GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit Grupe Nove KBM lani se gotovo prepolovila

Dobit Grupe Nove KBM lani se gotovo prepolovila
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2022 / 21:53
Autor: SEEbiz
MARIBOR - Nova KBM je 2021. godinu završila na razini Grupe sa 112,6 milijuna eura, a na razini Banke sa 108,9 milijuna eura neto dobiti. Neto dobit grupe i banke tako je gotovo upola manja od prošlogodišnje.

izazovno poslovno okruženje kao kontinuirana pandemija. Usprkos tome, nastavili su s aktivnostima i projektima u područjima rasta i profitabilnosti, izvrsnosti u službi za korisnike, učinkovitog upravljanja rizicima i usklađenosti, operativne učinkovitosti te organizacijske kulture i razvoja zaposlenika.

Vlasnici su u svibnju prošle godine napravili prvi korak u prodaji Grupe Nove KBM nakon što su potpisali kupoprodajni ugovor s OTP bankom. Završni dio transakcije ovisi o pribavljanju svih potrebnih suglasnosti nadležnih regulatornih tijela, koje se očekuju u drugom ili trećem tromjesečju.

U skladu s planovima, prošle godine je nastavljena strateška transformacija grupe. Proveli su postupak prodaje tvrtke Anepremičnine i dovršili kupnju 100% udjela u faktoring tvrtki Aleja finance, koja je tako postala najnovija članica grupe. Jedna od vodećih domaćih leasing kuća Summit Leasing, koja je dio grupe od 2017. godine, prošlog je tjedna potpisala kupoprodajni ugovor o kupnji Mercedes-Benz Leasinga Hrvatska radi lakšeg pristupa hrvatskom tržištu.

Ostvareni povrat na kapital nakon oporezivanja lani je iznosio 11,04 posto na razini Grupe i 10,72 posto na razini banke, dok je bilančna suma povećana za 8,4 posto u odnosu na 2020. i iznosi 9,945 milijardi za banku. skupina. Na kraju financijske 2021. godine grupa je završila s kreditnim rejtingom koji odražava uspješno poslovanje posljednjih godina, dodali su.

Istovremeno, Grupa je uspješno vodila bilancu Banke u smislu kreditnog, likvidnog, kamatnog i valutnog rizika, u skladu s internim i regulatornim zahtjevima. Zadržala je svoju ulogu važnog igrača na domaćem tržištu državnih obveznica jer se svake godine povećava obujam prometa i broj financijskih institucija s kojima surađuje. Kao jedina slovenska banka sudjelovali su u izdavanju državnih obveznica Republike Slovenije i u izdavanju prve održive državne obveznice Republike Slovenije.

Prema riječima Johna Denhofa, predsjednika Uprave Nove KBM, uz izvrsne kadrove i važno iskustvo stečeno tijekom prošlih spajanja banaka, nastavljaju ostvarivati viziju "biti najbolja banka u Sloveniji".

"Veliku važnost pridajemo stalnom poboljšanju i slušanju naših kupaca i dobivanju vrijednih povratnih informacija od njih. Gledajući unatrag na prošlu vrlo uspješnu godinu, jačamo optimizam u pogledu našeg budućeg poslovnog puta," dodao je Denhof.

Prema riječima prvog supervizora Andreja Fatura, grupa ima održivo profitabilan poslovni model, i dalje je dobro kapitalizirana i ima vrlo jaku likvidnostnu poziciju. Prema njegovim riječima, dobro je spremna nositi se s budućim rizicima i iskoristiti buduće prilike, uključujući planove da ove godine postane dio OTP Grupe.

Tagovi: Nova kreditna banka Maribor, Nova KBM, OTP banka, OTP grupa
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE