GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore

Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2023 / 20:52
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.

Međutim, mnogi su se analitičari češkali po glavi zašto je banka, koja je objavila 10 uzastopnih kvartala dobiti i ima jaku poziciju kapitala i solventnosti, postala sljedeća meta tržišta koje je naizgled u modusu "traži i uništi".

Hitno spašavanje Credit Suissea od strane UBS-a, nakon kolapsa američke banke Silicon Valley Bank, izazvalo je zabrinutost među ulagačima, koja je produbljena daljnjim pooštravanjem monetarne politike od strane Federalnih rezervi SAD-a u srijedu, piše CNBC.

Središnje banke i regulatori nadali su se da će sporazum o spašavanju Credit Suissea, uz posredovanje švicarskih vlasti, pomoći u smirivanju nervoze ulagača oko stabilnosti europskih banaka.

Ali pad 167-godišnje švicarske institucije i promjena pravila hijerarhije vjerovnika kako bi se izbrisalo 16 milijardi švicarskih franaka (17,4 milijarde dolara) dodatnih obveznica prvog reda (AT1) Credit Suissea, ostavili su tržište neuvjerenim da posao bila dovoljna za obuzdavanje stresova u sektoru.

Deutsche Bank je posljednjih godina prošla restrukturiranje vrijedno više milijardi eura s ciljem smanjenja troškova i povećanja profitabilnosti. Zajmodavac je 2022. zabilježio godišnji neto prihod od 5 milijardi eura (5,4 milijarde USD), što je 159% više u odnosu na prethodnu godinu.

Njegov omjer CET1 — mjera solventnosti banke — iznosio je 13,4% na kraju 2022., dok je njegov omjer pokrivenosti likvidnošću iznosio 142%, a omjer neto stabilnog financiranja iznosio je 119%. Ove brojke ne bi značile da postoji bilo kakav razlog za zabrinutost o solventnosti ili likvidnoj poziciji banke.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u petak na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu da je Deutsche Bank "temeljito reorganizirala i modernizirala svoj poslovni model te da je vrlo profitabilna banka", dodavši da nema temelja za spekulacije o njezinoj budućnosti.

Neke od zabrinutosti oko Deutsche Bank bile su usredotočene na njezinu izloženost komercijalnim nekretninama u SAD-u i znatnu knjigu izvedenica.

Međutim, istraživačka tvrtka Autonomous, podružnica AllianceBernsteina, u petak je odbacila ove zabrinutosti kao "dobro poznate" i "samo ne baš zastrašujuće", ukazujući na "snažnu poziciju kapitala i likvidnosti" banke.

“Naša lošija ocjena dionica jednostavno je vođena našim mišljenjem da postoje atraktivnije priče o dionicama drugdje u sektoru (tj. relativna vrijednost)”, rekli su Autonomousovi stratezi Stuart Graham i Leona Li u bilješci istraživanja.

“Nemamo zabrinutosti oko održivosti Deutschea ili vrijednosti imovine. Da budemo kristalno jasni – Deutsche NIJE sljedeći Credit Suisse.”

Za razliku od oštećenog švicarskog zajmodavca, istaknuli su da je Deutsche "solidno profitabilan", a Autonomous predviđa povrat na materijalnu knjigovodstvenu vrijednost od 7,1% za 2023., porast na 8,5% do 2025.

Propast Credit Suissea svela se na kombinaciju tri uzroka, prema JPMorganu. Bio je to "niz propusta u upravljanju koji je narušio povjerenje u sposobnosti uprave", izazovna tržišna pozadina koja je omela plan restrukturiranja banke i "svježi i intenzivni fokus tržišta na rizik likvidnosti" nakon kolapsa SVB-a.

Iako se potonje pokazalo kao konačni okidač, banka s Wall Streeta tvrdila je da se ne može podcijeniti važnost okruženja u kojem Credit Suisse pokušava preurediti svoj poslovni model, kao što je ilustrirano usporedbom s Deutscheom.

“Njemačka banka imala je svoj udio u naslovnom pritisku i neuspjesima u upravljanju, a po našem mišljenju u početku je imala daleko nižu kvalitetu franšize, koja iako je danas znatno manje zadužena, još uvijek ima relativno visoku troškovnu bazu i oslanjala se na svoj FICC ( fiksni dohodak, valute i roba) trgovačka franšiza za organsko stvaranje kapitala i promjenu kreditnog rejtinga,” rekli su stratezi JPMorgana u bilješci u petak.

Tagovi: Deutsche Bank, Credit suisse, olaf Scholz, UBS Group, bankarska kriza
PROČITAJ I OVO
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
SPOJENE POSUDE
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju veljače 56,1 mlrd. eura.
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
SKOK
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
NEW YORK - Dobit Goldman Sachsa (GS) porasla je 28% u prvom tromjesečju kako su prihodi od investicijskog bankarstva porasli, dajući izvršnom direktoru Davidu Solomonu potreban zamah početkom 2024.
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
POTRAŽNJA
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
BERLIN - Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je ovoga tjedna udruženje banaka BFACH.
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
PAD
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
NEW YORK - Američke banke Wells Fargo i Citigroup zabilježile su u prvom kvartalu ove godine manju dobit nego u istom razdoblju lani.
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
SUZDRŽANO
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
NEW YORK - Američka banka JPMorgan Chase u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 13,4 milijarde dolara, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE