GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničari NLB-a potvrdili isplatu drugog dijela ovogodišnje dividende

Dioničari NLB-a potvrdili isplatu drugog dijela ovogodišnje dividende
SKUPŠTINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2022 / 16:23
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu drugog dijela ovogodišnje dividende. Banka je u lipnju isplatila prvih 50 milijuna eura dividende, prema ovoj odluci isplatit će još 50 milijuna eura odnosno 2,50 eura bruto po dionici.

Preostalih 358,3 milijuna eura bilančne dobiti banke za prošlu godinu ostat će neraspoređeno i predstavljati zadržanu dobit.

Glavna skupština prihvatila je danas politiku nagrađivanja članova nadzornog odbora i uprave NLB-a te primila na znanje prestanak mandata predstavnicama radnika u nadzornom odboru Janji Žabjek Dolinšek i Bojani Šteblaj.

Dioničari NLB-a su država, koja kontrolira 25 posto plus jednu dionicu, Europska banka za obnovu i razvoj i britanski asset manager Schroders, čiji udio prelazi pet posto, te drugi međunarodni vlasnici. Dionice banke kotiraju na Ljubljanskoj i Londonskoj burzi.

Kako je u izjavi za medije nakon skupštine rekao predsjednik uprave NLB-a Blaž Brodnjak, druga isplata dividende potvrđuje da je banka u izuzetno dobrom stanju i da ima odgovore na izazovne okolnosti. "Banka je kapitalno ojačala i djeluje vrlo proaktivno", rekao je.

Banka ima raspoloživ kapital za brzi organski rast i za potencijalne manje taktičke akvizicije. Zbog relativno ograničene tržišne pozicije NLB-a u Sloveniji, NLB je vrlo zainteresirana za rast na srpskom tržištu. Pritom je Brodnjak još jednom pozvao političare na dogovor oko teških pitanja s Hrvatskom.

“Dio kapitala čuvamo za hrvatsko tržište, primjerice za neku vrstu kupnje ili za prekogranično projektno financiranje velikih infrastrukturnih projekata ili tvrtki koje su prisutne u regiji, ili za podršku slovenskom, srpskom ili bosanskohercegovačkom gospodarstvu na hrvatskom tržištu", istaknuo je. "Ovdje vidimo vrlo velik potencijal za rast", dodao je.

Predsjednik nadzornog odbora Primož Karpe vrlo je optimističan u pogledu budućnosti banke. “Pred nama je vrlo zanimljivo razdoblje, puno prilika”, rekao je.

Brodnjak je bio kritičan prema Banki Slovenije koja je odlučila aktivirati protuciklički kapital banaka. “Vjerujemo da je tajming za usvajanje takvih zaštitnika pogrešan, ako ništa drugo, trebali su biti uvedeni nekada u prošlosti. Sada nije vrijeme za stezanje remena”, ocijenio je.

Što se tiče vladinih mjera protiv skupoće energije, pridružio se pozivu gospodarstvenika da vlada dovoljno riješi međunarodnu konkurentnost Slovenije shemama pomoći. "Prilike pred nama su povijesne, a sada će biti važno da slovenska poduzeća budu u usporedivom položaju s ostalima", istaknuo je.

NLB je primio svoju prvu ESG procjenu rizika od Sustainalyticsa, tvrtke za istraživanje kriterija održivosti, rejtinga i podataka o okolišu, društvu i upravljanju (ESG). Time je rizik od vidljivijih financijskih učinaka ESG čimbenika procijenjen kao nizak. Kompanija je NLB uvrstila među 15 posto najboljih banaka među tvrtkama koje ocjenjuje. Brodnjak je rekao i da je NLB prva banka sa sjedištem u jugoistočnoj Europi koja je dobila ovu ocjenu te prva među tvrtkama koje kotiraju na Ljubljanskoj burzi.

Tagovi: NLB Grupa, Nova ljubljanska banka, Blaž Brodnjak, dividenda
PROČITAJ I OVO
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE