GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD, donatori i UniCredit Leasing Srbija podržavaju mala preduzeća

EBRD, donatori i UniCredit Leasing Srbija podržavaju mala preduzeća
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2022 / 17:21
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i UniCredit Leasing Srbija potpisale su danas ugovor o kreditnoj liniji u iznosu od 15 miliona evra namenjenih lokalnim malim i srednjim preduzećima (MSP).

Kreditna linija će omogućiti da se finansiranje lizinga proširi na privatna preduzeća u Srbiji, podstičući ih da ulažu u standarde visokih performansi, tehnologije i usluge, omogućavajući im da postanu konkurentniji i energetski efikasniji.

Kreditna linija je deo EBRD-ovog novog programa ponovnog pokretanja malih i srednjih preduzeća koja podržava oporavak malih preduzeća od usporavanja izazvanog pandemijom. Takođe će pomoći širenju zelene ekonomije u Srbiji promovisanjem ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti. Oko 70 odsto sredstava programa biće izdvojeno za ulaganja u tehnologije koje štede energiju i zelene tehnologije, dok će ostatak podržati ulaganja u automatizaciju, povećanje produktivnosti, kvalitet i bezbednost proizvoda.

Ugovor je potpisao potpredsednik EBRD Alen Pilu tokom svoje zvanične posete zemlji. On je rekao: „Zadovoljstvo nam je što nastavljamo našu odličnu saradnju sa UniCredit Leasing Srbija i što možemo zajednički da produžimo ovu novu kreditnu liniju koja će podržati oporavak i razvoj lokalnog poslovanja. Mala preduzeća predstavljaju značajan segment srpske privrede i pomoć im da ulažu u zelenu i visokoefikasnu opremu i tehnologiju pomoći će da se poveća njihova konkurentnost kako na domaćem tako i na spoljnim tržištima.“
„Ponosni smo što je UniCredit Leasing prepoznat kao pouzdan partner EBRD, i što smo u mogućnosti da kroz ovu kreditnu liniju još jednom podržimo mala i srednja preduzeća u našoj zemlji. Posebno je važna činjenica da će mala i srednja preduzeća kroz ovu kreditnu liniju moći da nastave sa unapređenjem energetske efikasnosti i zelene ekonomije, što je jedan od osnovnih postulata našeg poslovanja“, izjavila je Ana Milić, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Leasing Srbija.

Mala i srednja preduzeća će takođe imati koristi od subvencija u vrednosti do 15 odsto iznosa kredita. Donacije će finansirati Luksemburg, Norveška i Sjedinjene Američke Države, a očekuje se da će učestvovati i drugi donatori.

UniCredit Leasing Srbija je dugogodišnji partner EBRD i treća po veličini lizing kompanija u zemlji. Nova kreditna linija će podržati ambiciju UniCredit Leasinga da dodatno poveća lizing za MSP, dok dopre do više poslova izvan glavnog grada i privuče nove klijente. UniCredit Leasing je u poslednje četiri godine već iskoristio oko 40 miliona evra i uspešno podržao MSP u Srbiji koristeći sredstva EBRD.
EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do danas uložila više od 7,6 milijardi evra u zemlju. Fokus Banke u Srbiji je na razvoju privatnog sektora, unapređenju javnih komunalnih usluga i olakšavanju tranzicije zemlje ka zelenoj ekonomiji.

Tagovi: EBRD, Ana Milić, Evropska banka za obnovu i razvoj, UniCredit Leasing Srbija, UniCredit
PROČITAJ I OVO
OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji magazina The Banker
PRIZNANJA
OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji magazina The Banker
LONDON – OTP banka Srbija proglašena je za Najbolju banku u Srbiji na tradicionalnoj dodeli godišnjih nagrada svetskog finansijskog magazina The Banker.
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
KREDITI
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
BEOGRAD – Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, uvrstila je u ponudu EE Farmer invest, dugoročni investicioni kredit za kupovinu energetski efikasne pogonske mehanizacije namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
STRATEŠKI
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
LONDON - HSBC će zatvoriti 114 poslovnica u Velikoj Britaniji, fokusirajući se prvenstveno na mobilno bankarstvo. Kako je priopćeno iz banke, u reorganizaciju i modernizaciju ulažu se deseci milijuna funti.
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom
GUBITAK
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi godinu mogla zaključiti s gubitkom budući da je podizanjem kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije povećala i vlastite obaveze prema komercijalnim bankama.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE