GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobro polugodište za banke u BiH

Dobro polugodište za banke u BiH
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2022 / 07:17
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Prve objave o poslovanju banaka u Bosni i Hercegovini pokazuju da su ove finansijske institucije imale dobro polugodište, većinom ostvarivši rast prihoda i dobiti.

Za razliku od prethodnih izvještajnih perioda kada su prihodi od kamata uglavnom imali negativan trend, sada je većina banaka iskazala rast po ovom osnovu, a sve banke ostvarile su rast prihoda od naknada i provizija, izvještava Indikator.ba.

Treba imati u vidu da se finansijski razultat mjeri u odnosu na prvo polugodište 2021. godine kada su banke bile još uvijek pod uticajem
Covid krize te je visok rast poslovnih parametara u posmatranim odnosnim razdobljima očekivan.

Vodeća banka u sektoru UniCredit Bank Mostar ponovo je najprofitabilnija sa ostvarenih 56,8 miliona KM neto dobiti, što je za 12,1 milion KM ili 26,9 posto više nego godinu ranije kada je dobit bila 44,7 mil KM.

Kako se navodi u zabilješci uz finansijski izvještaj ovaj rast je došao usljed većih ukupnih prihoda uprkos nešto većim operativnim troškovima.

Njena sestrinska banka u Banjaluci UniCredit a.d. imala je takođe dobru izvedbu sa dobiti koja je narasla za 29,5 posto na 13,8 miliona KM (10,7 mil KM u prvom polugodištu 2021). Ovom rastu doprinijelo je povećanje neto prihoda i od kamata i od naknada i provizija.

Druga najveća banka, Raiffeisen Bank BiH, imala je nešto slabije polugoište nego lani, ostvarila je dobit od 32,5 miliona KM, nakon što je u istom periodu lani zabilježila dobit od 35,6 miliona KM. Banka je nešto manje prihodovala od kamata 57,4 miliona KM, nakon 58,7 mil KM u istom periodu prošle godine.

Tempo rasta iz ranijih razdoblja nastavila je Nova Banka Banja Luka sa dobiti koja je imala rast od 64 posto na 18,8 mil KM, čime se uvrstila u grupu profitabilnijih banaka.

Nešto manju od dobit od nje imala je Sparkasse Bank d.d. Sarajevo 15,07 miliona KM, ali je njen rast takođe bio visok i iznosio je 33 posto.

Sa dobrim iskorakom iznenadila je ASA Banka koja je ostvarila dobit poslije poreza u iznosu 11,0 miliona KM, što je za 174 posto više nego godinu ranije. Na ovaj rezultat uticali su, između ostalog, i veći neto prihodi od kamata 59,6 posto na 8,6 miliona KM, kao i veći neto prihodi od naknada i provizija za 87,1 posto na 7,6 miliona KM.

Procentualno najveći rast dobiti od čak 137,5 posto imala je Ziraat Bank d.d. Sarajevo, sa lanjskih 1,3 mil KM skočila je na ovogodišnjih 3,0 miliona KM.

Za razliku od nekoliko prethodno navedenih banaka, NLB Banka d.d. Sarajevo pokvarila je poslovni rezultat u odnosu na isti prošlogodišnji period.
Kako se navodi u zabilješci uz izvještaj, bruto dobit Banke manja je za 40 posto, pri čemu su ukupni prihodi veći za 2 posto i ukupni troškovi veći
za 10 posto, dok je istovremeno ostvaren značajno veći neto trošak ispravki vrijednosti i rezervacija zbog uvođenja novih minimalnih pragova za stage 1 i stage 2 i uvođenja novih risk parametara u sklopu redovne godišnje promjene parametara.
Kao rezultat toga neto dobit NLB Banke je pala na 7,6 miliona KM, nakon 12,3 mil KM ostvarenih godinu ranije.

Bijeljinska Naša Banka poslovala je pozitivno sa 118 hiljada KM neto dobiti, što je gotovo dvostruko slabije nego godinu ranije kada je dobit bila 227 hiljada KM.
Jedina većinski državna banka Union Bank d.d. Sarajevo imala je sličan pad, ostvarivši dobit od 468 hiljada KM, za razliku od 951 hiljadu u prvom polugodištu 2021. godine.

Finansijske izvještaje ostalih banaka još čekamo, a posebno će biti zanimljivi izvještaji dvije banke koje su do kraja marta poslovale kao Sberbank a poslije su promijenile vlasnike i nazive te postale Atos Bank i ASA Banka Naša i snažna.

Dobit banaka u periodu januar-juni 2022

UniCredit Mostar 56.821.225
Raiffeisen Bank Sarajevo 32.505.917
Nova banka 18.843.000
Sparkasse Bank Sarajevo 15.075.754
UniCredit Banja Luka 13.867.000
ASA Banka Sarajevo 11.017.774
NLB Sarajevo 7.655.716
Ziraat Bank Sarajevo 3.051.802
Union Banka Sarajevo 468.660
Naša Banka Bijeljina 118.481

Tagovi: banke u BiH, UniCredit bank Mostar, Naša banka, Nova banka, Raiffeisen bank BiH, Sparkasse bank, ASA banka
PROČITAJ I OVO
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
SJAJNE BROJKE
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 287 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 105 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
NAKNADE
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
BEOGRAD - Banke u Srbiji u narednih godinu dana neće podizati naknade i provizije, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
Ukupni depoziti banaka uzletjeli iznad 383 milijarde kuna
SNAŽAN RAST
Ukupni depoziti banaka uzletjeli iznad 383 milijarde kuna
ANALIZA - Krajem lipnja ukupni depoziti kod poslovnih banaka iznosili su 383,3 milijarde kuna, što je rast od 3,4 posto prema svibnju te 12,3 posto u odnosu na lipanj lani, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Jasna Širola nova članica Nadzornog odbora KentBanke
NADZORNICI
Jasna Širola nova članica Nadzornog odbora KentBanke
ZAGREB – Jasna Širola nova je članica Nadzornog odbora KentBanke. Nakon potvrde Savjeta HNB-a ona je na mjestu članice Nadzornog odbora zamijenila Danielu Roguljić Novak.
Intesa Sanpaolo: Rast neto dobiti i marže u prvom polugodištu
RAST
Intesa Sanpaolo: Rast neto dobiti i marže u prvom polugodištu
MILANO - Upravni odbor Intesa Sanpaolo, odobrio je konsolidirano polugodišnje izvješće na dan 30. lipnja 2022.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE