GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit bankarskog sektora BiH pala 38,7 posto

Dobit bankarskog sektora BiH pala 38,7 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2020 / 08:11
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Dobit bankarskog sektora Bosne i Hercegovine pala je u prvom polugodištu 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine za 38,7 posto, izvještava Indikator.ba.

Ostvarena neto dobit komercijalnih banaka u periodu januar-juni iznosila je 142,6 miliona KM, nakon što je u istom periodu prošle godine bila 232,6 miliona KM, prema podacima Centralne banke BiH.

Banke, koje su u proteklih nekoliko godina imale dobre poslovne performanse, bilježe ove godine znatno slabije rezultate pod uticajem korona krize.
Na njihovo poslovanje uticao je uvedeni motatorij na kredite, pad transakcija u unutrašnjem platnom prometu, ali i smanjena kreditna aktivnost. Jedan broj njih morao je povećati rezervacije za potencijalne kreditne gubitke zbog čega je trpio finansijski rezultat.

Pogoršanje ukupne profitabilnosti sektora već se snažno osjetilo u prvom kvartalu kada je dobit imala pad od 18,1 posto na 95,3 miliona KM, da bi u drugom kvartalu negativni trend bio samo produbljen.

Bh. banke su imale ukupan prihod u prvom plugodištu 2020. od 701,7 miliona KM, što je za 2,4 posto manje nego u istom periodu prethodne godine. Neto prihod od kamata bio je 398,4 miliona KM i za 4,8 posto je manji nego godinu ranije.

Nekamatni rashodi povećani su za 14,7 posto na 551,1 milion KM, sa 480,2 miliona KM u prvom polugodištu 2019. godine.

Ukupna aktiva sektora, koji broji 23 banke, imala je vrijednost 31,78 milijardi KM i smanjena je za oko 0,2 posto u odnosu na kraj 2019. godine.

Nekvalitetna aktiva iznosi 1,44 milijardi KM i povećana je u odnosu na prvi kvartal ove godine kada je iznosila 1,42 mlrd KM, a "loši" krediti iznosili su 1,38 milijardi KM i imaju udio u ukupnim kreditima od 6,7 posto.

Nekvalitetni krediti imali su rast u odnosu na prvi kvartal 2020. kada su iznosili 1,35 milijardi KM, a njihov procentualni udio u ukupnim kreditima povećan je u drugom kvartalu u odnosu na prvi za 0,1 posto.

Rezervisanja za nekvalitetne kredite uvećala su se na nivo od 1,16 milijardi KM nakon što su na kraju prvog kvartala bila 1,13 milijardi KM.

Indikatori finansijskog zdravlja banaka su se pogoršali te je povrat na prosječni kapital ROE iznosio na kraju polugodišta 7,3 posto (na kraju prvog kvartala 9,6 posto, a u istom u uporednom prošlogodišnjem periodu 11,9%), dok je povrat na prosječnu aktivu pao na 0,9 posto (1,2 posto na kraju prvog kvartala i 1,6 posto godinu ranije).

Osnovni kapital banaka popeo se na iznos od 3,48 milijardi KM i povećan je za 2,3 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Tagovi: bankarski sektor BiH, Centralna banka BiH, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE