GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deloitte: Koronakriza teško pogodila banke u regiji

Deloitte: Koronakriza teško pogodila banke u regiji
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2021 / 17:51
Autor: SEEbiz
LONDON - Stvarne posljedice krize još nisu procijenjene, ali nema sumnje da je covid-19 teško pogodio banke u regiji, kaže konzultantska tvrtka Deloitte.

Banke u regiji bile su u dobrom stanju sve do izbijanja pandemije. U 2019. prosječna adekvatnost kapitala bila je 20 posto, bilo je relativno malo nenaplativih zajmova i oni su i dalje u padu, prosječni prinos na kapital iznosio je 12,7 posto.

Gotovo 60 posto ukupne aktive u tom sektoru bilo je u rukama 15 najvećih bankarskih grupacija. Na prvom mjestu je Erste koja je prisutna u osam zemalja regije, slijede KBC s četiri zemlje i UniCredit koji ima banke u devet zemalja regije, uključujući Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju.

Ova godina donijela je ne samo usporavanje gospodarstva, što se već vidjelo potkraj 2019., već i veliku recesiju i globalnu krizu. Pogoršani tržišni uvjeti imaju snažan utjecaj na profitabilnost banaka i kapitalnu poziciju, s čime se manji, manje stabilni tržišni igrači možda neće moći nositi, procjenjuje Deloitte. U međuvremenu će veće, raznolikije bankarske skupine imati priliku selektivno preuzeti druge, oslabljene banke.

Zakonodavne mjere za zaštitu gospodarstva od pandemije mogle bi u određenoj mjeri privremeno prikriti stvarnu ekonomsku štetu, ali Deloitte očekuje da će pandemija imati ogroman utjecaj na kvalitetu portfelja i dobit banaka.

Prema tim procjenama, kvaliteta aktive banaka u budućnosti će snažno ovisiti o kombinaciji gospodarskog oporavka i daljnje državne potpore. Ako se prebrzo povuku, zadane vrijednosti mogle bi se naglo povećati u budućnosti.

Tagovi: Deloitte, loši krediti, adekvatnost kapitala, Erste, UniCredit, KBC bank
PROČITAJ I OVO
HNB upozorio na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža
UPOZORENJE
HNB upozorio na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je upozorila da se građanima područja pogođenih potresom putem društvenih mreža nude neregulirani zajmovi, apostrofiravši pritom opasnost od takvog načina zaduživanja.
Alen Kovač novi predsjednik Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u
HUB
Alen Kovač novi predsjednik Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u
ZAGREB – Direktor ekonomskih istraživanja Erste&Steiermärkische Bank d.d. Alen Kovač i Ivana Jović, direktorica ekonomskih istraživanja iz Privredne banke Zagreb d.d., novo su vodstvo Kluba glavnih ekonomista Hrvatske udruge banaka.
EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
INVESTICIJE
EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) usmjerila je trećinu uloženih gotovo 77 milijardi eura u 2020. godini u neposredno ublažavanje posljedica pandemije covida 19, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.
Goldman Sachs rezultatima nadmašio očekivanja
DOBRE BROJKE
Goldman Sachs rezultatima nadmašio očekivanja
NEW YORK - Goldman Sachs, jedna od najvećih investicijskih banaka na Wall Streetu, premašila je očekivanja rezultatima posljednjeg tromjesečja prošle godine (baš kao i JPMorgan u petak), ali dionice su se ipak spustile oko dva posto.
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
PRIZNANJA
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
ZAGREB - BKS Bank pridaje veliku važnost usklađenosti između poslovnih obveza i obiteljskog života. Napokon, djeca su važna za budućnost zemlje, a sama obitelj je važno mjesto snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE