GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD, donatori i UniCredit Leasing Srbija podržavaju mala preduzeća

EBRD, donatori i UniCredit Leasing Srbija podržavaju mala preduzeća
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2022 / 17:21
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i UniCredit Leasing Srbija potpisale su danas ugovor o kreditnoj liniji u iznosu od 15 miliona evra namenjenih lokalnim malim i srednjim preduzećima (MSP).

Kreditna linija će omogućiti da se finansiranje lizinga proširi na privatna preduzeća u Srbiji, podstičući ih da ulažu u standarde visokih performansi, tehnologije i usluge, omogućavajući im da postanu konkurentniji i energetski efikasniji.

Kreditna linija je deo EBRD-ovog novog programa ponovnog pokretanja malih i srednjih preduzeća koja podržava oporavak malih preduzeća od usporavanja izazvanog pandemijom. Takođe će pomoći širenju zelene ekonomije u Srbiji promovisanjem ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti. Oko 70 odsto sredstava programa biće izdvojeno za ulaganja u tehnologije koje štede energiju i zelene tehnologije, dok će ostatak podržati ulaganja u automatizaciju, povećanje produktivnosti, kvalitet i bezbednost proizvoda.

Ugovor je potpisao potpredsednik EBRD Alen Pilu tokom svoje zvanične posete zemlji. On je rekao: „Zadovoljstvo nam je što nastavljamo našu odličnu saradnju sa UniCredit Leasing Srbija i što možemo zajednički da produžimo ovu novu kreditnu liniju koja će podržati oporavak i razvoj lokalnog poslovanja. Mala preduzeća predstavljaju značajan segment srpske privrede i pomoć im da ulažu u zelenu i visokoefikasnu opremu i tehnologiju pomoći će da se poveća njihova konkurentnost kako na domaćem tako i na spoljnim tržištima.“
„Ponosni smo što je UniCredit Leasing prepoznat kao pouzdan partner EBRD, i što smo u mogućnosti da kroz ovu kreditnu liniju još jednom podržimo mala i srednja preduzeća u našoj zemlji. Posebno je važna činjenica da će mala i srednja preduzeća kroz ovu kreditnu liniju moći da nastave sa unapređenjem energetske efikasnosti i zelene ekonomije, što je jedan od osnovnih postulata našeg poslovanja“, izjavila je Ana Milić, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Leasing Srbija.

Mala i srednja preduzeća će takođe imati koristi od subvencija u vrednosti do 15 odsto iznosa kredita. Donacije će finansirati Luksemburg, Norveška i Sjedinjene Američke Države, a očekuje se da će učestvovati i drugi donatori.

UniCredit Leasing Srbija je dugogodišnji partner EBRD i treća po veličini lizing kompanija u zemlji. Nova kreditna linija će podržati ambiciju UniCredit Leasinga da dodatno poveća lizing za MSP, dok dopre do više poslova izvan glavnog grada i privuče nove klijente. UniCredit Leasing je u poslednje četiri godine već iskoristio oko 40 miliona evra i uspešno podržao MSP u Srbiji koristeći sredstva EBRD.
EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do danas uložila više od 7,6 milijardi evra u zemlju. Fokus Banke u Srbiji je na razvoju privatnog sektora, unapređenju javnih komunalnih usluga i olakšavanju tranzicije zemlje ka zelenoj ekonomiji.

Tagovi: EBRD, Ana Milić, Evropska banka za obnovu i razvoj, UniCredit Leasing Srbija, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE