GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Bank: Niz skandala urušio vrijednost dionica

Deutsche Bank: Niz skandala urušio vrijednost dionica
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2020 / 16:44
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
FRANKFURT - Otkriveno je pranje novca u iznosu od više bilijuna dolara u čemu se posebno istakla jedna njemačka banka. I to nikoga ne čudi – divovska banka iz Frankfurta kao da se trudi da je nijedan skandal ne zaobiđe.

U posljednje vrijeme bila se slegla prašina oko Deutsche Banka. Nekoliko godina nije bilo novih optužbi niti je divovska njemačka banka morala plaćati kazne. Izgledalo je da je direktor Christian Sewing, otkako je došao na funkciju prije dvije godine, donio ono za čime su u neboderima frankfurtske bankarske četvrti odavno žudjeli: mir i reforme.

Ali sada je s time svršeno. Dokumenti koji su procurili iz američke financijske institucije poznati kao FinCEN Files pokazuju da je Deutsche Bank kod mogućeg pranja novca bio u samom svjetskom vrhu. Niz velikih banaka je između 1999. i 2017. obradio transakcije klijenata u vrijednosti od dva bilijuna dolara, iako su i same banke sumnjale u podrijetlo novca. Tako su kriminalci, diktatori i oligarsi prali novac.

Kritike na račun Deutsche Banka ponovo su žestoke. Ta kuća s tradicijom od 150 godina ponovo se vraća u spiralu u koju je zapala tijekom financijske krize 2007./08. Evo pregleda njezinih posrnuća:

Deutsche Bank je u Americi sudjelovao u stvaranju svjetske krize. Kao i mnoge druge banke gigant iz Frankfurta je otkupljivao loše hipoteke na nekretnine, pakirao ih u komplicirane financijske proizvode i tako nudio na tržištu, tobože kao sigurnu investiciju. Kada je tržište nekretnina kolabiralo, svi te vrijednosni papiri postali su bezvrijedni.

Pri tome se Deutsche Bank u poslovnom smislu okladio da će doći svjetski financijski slom i tako zaradio puno novca. Zbog mutnog poslovanja je u SAD-u još 2013. morao platiti 1,9 milijardi dolara, a 2017. čak 7,2 milijarde.

Dok su trajali pregovori o svoti koju valja platiti Amerikancima kako bi obustavili istrage, 2015. je razglašen još jedan skandal, ovog puta s istoka. Prema spoznajama istražitelja banka je od 2011. preko poslova s dionicama prala prljave ruske rublje u vrijednosti od deset milijardi dolara. Američke službe su se zainteresirale jer su se transakcije odvijale u dolarima. Kazna je ovog puta iznosila 600 milijuna dolara.

Kako danas znamo, ta epizoda s pranjem novca bila je samo vrh ledenog brijega.

Referentne kamatne stope poput Euribora i Libora određuju pod kojim uvjetima banke međusobno posuđuju novac u eurima ili drugim valutama. Prije sedam godina je Europska komisija odredila kaznu od 1,7 milijardi dolara protiv šest međunarodnih banaka jer su manipulirale kamatnim stopama. Najveći dio kazne morao je platiti upravo Deutsche Bank, čak 725 milijuna eura. A onda je britanskim i američkim institucijama morao platiti još 2,5 milijarde dolara.

Jednostrane američke sankcije protiv Irana zadale su glavobolje mnogim europskim tvrtkama, pa i bankama. EU ne podržava sankcije, ali je bankama američko tržište toliko važno da će se uvijek prije odreći poslova s Iranom. No Amerikanci su uhvatili Deutsche Bank da ipak radi s Iranom pa je ovaj 2015. morao plati 260 milijuna dolara kazne. I još je i dobro prošao – Amerikanci su njemačkoj Commerzbanci razrezali 1,4 milijarde dolara.

„Bila je teška greška što smo 2013. prihvatili Jeffreyja Epsteina kao klijenta“, tiho je priopćio Deutsche Bank ovog ljeta, kad su njujorške financijske institucije razrezale kaznu od 150 milijuna dolara jer je njemačka banka znala za Epsteinovu „strašnu kriminalnu priču“, ali nije reagirala na „redovito sumnjivo podizanje novca s računa“. Milijarder Epstein, koji je prošle godine oduzeo sebi život u zatvoru, bio je osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika – novac s računa u Deutsche Banku koristio je za svoje zločine.

Banka iz Frankfurta je bila upletena i u prethodno veliko pranje novca koje je otkriveno. Deutsche Bank je bila korespondentna banka za Danske Bank – to znači da je danska kuća preko Frankfurta obavljala neke transakcije. A onda se otkrilo da je Danske Bank između 2007. i 2015. u Estoniji primio oko 200 milijardi eura sumnjivog novca.

I u tom slučaju je njujorški financijski nadzor predbacio Deutsche Banku da „nedovoljno dobro nadgleda klijente“. Banka iz Frankfurta je zatim morala uložiti milijardu eura u reformu unutarnje kontrole, odjela u kojem danas radi oko 1.500 ljudi.

Ovi nabrojani i drugi skandali nisu naškodili samo reputaciji banke s velikom tradicijom već su sunovratile vrijednost njezinih dionica na burzi. U desetogodišnjem razdoblju je dionica izgubila tri četvrtine vrijednosti. Blagi oporavak u posljednje vrijeme možda je uništen novim skandalom. U ponedjeljak je dionica Deutsche Banka bila najveći gubitnik burze s padom od sedam posto.

Tagovi: Deutsche Bank, Christian Sewing, Danske Bank, Jeffrey Epstein, FinCEN Files, pranje novca
PROČITAJ I OVO
Građani se kreditno zadužili za 7,2 milijarde kuna više nego lani
KREDITIRANJE
Građani se kreditno zadužili za 7,2 milijarde kuna više nego lani
ZAGREB - Krajem rujna stambeni krediti iznosili su 73,3 milijarde kuna. U odnosu na kraj 2021., stambeni krediti ostvarili su rast od 8,1% ili 5,5 milijardi kuna, a u promatranom mjesecu činili su 49,4% ukupnih plasmana stanovništvu.
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
OBVEZNICE
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, u petak je najavila izdavanje 650 milijuna eura na međunarodnom tržištu obveznica, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
PAD
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem rujna porasli su na osnovi stanja za 7,2 mlrd. kuna ili 5,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 0,3 mlrd. kuna ili 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 148,3 mlrd. kuna.
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
POZIV
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da u 2023. godini snažnije pomognu privatnim poduzetnicima i ugroženim kategorijama stanovništva kako bi umanjili utjecaj daljnjeg rasta cijena i negativnih ekonomskih kretanja, kao posljedica rata u Ukrajini.
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
APEL
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
FRANKFURT - Rizici s kojima se suočava realna ekonomija porasli su, priopćila je u četvrtak njemačka središnja banka pozivajući bankarski sektor da ima odgovarajuće rezerve kako bi se nosio s gubicima po svojim kreditima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE