GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državni ured za reviziju HNB-u dao bezuvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja

Državni ured za reviziju HNB-u dao bezuvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja
REVIZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2021 / 16:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državni ured za reviziju Hrvatskom saboru u petak je dostavio 78 izvješća o obavljenim revizijama, među kojima i za HNB, koji je dobio bezuvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja, dok su primjerice ministarstvima zdravstva i poljoprivrede u tom segmentu iskazana uvjetna mišljenja.

Sva izvješća su danas dostavljena DORH-u te objavljena na mrežnim stranicama Državnog ureda za reviziju.

Kada je riječ o Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec pojasnila je da zbog zakonskih izmjena Ured 20 godina nije radio reviziju HNB-a, no od 2019. opet je dobio nadležnost za reviziju usklađenosti poslovanja središnje banke. S druge strane, Ured nije nadležan za reviziju segmenata poput sredstava kojima se izvršavaju ciljevi i zadaci te institucije, kao ni za reviziju financijskih izvještaja. Naime, prema zakonu o HNB-u, potonje obavlja neovisni vanjski revizor.

HNB-u je izraženo bezuvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja, pri čemu je utvrđeno da je ono u velikoj većini u skladu s propisima. No, utvrđeni su neki propusti, primjerice oko isplate naknada djelatnicima, pa tako i onih za putovanje na posao i s posla, a u vrijeme dok su bili na godišnjem odmoru ili bolovanju ili su pak radili od kuće.

Također, izvijestila je Čoh Mikulec, isplaćivano je i više vrsta naknada djelatnicima na temelju unutarnjeg akta i odluke guvernera, ali pritom nisu doneseni kriteriji na temelju kojih bi se te naknade isplaćivale baš određenom djelatniku i u određenom iznosu, koji su u pojedinim slučajevima dosezali i do 40 tisuća kuna.

Također, u kontekstu javne nabave, utvrđeno je da se u jednom ugovoru zaključenom za ugostiteljske usluge dogodio propust u izvršenju, jer je došlo do plaćanja za sate rada ugostiteljskih radnika koji nisu obavljeni.

"Uslijed pandemije covid-19, restorani HNB-a radili su značajno smanjenim kapacitetom te su i ugovorene usluge obavljene u manjem obimu. Međutim, za travanj i svibanj 2020. plaćene su i usluge koje nisu obavljene", napisano je u izvješću Ureda.

Uvjetna mišljenja ministarstvima zdravstva i poljoprivrede

Nadalje, Saboru je upućeno i 37 izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji kod korisnika državnog proračuna, lokalnih jedinica, kao i trgovačkih društava u njihovom vlasništvu.

Pritom, obavljena je revizija šest korisnika državnog proračuna - Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, Državnog arhiva u Zadru, Hrvatskog državnog arhiva, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva i Veleučilišta u Požegi.

Tu su i 24 lokalne jedinice, pet gradova i 19 općina, dva proračunska korisnika lokalnih jedinica - Dječji vrtić Nova Gradiška i Dječji vrtić Zeko iz Slatine, četiri trgovačka društva u vlasništvu lokalnih jedinica - Komunalac Vela Luka, Konavosko komunalno društvo, Usluga iz Gospića i Vodovod i odvodnja Cetinske krajine, kao i jedna neprofitna organizacija - Hrvatski šahovski savez.

Pritom, Ministarstvo poljoprivrede je dobilo uvjetno mišljenje i za financijske izvještaje i usklađenost poslovanja, dok je Ministarstvu zdravstva u financijskom dijelu dano bezuvjetno, a kod usklađenosti poslovanja uvjetno mišljenje.

Primjerice, Ministarstvo poljoprivrede je uvjetno mišljenje o financijskim izvješćima između ostalog dobilo zbog neevidentiranja određenih neutrošenih sredstava u poslovnim knjigama, kao i jer popis imovine i obveza dijelom nije obavljen u skladu s odredbama. Uvjetno mišljenje za usklađenost poslovanja pak je dano, vidljivo je iz izvješća, jer Ministarstvo primjerice nije donijelo pravilnik kojim je uređen postupak, način ostvarivanja prava i način korištenja sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma, kao i jer nije ustrojilo registar evidencije ugovora i naplate po svim oblicima raspolaganja zemljištem u vlasništvu RH do vremena obavljanja revizije, a to je bio svibanj ove godine.

Kod 24 lokalne jedinice, oba bezuvjetna mišljenja dobili su gradovi Drniš, Grubišno Polje i Zaprešić te općine Beretinec, Bošnjaci, Koška i Udbina.

HTZ-u uvjetno mišljenje o financijskim izvještajima

Saboru je predano i objedinjeno izvješće o obavljenim financijskim revizijama turističkih zajednica za 2019. godinu, u čijem je prilogu 40 pojedinačnih izvješća.

Pritom, o financijskim izvještajima turističkih zajednica izraženo je 11 bezuvjetnih i 29 uvjetnih mišljenja, a o usklađenosti poslovanja 21 bezuvjetno i 19 uvjetnih mišljenja.

Kod najvećeg broja turističkih zajednica nepravilnosti su utvrđene kod financijskih izvještaja i u računovodstvenom poslovanju. Između ostalog, to primjerice znači da podaci iskazani u financijskim izvještajima nisu bili potpuni niti iskazani prema vrstama prihoda i rashoda propisanim računskim planom.

Za sve utvrđene nepravilnosti i propuste, Državni ured za reviziju dao je 434 naloga i preporuke. S druge strane, za 36 turističkih zajednica je ocijenjeno da su ostvarile ciljeve i zadatke planirane godišnjim programom rada, a financijska sredstva koristile za ostvarenje aktivnosti utvrđenih navedenim programom.

Revizijom je bila obuhvaćena i Hrvatska turistička zajednica, koja je dobila uvjetno mišljenje o financijskim izvještajima.

Kako je navedeno u izvješću, tome je tako i jer poslovne knjige i financijski izvještaji ne sadrže podatke o cjelokupnoj imovini u predstavništvima i ispostavama Turističke zajednice u inozemstvu. "Između ostalog, Turistička zajednica u 2019. imala je u vlasništvu pet prijevoznih sredstava, a u poslovnim knjigama evidentirano je jedno prijevozno sredstvo", napisali su iz revizorskog ureda.

Također, između ostalog su navedena i neka pogrešna evidentiranja, pa su tako u okviru rashoda za intelektualne usluge pogrešno evidentirani i iskazani troškovi autorskih honorara i ugovora o djelu u iznosu od 481,2 tisuće kuna, koje je trebalo evidentirati i iskazati na računima naknada drugim osobama izvan radnog odnosa.

Tagovi: Državni ured za reviziju, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE