GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Depoziti u bankama premašili 261 milijardu kuna

Depoziti u bankama premašili 261 milijardu kuna
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2017 / 12:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni depoziti u poslovnim bankama iznosili su na kraju lipnja 261,3 milijardu kuna, što predstavlja rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Ukupni depoziti poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, bili su u lipnju 1,3 posto ili za 3,4 milijarde kuna veći nego mjesec dana prije, dok su na godišnjoj razini porasli 2,3 posto.
Pritom je depozitni novac krajem lipnja iznosio 64,2 milijarde kuna.

"Promatrano po sektorima, glavnina prirasta dolazi od nefinancijskih poduzeća. Trend visokih stopa rasta depozitnog novca, gotovo u cijelosti dvoznamenkastih, traje od ožujka 2013.", navodi se u analizi RBA, objavljenoj u srijedu.

Poručuju da je rast depozitnog novca posljedica oporavka gospodarstva i sklonosti domaćih sektora držanju likvidnije financijske imovine u uvjetima kontinuiranog pada kamatnih stopa na štedne i oročene depozite.

"S druge strane, pad kamatnih stopa na depozite izravna je posljedica iznimno visoke dugogodišnje likvidnosti koja uzrokuje i pad kamatnih stopa na plasmanima.

Navedena obilježja nisu karakteristika samo hrvatskog financijskog tržišta, već ujedno odražavaju i globalno okruženje", ističu analitičari RBA.
Navode i da je u lipnju nakon pet mjeseci zaustavljeno razmjeno snažno mjesečno smanjivanje štednih i oročenih depozita, dominantno predvođeno smanjenjem u kategoriji deviznih depozita.
Naime, prvi put nakon četiri mjeseca ukupni štedni i oročeni depoziti zabilježili su blagi mjesečni rast od 0,2 posto ili 485 milijuna kuna, na 197,1 milijardu kuna.
Ipak, i deveti mjesec za redom zabilježili su pad na godišnjoj razini, za 2,4 posto.

"Padu dodatno doprinosi i jačanje kune u odnosu na euro, za 1,4 posto u lipnju u odnosu na lanjski lipanj, budući da u strukturi ovih depozita i dalje prevladavaju devizni depoziti, uglavnom u euru", navode analitičari RBA.

Oni su krajem drugog tromjesečja iznosili 162,3 milijarde kuna, od čega se na sektor kućanstava odnosilo 134 milijarde kuna.

Ukupni devizni štedni i oročeni depoziti čine 82 posto ukupnih štednih i oročenih depozita. Kunski štedni i oročeni depoziti iznosili su na kraju lipnja 34,8 milijardi kuna, što je 0,1 posto više nego mjesec dana prije, dok je na godišnjoj razini manje za 2,4 posto.

Tagovi: depoziti u bankama, depoziti, kunski depoziti, devizni depoziti
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen Bank International s manjim prihodima u prvom kvartalu
PAD
Raiffeisen Bank International s manjim prihodima u prvom kvartalu
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u petak da joj je prihod pao u prvom tromjesečju, odražavajući oštar pad prihoda od kamata, ali prepolovljene rezervacije poduprle su dobit, signaliziravši oporavak od posljedica koronakrize.
OTP: Konsolidirana dobit uzletjela za gotovo četiri puta
UZLET
OTP: Konsolidirana dobit uzletjela za gotovo četiri puta
BUDIMPEŠTA - Unatoč privremenim mjerama zaključavanja koje su uvedene u mnogim zemljama, poslovanje OTP grupe bilo je neprekinuto u prvom tromjesečju.
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
NAGRADE
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
BANJA LUKA - Akcionari Sberbank a.d. Banja Luka odobrit će isplatu varijabilnih naknada (bonusa) za poslovnu 2020. godinu članovima Uprave Banke, sadržano je u prijedlogu za Skupštinu akcionara koja je zakazana za 7. maj 2021. godine.
ING: DeFi nas brine više od bitcoina
BANKE I KRIPTOVALUTE
ING: DeFi nas brine više od bitcoina
AMSTERDAM - Nizozemski bankarski div ING analizirao je rizike i prilike koje pruža rastući prostor decentraliziranih financija (DeFi).
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju
DOBRA GODINA
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju

MILANO - Talijanska banka banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o većim prihodima u prvom tromjesečju zahvaljujući naknadama i provizijama i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE