govori io prilikama u regiji jugoistočne Europe, gdje je NLB prisutan.
BBVA najavljuje neprijateljsku ponudu za preuzimanje Sabadella vrijednu 13 milijardi dolara
NOVI POKUŠAJ
BBVA najavljuje neprijateljsku ponudu za preuzimanje Sabadella vrijednu 13 milijardi dolara
MADRID - Španjolska banka BBVA u četvrtak je izravno dioničarima predstavila ponudu za preuzimanje konkurentskog Sabadella od 12,23 milijarde eura (13,11 milijardi dolara), iako je Sabadellov odbor ovaj tjedan već odbio prijedlog pod istim uvjetima.
NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit 17%
DOBRE BROJKE
NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit 17%
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom kvartalu povećala neto dobit za 17 posto na 140 milijuna eura.
Raiffeisen odustao od kupnje Deripaskinog udjela u Strabagu
NAKON PRITISKA
Raiffeisen odustao od kupnje Deripaskinog udjela u Strabagu
BEČ - Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) objavio je u srijedu da odustaje od kupnje udjela u austrijskoj građevinskoj tvrtki Strabag od ruskog holdinga, dokončavši višemjesečnu neizvjesnost i razgovore s europskim i američkim vlastima
EBRD planira dopuniti strategiju za Sloveniju
PLANOVI
EBRD planira dopuniti strategiju za Sloveniju
LJUBLJANA - Predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predstavili su danas u Ministarstvu financija nacrt nove strategije za Sloveniju, čije se usvajanje na upravnom odboru očekuje u srpnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE