GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Depoziti nastavili trend rasta

Depoziti nastavili trend rasta
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2020 / 09:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz rast na mjesečnoj razini, ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) nastavili su i s godišnjim stopama rasta te su krajem svibnja iznosili 315,1 mlrd. kuna.

Promatrano na mjesečnoj razini, zabilježen je rast od 3,8 mlrd. kuna ili 1,2% dok je na godišnjoj razini rast ubrzan za 27,3 mlrd. kuna ili 9,5% koji predstavlja nastavak pozitivnog trenda prisutnog od kraja 2011.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih depozita u svibnju prije svega je rezultat rasta depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu). Naime, uz mjesečnu stopu rasta od 3,4%, depozitni novac krajem svibnja iznosio je 113,0 mlrd. kuna čineći tako 35,9% ukupnih depozita.

Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca uz manja odstupanja. Godišnja stopa je u svibnju iznosila 20,1% što u odnosu na svibanj 2019. predstavlja porast za 18,9 mlrd. kuna. Posljedica takvih kretanja svakako je okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka postepeno preusmjerava u najlikvidnije oblike depozita.

S druge strane, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su uz skroman rast na mjesečnoj razini, također zabilježili nastavak rasta na godišnjoj razini u svibnju. Uz rast od 8,4 mlrd. ili -4,3% na godišnjoj razini, ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem svibnja iznosili 202,1 mlrd kuna. Struktura depozita (s obzirom na likvidnost) zamjetno se promijenila u posljednjih nekoliko godina te je vidljivo da valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična s preko 80% valutnih depozita (uglavnom u eurima) u ukupnim štednim i oročenim depozitima.

Spomenuti udio depozita odnosi se na štednju koju većinom generira sektor stanovništva. Naime, kao što je to bio slučaj i prethodnih mjeseci i godina, preko 80% štednje u inozemnim valutama odnosi se na sektor kućanstava. Iako su ukupni valutni depoziti krajem svibnja u odnosu na travanj zabilježili pad od 101 mil. kuna odnosno 0,1%, na godišnjoj razini zabilježen je rast od 13,5 mlrd. kuna odnosno 8,6%. Promjenama su blago pridonijela i tečajna kretanja (kuna je u odnosu na euro tijekom svibnja ojačala 0,4% u odnosu na travanj te oslabila 1,9% u odnosu na kraj 2019.).

Izgledna mogućnost smanjenja budućeg raspoloživog dohotka građana i poteškoće u realnom sektoru mogle bi usporiti rast ukupnih depozita kod banaka. Ipak i dalje očekujemo najsnažniji rast kod depozitnog novca zbog nastavka okruženja niskih kamatnih stopa, visoke sklonosti držanja likvidnih sredstava i nesklonosti ulaganju u ostalu financijsku imovinu.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, kunski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju
DOBRA GODINA
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju

MILANO - Talijanska banka banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o većim prihodima u prvom tromjesečju zahvaljujući naknadama i provizijama i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

Završila integracija OTP-a i Vojvođanske banke: Vodeća u segmentu kredita i druga po veličini aktive u Srbiji
INTEGRACIJA
Završila integracija OTP-a i Vojvođanske banke: Vodeća u segmentu kredita i druga po veličini aktive u Srbiji
NOVI SAD - Nova OTP banka Srbija a.d. Novi Sad, nastala kao rezultat procesa integracije OTP banke Srbija a.d. Beograd (bivše Societe Generale Srbija) i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad, počela je sa radom. Najkompleksnija bankarska integracija ikad realizovana na ovim prostorima predstavlja strateški potez OTP Grupe sa ciljem da formira vodeću bankarsku instituciju u Srbiji.
EIB će koristiti kriptovalutu ethereum za registraciju digitalnih novčanica
KRIPTOVALUTE
EIB će koristiti kriptovalutu ethereum za registraciju digitalnih novčanica
BRUXELLES - Europska investicijska banka (EIB) koristit će blockchain tehnologiju za izdavanje dvogodišnjih digitalnih obveznica.
Intesa Sanpaolo: Dobit veća za trećinu u prvom kvartalu
SKOK
Intesa Sanpaolo: Dobit veća za trećinu u prvom kvartalu
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u srijedu da joj je neto dobit u prvom tromjesečju poskočila gotovo za trećinu, uz više prihode od naknada i provizija i znatno smanjene rezervacije za nenaplative kredite.
Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura
DEPOZITI
Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura
LJUBLJANA – Sredstva slovenskih kućanstava na depozitnim računima u bankama povećala su se za više od dvije milijarde eura, na rekordnih 23 milijarde eura u pandemiji 2020. u odnosu na prethodnu godinu, objavila je danas Banka Slovenije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE