GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničari Credit Suissea odobrili povećanje kapitala od 4,2 milijarde dolara

Dioničari Credit Suissea odobrili povećanje kapitala od 4,2 milijarde dolara
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2022 / 21:02
Autor: SEEbiz
ZURICH - Dioničari Credit Suisse odobrili su povećanje kapitala od 4 milijarde švicarskih franaka (4,2 milijarde dolara) s ciljem financiranja opsežnog strateškog preustroja posrnulog zajmodavca.

Planovi Credit Suissea za povećanje kapitala podijeljeni su u dva dijela. Prva, koju je poduprlo 92% dioničara, dodjeljuje dionice novim investitorima, uključujući Saudijsku nacionalnu banku putem privatnog plasmana. Novom ponudom dionica SNB će preuzeti 9,9% udjela u Credit Suisse, čime će postati najveći dioničar banke.

Predsjednik SNB-a Ammar AlKhudairy rekao je za CNBC krajem listopada da je udio u Credit Suisse stečen po "nižoj cijeni" i pozvao švicarskog zajmodavca da "ne trepne" na svoje radikalne planove restrukturiranja.

Druga dokapitalizacija izdaje novoupisane dionice s pravom prvenstva postojećim dioničarima, a usvojena je s 98% glasova.

Predsjesdnik Credit Suissea Axel Lehmann rekao je da je glasovanje označilo "važan korak" u izgradnji "nove Credit Suisse".

"Ovo glasovanje potvrđuje povjerenje u strategiju, kako smo je predstavili u listopadu, i potpuno smo usredotočeni na ispunjavanje naših strateških prioriteta kako bismo postavili temelje za budući profitabilni rast", rekao je Lehmann.

Credit Suisse je u srijedu projicirao gubitak od 1,5 milijardi švicarskih franaka (1,6 milijardi dolara) za četvrto tromjesečje, jer započinje svoju drugu stratešku reviziju u manje od godinu dana, usmjerenu na pojednostavljenje poslovnog modela kako bi se usredotočio na svoj odjel za upravljanje bogatstvom i švicarsko domaće tržište.

Planovi restrukturiranja uključuju prodaju dijela bančine grupe sekuritiziranih proizvoda (SPG) američkim investicijskim kućama PIMCO i Apollo Global Management, kao i smanjenje posrnule investicijske banke kroz izdvajanje tržišta kapitala i savjetodavne jedinice, koji će biti preimenovan u CS First Boston.

Tagovi: Credit Suisse, Ammar AlKhudairy
PROČITAJ I OVO
OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji magazina The Banker
PRIZNANJA
OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji magazina The Banker
LONDON – OTP banka Srbija proglašena je za Najbolju banku u Srbiji na tradicionalnoj dodeli godišnjih nagrada svetskog finansijskog magazina The Banker.
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
KREDITI
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
BEOGRAD – Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, uvrstila je u ponudu EE Farmer invest, dugoročni investicioni kredit za kupovinu energetski efikasne pogonske mehanizacije namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
STRATEŠKI
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
LONDON - HSBC će zatvoriti 114 poslovnica u Velikoj Britaniji, fokusirajući se prvenstveno na mobilno bankarstvo. Kako je priopćeno iz banke, u reorganizaciju i modernizaciju ulažu se deseci milijuna funti.
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom
GUBITAK
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi godinu mogla zaključiti s gubitkom budući da je podizanjem kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije povećala i vlastite obaveze prema komercijalnim bankama.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE