GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Depoziti porasli 2,4 posto na godišnjoj razini, na 257,9 mlrd kuna

Depoziti porasli 2,4 posto na godišnjoj razini, na 257,9 mlrd kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2017 / 10:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni depoziti nastavili su rasti, pa su krajem svibnja iznosili 257,9 milijardi kuna, što je 2,4 posto ili 6,1 milijardu kuna više nego u istom lanjskom razdoblju, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).  

I dok su na godišnjoj razini porasli, ukupni su depoziti, koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti, na mjesečnoj razini pali za 1,1 milijardu kuna ili 0,4 posto.

Analitičari RBA objašnjavaju da je pad ukupnih depozita na mjesečnoj razini u najvećoj mjeri posljedica smanjenja valutnih štednih i oročenih depozita za 1,7 milijardi kuna ili 1 posto, dok je snažniji pad ublažen rastom depozitnog novca za 640 milijuna kuna ili 1,1 posto.

Tako su se valutni štedni i oročeni depoziti krajem svibnja spustili na 161,9 milijardi kuna, što je za 2,2 posto ili 3,6 milijardi kuna manje u odnosu na svibanj prošle godine. Ukupni kunski štedni i oročeni depoziti koncem svibnja iznosili su, pak, 34,8 milijardi kuna zabilježivši mjesečni i godišnji pad za 0,3 posto, odnosno 2,6 posto.

"Pod utjecajem padajuće atraktivnosti prinosa na oročene depozite klijenti sve češće izbjegavaju ugovaranje oročenja. Za razliku od oročenih depozita koji su dominantno u eurima, štednja po viđenju pretežno je u kunama. Stoga povećanjem udjela depozita po viđenju raste i udjel kunskih depozita u ukupnima, što pridonosi ublažavanju valutne neusklađenosti bilance banaka", navodi se u analizi RBA, objavljenoj u srijedu.

Tako je, ističe se, udio depozitnog novca u ukupnim depozitima s 15 posto na početku 2011.,  krajem svibnja ove godine dosegnuo udio od 24 posto.

"Istovremeno je trend promjene valutne strukture vidljiv i u kretanju štednih i oročenih depozita stanovništva, koji čine preko 80 posto ukupnih depozita, gdje se udio valutnih štednih i oročenih depozita u ukupnim štednim i oročenim depozitima s 88 posto iz siječnja 2011.  spustio na 85 posto krajem svibnja ove godine", navodi se u analizi.

Ovakve promjene u valutnoj strukturi ukupnih depozita pogoršavaju ročnu strukturu bilance banaka, gdje se iz depozita po viđenju financiraju dugoročni krediti, objašnjavaju analitičari RBA

Navode i da su  štedni i oročeni depoziti stanovništva u svibnju zabilježili pad na mjesečnoj i godišnjoj razini. Tako su u odnosu na travanj niži za 1,6 milijardi kuna, ili 1 posto, Na godišnjoj su razini pali već 16. mjesec zaredom, i to za 4,6 milijardi kuna ili 2,8 posto.

Obzirom da devizni depoziti čine oko 82 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro, odnosno  pad prosječnog tečaja eura u odnosu na kunu, u svibnju je za 0,8 posto ublažio godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama.

Tagovi: depoziti, devizni depoziti, kunski depoziti
PROČITAJ I OVO
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
MORATORIJ
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
ZAGREB - UniCredit banka u Italiji na svojim web stranicama i dalje nudi mogućnost ugovaranja moratorija na kredite za tamošnje korporativne klijente, odnosno poduzeća, a vezano uz situaciju s bolesti COVID-19.
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
RAST
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka dosegnuli su 137,7 mlrd. kuna.
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
ZAJAM
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
WASHINGTON - Odbor direktora Svjetske banke u petak je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobrio zajam u iznosu od 200 milijuna eura za Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Republici Hrvatskoj (HEAL), priopćeno je u subotu iz Svjetske banke.
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE