GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju

Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 13:01
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.

Konsolidirana neto dobit pala je u drugom tromjesečju 44 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 192 milijuna eura.

U RBI-ju pad objašnjavaju snižavanjem kamatnih stopa i mjerama blokade radi suzbijanja pandemije, te otpisom financijske imovine u podružnicama i pridruženim društvima u vrijednosti 49 milijuna eura.

Kao dodatni razlog izdvajaju rezervacije bazirane na portfelju u iznosu 11 milijuna eura za sudske parnice uglavnom u Rumunjskoj.

Operativni prihodi bili su gotovo nepromijenjeni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 1,286 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata smanjili su se dva posto, na 825 milijuna eura.

Neto prihodi od naknada i provizija pali su 10 posto, na 392 milijuna eura, uglavnom zbog slabijih rezultata u Rusiji, Češkoj i Rumunjskoj.

RBI je u drugom tromjesečju zabilježila neto dobit od trgovanja od 25 milijuna eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju bilježila je u toj stavci neto gubitak od 27 milijuna eura.

Gubici po otpisima na financijskoj imovini poskočili su na 158 milijuna eura, s dva milijuna eura u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Stopa adekvatnosti kapitala (CET1 ratio), kada se uključi rezultat, pala je na kraju lipnja na 13,2 posto, s 13,9 posto na kraju 2019., zbog promjena valutnih tečajeva i kreditnih rizika.

Bruto vrijednost kredita koji zadovoljavaju kriterije za moratorij iznosila je na kraju lipnja 7,2 milijarde eura, od čega 3,57 milijarde otpada na kredite kućanstvima a 3,63 milijarde na kredite kompanijama. Udio nenaplativih kredita u te dvije kategorije iznosio je 6 odnosno 7 posto.

U banci očekuju umjeren rast kredita u cijeloj 2020. godini, rast udjela rezervacija za 0,75 postotnih bodova i stopu adekvatnosti kapitala od oko 13 posto u srednjoročnoj perspektivi.

Tagovi: Raiffeisen Bank International, Raiffeisen, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE