GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Bank objavio rat ugljenu

Deutsche Bank objavio rat ugljenu
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 19:46
Autor: SEEbiz / N1 info
FRANKFURT - Deutsche Bank je povećava financijski pritisak na tvrtke koje posluju po klimatski štetnim modelima.

Der Spiegel prenosi da je riječ o svim fosilnim gorivima protiv kojih se okreće banka; ugljen, nafta i plin. Banka je objavila da apsolutno svaki doticaj s ugljenom namjerava prekinuti do 2025. godine. Predsjednik uprave DB kazao je da je riječ o mjerama kojima se nastoji ispuniti cilj o klimatski neutralnoj Europskoj uniji do 2050. godine.

Der Spiegel navodi i kritičare, koji tvrde da najnovija ograničenja DB nisu dovoljna, pritom ističući da bi banka mogla biti puno oštrija prema tvrtkama s klimatski škodljivim poslovanjem, u prvom redu RWE i ExxonMobil.

O tome da bi banke i druge financijske institucije mogle biti presudne u provođenju pritiska na klimatski štetno poslovanje, govori se već dugi niz godina, a u posljednje vrijeme to se i ostvaruje.

Pritom nije riječ o ljubavi prema prirodi i opstanku čovječanstva, koliko prema čistoj računici, odnosno o brizi zbog uništavanja svjetske ekonomije, pa tako i njihovog poslovanja, u svijetu uništenom klimatskim promjenama.

S druge strane je sve izvjesnija mogućnost da se na energetskoj tranziciji i prelasku na obnovljive izvore energije odlično zaradi. Tko od banaka prvi i pravovremeno zauzme taj dio financiranja ekonomije u zaletu, taj će imati najveće izglede za visoke profite.

DB u prvom koraku prekida poslovni kontakt sa svim klijentima čije poslovanje s ugljednom čini 50 posto i više njihovog profita. Njima će banka dati još jednu šansu, omogućit će takvim tvrtkama, u prvom redu proizvođačima električne energije, da predstave svoj plan za prelazak na obnovljive izvore energije, te će banka u ovisnosti o uvjerljivosti tog plana, odlučiti o daljnjoj suradnji.

Tagovi: Deutsche Bank, ugljen, RWE, ExxonMobil
PROČITAJ I OVO
EBRD i Banca Intesa omogućile bolji pristup finansiranju za preduzetnice
FINANSIRANJE
EBRD i Banca Intesa omogućile bolji pristup finansiranju za preduzetnice
BEOGRAD – Preduzeća kojima upravljaju žene u Srbiji imaće pristup novoj kreditnoj liniji od 8 miliona evra koju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila Banca Intesa za finansiranje malih i srednjih preduzeća kojima rukovode žene.
Pad dobiti i prihoda UniCredita u drugom kvartalu
LOŠA GODINA
Pad dobiti i prihoda UniCredita u drugom kvartalu
MILANO - Talijanska banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o padu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju pod utjecajem mjera suzbijanja pandemije koronavirusa koje su zakočile ekonomsku aktivnost na svim njezinim ključnim tržištima.
Bivša uprava HPB-a prijavljena za neosnovanu isplatu bonusa
HPB
Bivša uprava HPB-a prijavljena za neosnovanu isplatu bonusa

ZAGREB - Zagrebačka policija kazneno je prijavila četvero bivših članova uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) koje se sumnjiči da su neosnovanom isplatom bonusa oštetili banku za 11,5 milijuna kuna.

Komercijalna banka: Dobit u pola godine pala 36%
PAD
Komercijalna banka: Dobit u pola godine pala 36%
BEOGRAD - Nakon što je drugi kvartal doneo otežane uslove poslovanja, beogradska Komercijalna banka (KMBN) je objavila pad poslovanja u osnovnom biznisu tokom drugog tromesečja i prvih šest meseci.
Societe Generale u ogromnom gubitku u drugom kvartalu
GUBITAK
Societe Generale u ogromnom gubitku u drugom kvartalu
PARIZ - Societe Generale banka izvijestila je o neto gubitku od 1,26 milijardi eura (1,48 milijardi USD) u drugom kvartalu jer je banka izdvojila više kapitala zbog pandemije i smanjila vrijednost svog trgovinskog poslovanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE