GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Credit Suissea katapultirane nakon informacije o zajmu SNB-a

Dionice Credit Suissea katapultirane nakon informacije o zajmu SNB-a
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 13:15
Autor: SEEbiz
BERN - Dionice Credit Suissea skočile su više od 30% na otvaranju tržišta u četvrtak nakon što je banka objavila da će posuditi do 50 milijardi švicarskih franaka (54 milijarde dolara) od Švicarske narodne banke.

Oporavak dionica malo se ohladio u ranom trgovanju, ali su dionice još uvijek bile u porastu od 21,8% u 10 sati ujutro po londonskom vremenu.

Posuđeni zajmodavac najavio je kasno u srijedu da će iskoristiti svoju mogućnost posuđivanja od Švicarske središnje banke u okviru pokrivenog zajma i kratkoročne likvidnosti.

Švicarska narodna banka i Švicarsko tijelo za nadzor financijskog tržišta rekli su u priopćenju od srijede da Credit Suisse "ispunjava zahtjeve kapitala i likvidnosti koji se nameću sistemski važnim bankama".

Credit Suisse također je ponudio otkup duga u vrijednosti od oko 3 milijarde franaka, koji se odnosi na 10 nadređenih dužničkih vrijednosnica denominiranih u američkim dolarima i četiri nadređene dužničke vrijednosnice denominirane u eurima.

"Ove mjere pokazuju odlučnu akciju za jačanje Credit Suisse dok nastavljamo našu stratešku transformaciju kako bismo isporučili vrijednost našim klijentima i drugim dionicima", rekao je glavni izvršni direktor Credit Suisse Ulrich Koerner u objavi u srijedu.

“Zahvaljujemo [Švicarskoj narodnoj banci] i FINMA-i dok provodimo našu stratešku transformaciju. Moj tim i ja odlučni smo brzo napredovati kako bismo isporučili jednostavniju i fokusiraniju banku izgrađenu na potrebama klijenata.”

Dionice Credit Suissea, druge najveće švicarske banke, počele su kliziti početkom tjedna, zajedno s mnogim drugim europskim bankama, zbog straha od zaraze u svjetlu kolapsa Silicijske doline banke.

U srijedu su pale na novu najnižu razinu u povijesti nakon što je Saudijska nacionalna banka - glavni ulagač - rekla da neće više upumpavati gotovinu zbog regulatornih ograničenja.

Saudijska nacionalna banka preuzela je 9,9% udjela u Credit Suisse kao dio zajmodavčevog povećanja kapitala od 4,2 milijarde dolara za financiranje opsežnog strateškog remonta, usmjerenog na poboljšanje izvedbe investicijskog bankarstva i rješavanje niza rizika i propusta u usklađenosti.

Tagovi: Credit Suisse, Švicarska narodna banka, Ulrich Koerner
PROČITAJ I OVO
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE