GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Credit Suissea katapultirane nakon informacije o zajmu SNB-a

Dionice Credit Suissea katapultirane nakon informacije o zajmu SNB-a
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 13:15
Autor: SEEbiz
BERN - Dionice Credit Suissea skočile su više od 30% na otvaranju tržišta u četvrtak nakon što je banka objavila da će posuditi do 50 milijardi švicarskih franaka (54 milijarde dolara) od Švicarske narodne banke.

Oporavak dionica malo se ohladio u ranom trgovanju, ali su dionice još uvijek bile u porastu od 21,8% u 10 sati ujutro po londonskom vremenu.

Posuđeni zajmodavac najavio je kasno u srijedu da će iskoristiti svoju mogućnost posuđivanja od Švicarske središnje banke u okviru pokrivenog zajma i kratkoročne likvidnosti.

Švicarska narodna banka i Švicarsko tijelo za nadzor financijskog tržišta rekli su u priopćenju od srijede da Credit Suisse "ispunjava zahtjeve kapitala i likvidnosti koji se nameću sistemski važnim bankama".

Credit Suisse također je ponudio otkup duga u vrijednosti od oko 3 milijarde franaka, koji se odnosi na 10 nadređenih dužničkih vrijednosnica denominiranih u američkim dolarima i četiri nadređene dužničke vrijednosnice denominirane u eurima.

"Ove mjere pokazuju odlučnu akciju za jačanje Credit Suisse dok nastavljamo našu stratešku transformaciju kako bismo isporučili vrijednost našim klijentima i drugim dionicima", rekao je glavni izvršni direktor Credit Suisse Ulrich Koerner u objavi u srijedu.

“Zahvaljujemo [Švicarskoj narodnoj banci] i FINMA-i dok provodimo našu stratešku transformaciju. Moj tim i ja odlučni smo brzo napredovati kako bismo isporučili jednostavniju i fokusiraniju banku izgrađenu na potrebama klijenata.”

Dionice Credit Suissea, druge najveće švicarske banke, počele su kliziti početkom tjedna, zajedno s mnogim drugim europskim bankama, zbog straha od zaraze u svjetlu kolapsa Silicijske doline banke.

U srijedu su pale na novu najnižu razinu u povijesti nakon što je Saudijska nacionalna banka - glavni ulagač - rekla da neće više upumpavati gotovinu zbog regulatornih ograničenja.

Saudijska nacionalna banka preuzela je 9,9% udjela u Credit Suisse kao dio zajmodavčevog povećanja kapitala od 4,2 milijarde dolara za financiranje opsežnog strateškog remonta, usmjerenog na poboljšanje izvedbe investicijskog bankarstva i rješavanje niza rizika i propusta u usklađenosti.

Tagovi: Credit Suisse, Švicarska narodna banka, Ulrich Koerner
PROČITAJ I OVO
Alecta prodala dionice First Republica uz ogroman gubitak
PRODAJA
Alecta prodala dionice First Republica uz ogroman gubitak
STOCKHOLM - Najveći švedski mirovinski fond Alecta objavio je da je prodao dionice posrnule američke banke First Republic uz gubitak od 7,5 milijardi kruna (676 milijuna eura).
I Švicarska se pretvorila u banana državu
FINANCIJSKI POTRES
I Švicarska se pretvorila u banana državu
KOLUMNA - Vinancijsku javnost i dalje brine UBS-ovo preuzimanje Credit Suissea.
Credit Suisse je ne tako davno vrijedio više od Applea
PARALELE
Credit Suisse je ne tako davno vrijedio više od Applea
ZAGREB - U svibnju 2007. godine, mjesec dana prije lansiranja prvog iPhonea, Credit Suisse imao je s 90 milijardi dolara tržišne kapitalizacije veću vrijednost od Applea koji je tada vrijedio 86 milijardi dolara.
Yellen: Američki bankarski sustav je zdrav, situacija se stabilizira
SMIRIVANJE
Yellen: Američki bankarski sustav je zdrav, situacija se stabilizira
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je danas da je američki bankarski sustav "zdrav", ali da bi dodatni angažman vlade "mogao biti opravdan" ako neuspjesi u manjim institucijama postanu rizik za financijsku stabilnost.
Slovenske banke u siječnju povećale dobit čak 70%
SKOK
Slovenske banke u siječnju povećale dobit čak 70%
LJUBLJANA - Slovenske banke su u siječnju ostvarile 43,9 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 70 posto više nego u siječnju prošle godine, kada je bila relativno niska u odnosu na većinu prošlogodišnjih mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE