GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit bankarskog sektora BiH pala 38,7 posto

Dobit bankarskog sektora BiH pala 38,7 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2020 / 08:11
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Dobit bankarskog sektora Bosne i Hercegovine pala je u prvom polugodištu 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine za 38,7 posto, izvještava Indikator.ba.

Ostvarena neto dobit komercijalnih banaka u periodu januar-juni iznosila je 142,6 miliona KM, nakon što je u istom periodu prošle godine bila 232,6 miliona KM, prema podacima Centralne banke BiH.

Banke, koje su u proteklih nekoliko godina imale dobre poslovne performanse, bilježe ove godine znatno slabije rezultate pod uticajem korona krize.
Na njihovo poslovanje uticao je uvedeni motatorij na kredite, pad transakcija u unutrašnjem platnom prometu, ali i smanjena kreditna aktivnost. Jedan broj njih morao je povećati rezervacije za potencijalne kreditne gubitke zbog čega je trpio finansijski rezultat.

Pogoršanje ukupne profitabilnosti sektora već se snažno osjetilo u prvom kvartalu kada je dobit imala pad od 18,1 posto na 95,3 miliona KM, da bi u drugom kvartalu negativni trend bio samo produbljen.

Bh. banke su imale ukupan prihod u prvom plugodištu 2020. od 701,7 miliona KM, što je za 2,4 posto manje nego u istom periodu prethodne godine. Neto prihod od kamata bio je 398,4 miliona KM i za 4,8 posto je manji nego godinu ranije.

Nekamatni rashodi povećani su za 14,7 posto na 551,1 milion KM, sa 480,2 miliona KM u prvom polugodištu 2019. godine.

Ukupna aktiva sektora, koji broji 23 banke, imala je vrijednost 31,78 milijardi KM i smanjena je za oko 0,2 posto u odnosu na kraj 2019. godine.

Nekvalitetna aktiva iznosi 1,44 milijardi KM i povećana je u odnosu na prvi kvartal ove godine kada je iznosila 1,42 mlrd KM, a "loši" krediti iznosili su 1,38 milijardi KM i imaju udio u ukupnim kreditima od 6,7 posto.

Nekvalitetni krediti imali su rast u odnosu na prvi kvartal 2020. kada su iznosili 1,35 milijardi KM, a njihov procentualni udio u ukupnim kreditima povećan je u drugom kvartalu u odnosu na prvi za 0,1 posto.

Rezervisanja za nekvalitetne kredite uvećala su se na nivo od 1,16 milijardi KM nakon što su na kraju prvog kvartala bila 1,13 milijardi KM.

Indikatori finansijskog zdravlja banaka su se pogoršali te je povrat na prosječni kapital ROE iznosio na kraju polugodišta 7,3 posto (na kraju prvog kvartala 9,6 posto, a u istom u uporednom prošlogodišnjem periodu 11,9%), dok je povrat na prosječnu aktivu pao na 0,9 posto (1,2 posto na kraju prvog kvartala i 1,6 posto godinu ranije).

Osnovni kapital banaka popeo se na iznos od 3,48 milijardi KM i povećan je za 2,3 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Tagovi: bankarski sektor BiH, Centralna banka BiH, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
KAMATNE STOPE
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
ZAGREB - Zagrebačka banka ponovno je pripremila izvrsne uvjete za ugovaranje gotovinskih kredita.
NLB preuzima Istrabenz Leasing
ŠIRENJE
NLB preuzima Istrabenz Leasing
LJUBLJANA - Očekuje se da će postupak prodaje Zastave Istrabenz Lizinga, jedne od posljednjih investicija Istrabenza u propadanju, biti okončan do kraja godine, piše ljubljanski Dnevnik.
Bivši predsjednik Morgan Stanleya vodit će UBS
KARIJERE
Bivši predsjednik Morgan Stanleya vodit će UBS
ŽENEVA - UBS je u subotu iznenađujuće imenovao bivšeg predsjednika Morgan Stanleyja Colma Kellehera kao nasljednika Axela Webera na mjestu predsjednika najvećeg svjetskog upravitelja bogatstvom.
Sberbank najavljuje još jedan kredit za nuklearku u Turskoj
KREDITI
Sberbank najavljuje još jedan kredit za nuklearku u Turskoj
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank u srijedu je objavio da će osigurati dodatnih 800 milijuna dolara zajma za izgradnju nuklearne elektrane Akkuyu u Turskoj.
OTP Grupa u suradnji sa SambaNova Systems izrađuje najbrže AI superračunalo u Europi
PROJEKTI
OTP Grupa u suradnji sa SambaNova Systems izrađuje najbrže AI superračunalo u Europi
BUDIMPEŠTA – SambaNova Systems, tvrtka koja gradi najnapredniji softver, hardver i rješenja u industriji za pokretanje aplikacija umjetne inteligencije (AI), i OTP Grupa, vodeća bankarska grupa u srednjoj i istočnoj Europi, danas su objavili strateško partnerstvo za izgradnju najbržeg AI superračunala u Europi
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE