GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBA: EU bi trebao zajednički zaštititi banke pogođene koronakrizom

EBA: EU bi trebao zajednički zaštititi banke pogođene koronakrizom
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 07:42
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Europske zemlje trebaju udružiti snage kako bi zaštitile svoje banke od posljedica pandemije koronavirusa, izjavio je za Reuters čelnik Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) Jose Manuel Campa.

Za tu bi se svrhu, po njegovim riječima, mogao koristiti i fond EU-a za oporavak, vrijedan 500 milijardi eura.

"Imalo bi smisla imati europski pristup potpori bankama", izjavio je Campa u ponedjeljak u razgovoru za Reuters.

"To bi moglo biti u obliku preventivne dokapitalizacije po uzoru na američki program TARP (Troubled Asset Relief Program). Fond EU-a za oporavak bi ovdje mogao imati ulogu", kazao je Campa, sugerirajući da bi pomoć mogla biti usmjerena na banke koje su u osnovi bile robusne, ali su pogođene pandemijom.

Tijekom financijske krize 2008., putem programa američke vlade TARP u tamošnje su banke ubrizgane milijarde dolara, podsjeća Reuters.

EBA napominje da su europske banke stvorile zaštitne slojeve kapitala veće od 430 milijardi eura, što bi trebalo biti više nego dovoljno za pokriće gubitaka proizišlih iz potencijalnih neplaćenih kredita budući da tvrtke, poput putničkih agenata i restorana, muku muče kako bi prevladale koronakrizu.

"Očekujem val loših kredita u sljedeća dva ili tri tromjesečja", upozorio je Campa, aludirajući na neplaćene kredite."Kojih razmjera će biti, teško je reći".

Korištenje opcije loših banaka, u koje su izdvajani loši krediti, pokazalo se korisnim, kaže čelik EBA-e.

Podsjeća da je Njemačka imala loše banke, dok su zemlje poput Irske na isti način koristile agencije za upravljanje imovinom. To bi se moglo ponovno upotrijebiti, poručuje.

"Banke su otporne i snažnije nego prije posljednje krize, ali ne znamo kako će se kriza razvijati. Najbolje je djelovati prije nego kasnije", zaključuje čelnik EBA-e.

Tagovi: Europska bankovna agencija, Jose Manuel Campo, Eurosko nadzorno tijelo za bankarstvo, Europska unija
PROČITAJ I OVO
EBRD želi postati većinski zelena banka
AMBICIJE
EBRD želi postati većinski zelena banka
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina usmjeriti više od polovine ulaganja u zelenu ekonomiju kako bi poduprla borbu protiv klimatskih promjena, trasiranu Pariškim klimatskim sporazumom.
Deutsche Bank i Google dogovorili strateško partnerstvo
DOGOVOR
Deutsche Bank i Google dogovorili strateško partnerstvo
FRANKFURT - Deutsche Banka je dogovorio strateško višegodišnje partnerstvo s Googleom kako bi se njemačkoj banci omogućio pristup cloud uslugama i pokrenule inovacije u tehnološkim financijskim proizvodima za klijente.
HBOR produžio rok otplate Covid-19 zajmova na pet godina
ROKOVI
HBOR produžio rok otplate Covid-19 zajmova na pet godina
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) produljila je rok otplate "Covid-19" zajmova za obrtna sredstva s tri na pet godina radi lakšeg poslovanja hrvatskih gospodarstvenika, navodi se u bančinu priopćenju od četvrtka.
Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
OPCIJE
Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
ZAGREB - Vlada je odlučila riješiti još jedan dugogodišnji problem u državnom vlasništvu, pa je tako Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, kao jedini imatelj dionica Croatia banke d.d., objavila jučer poziv za iskaz interesa za kupoprodaju 100 posto dionica te banke, odnosno 4,746.000 dionica nominalne vrijednosti 100 kuna.
Commerzbank ukida više od polovine od gotovo 1.000 podružnica širom Njemačke
REZOVI
Commerzbank ukida više od polovine od gotovo 1.000 podružnica širom Njemačke
FRANKFURT - Izvršni odbor Commerzbanka planira zatvoriti više od polovine od gotovo 1.000 podružnica širom zemlje do kraja 2023. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE