GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine

EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine
PRIJEDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 09:05
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Banke u Europskoj uniji od iduće će godine u poslovna izvješća morati uključiti pokazatelj poslovnih aktivnosti koji je u skladu sa standardima zaštite klime, odnosno udjel 'zelene' u ukupnoj imovini, predložio je europski regulator.
S obzirom na izraženiji trend održivog ulaganja, regulatori traže pouzdanije informacije za investitore o izloženosti banaka klimatskim promjenama, budući da oluje i ostale vremenske nepogode utječu na vrijednost njihove imovine i obveza. Novi pokazatelj koji predlaže Europsko nadzorno tijelo za banke (EBA) pokazivat će udjel zajmova, avansa i dužničkih vrijednosnica s pozitivnim učinkom na klimu u ukupnoj imovini banke.

Počevši od 2022., banke bi u godišnjem izvješću o rezultatima poslovanja trebale objavljivati novi pokazatelj na temelju podataka raspoloživih do 31. prosinca 2021.godine.

"Vjerujem da je to prvi put da regulatori traže udio 'zelene' imovine", izjavio je Piers Haben, direktor EBA-e za bankarstvo, tržišta, inovacije i potrošače.

"Udjeli koje će banke objavljivati u početku mogu biti jednoznamenkasti i zato će važan biti kontekst. Kada banka bude govorila o tome gdje se vidi 2030. godine, bit će uistinu zanimljivo usporediti to s udjelom 'zelene' imovine."

Za definiranje imovine održive po okoliš koristila bi se nova „taksonomija” u EU.

Legitiman je interes mnogih dionika za informacijama o fizičkim i tranzicijskim rizicima kojima su banke izložene zbog klimatskih promjena, ističu iz EBA-e. Banke će se vjerojatno suočiti s pritiskom ulagača da pokažu koje korake poduzimaju kako bi s vremenom povećale udio 'zelene' imovine. Očekuje se, međutim, da će tek kod malog broja zajmodavaca dosegnuti 100 posto.

EBA će od banaka tražiti i objavu pokazatelja koji će otkriti u kojoj su mjeri njihove naknade od savjetodavnih usluga, velike trgovinske transakcije i izloženost vanbilančnim knjiženjima povezane s aktivnostima s povoljnim utjecajem na okoliš. Europski regulator odgovorio je novim prijedlogom na molbu Europske komisije za savjet o novim pokazateljima kojima bi banke trebale objavljivati informacije o aktivnostima vezanima za klimu, prema novoj taksonomiji. EBA je taj prijedlog početkom tjedna uputila u javnu raspravu.
Tagovi: Europsko nadzorno tijelo za banke, zelena imovina, europske banke
PROČITAJ I OVO
Citigroup zatvara maloprodajne odjele u trinaest država
POTEZI
Citigroup zatvara maloprodajne odjele u trinaest država
NEW YORK - Citigroup je ovoga tjedna izvijestio o vrlo dobrim rezultatima za prvo tromjesečje ove godine, s tim da su prihodi banke i dobit po dionici znatno premašili očekivanja analitičara.
Sándor Csányi ponovno izabran za glavnog izvršnog direktora OTP-a
CEO
Sándor Csányi ponovno izabran za glavnog izvršnog direktora OTP-a
BUDIMPEŠTA - Odbor direktora OTP banke, najvećeg mađarskog zajmodavca, na sastanku u petak ponovno je izabrao Sándora Csányija za glavnog izvršnog direktora.
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
ENORMNO
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
NEW YORK - Morgan Stanley objavio je sjajne rezultate u prvom kvartalu, ali jedan je glavni klijent brokerske kuće tvrtku koštao gotovo milijardu dolara.
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
POJAŠNJENJE
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
ZAGREB - Revolut Bank UAB u Hrvatskoj pruža samo usluge primanja depozita, a ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje, kao što su tekući račun ili žiroračun, ističu u petak iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju o mogućnostima poslovanja tvrtki s nazivom Revolut - Revolut Bank UAB i Revolut Payments UAB - u Hrvatskoj.
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
OŠTAR PAD
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u 2020. poslovala je s dobiti od gotovo 266 milijuna kuna, ostvarivši pozitivan rezultat drugu godinu zaredom, no ona je bila gotovo tri i pol puta manja nego u godini ranije, pokazuje revidirano financijsko izvješće središnje banke objavljeno na njezini internetskim stranicama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE