GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u

Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2020 / 08:31
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vlada je odlučila riješiti još jedan dugogodišnji problem u državnom vlasništvu, pa je tako Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, kao jedini imatelj dionica Croatia banke d.d., objavila jučer poziv za iskaz interesa za kupoprodaju 100 posto dionica te banke, odnosno 4,746.000 dionica nominalne vrijednosti 100 kuna.

Kako se navodi u sažetku informacije o poslovanju banke, "Financijski položaj Croatia banke d.d. ukazuje na visoku likvidnost (pokrivenost novčanim sredstvima) i nedostajući kapital u odnosu na zahtijevanu razinu adekvatnosti kapitala". Stoga je glavni motiv prodaje banke pokušaj pronalaska investitora kako bi se povećala adekvatnost kapitala banke i omogućilo njezino poslovanje, jer bez dodatne kapitalne injekcije više ne može zadovoljavati regulatorne standarde. Adekvatnost kapitala ove banke je na razini od 13,2 posto, a za nju je potrebna adekvatnost od 15,19 posto, rečeno nam je.

U slučaju, pak, da nitko od investitora ne pokaže interes za kupnjom banke, neslužbeno se moglo doznati da se razmatra pripajanje Hrvatskoj poštanskoj banci. Rješenjem Agencije za tržišno natjecanje (AZTN) iz 2013., naime, Croatia banci zabranjeno je primanje novih potpora u razdoblju od deset godina od dana dovršetka procesa restrukturiranja za koje su joj potpore dodijeljene, a posljednja dokapitalizacija bila je 2012.

Podsjetimo, Croatia banka je 1999. zapala u poteškoće i započet je postupak sanacije te je dokapitalizacijom 2000. u iznosu od 204,6 milijuna kuna postupak sanacije dovršen, a banka je nastavila poslovanje kao dioničko društvo u stopostotnom vlasništvu DAB-a. Ponovno je dokapitalizirana 2010. za 70 milijuna kuna i 2012. za 200 milijuna kuna te temeljni kapital na 31. prosinca 2019. iznosio 474,6 milijuna kuna.

Po veličini je Croatia banka 14. od ukupno 20 banaka, s aktivom od 1,96 milijardi kuna, koja predstavlja 0,5 posto tržišta, a krajem prošle godine u banci je bilo zaposleno 169 djelatnika, od toga njih 86 u prodaji. U posljednje tri godine banka je ostvarila gubitke u poslovanju - 2017. minus je bio 37,6 milijuna kuna, 2018. zabiljžen je minus od 24,6 milijuna, a u 2019. od 21,8 milijuna. Aktiva se sa 3,1 milijarde kuna u 2016. smanjila na 1,96 milijardi kuna u 2019. Iskaz interesa za kupnju dostavljat će se zaključno sa 24. srpnja 2020. u 12 sati, dubinsko snimanje obavljat će se od 3. kolovoza do 11. rujna, a od 14. do 25. rujna održat će se prikupljanje obvezujućih ponuda, koje će se potom razmatrati do 9. listopada.

Finalizacija ugovora o kupoprodaji dionica planira se najkasnije za 23. listopada, a do 18. prosinca očekuje se i ishođenje suglasnosti od Hrvatske narodne banke za stjecanje dionica, nakon čega bi se potpisao ugovor o njihovu prijenosu.

Tagovi: Croatia banka, Hrvatska poštanska banka, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka
PROČITAJ I OVO
Komercijalna banka: Dobit u pola godine pala 36%
PAD
Komercijalna banka: Dobit u pola godine pala 36%
BEOGRAD - Nakon što je drugi kvartal doneo otežane uslove poslovanja, beogradska Komercijalna banka (KMBN) je objavila pad poslovanja u osnovnom biznisu tokom drugog tromesečja i prvih šest meseci.
Societe Generale u ogromnom gubitku u drugom kvartalu
GUBITAK
Societe Generale u ogromnom gubitku u drugom kvartalu
PARIZ - Societe Generale banka izvijestila je o neto gubitku od 1,26 milijardi eura (1,48 milijardi USD) u drugom kvartalu jer je banka izdvojila više kapitala zbog pandemije i smanjila vrijednost svog trgovinskog poslovanja.
EBRD dodijelio Erste banci TFP nagradu za najuspješniju banku partnera u Hrvatskoj treću godinu zaredom
NAGRADE
EBRD dodijelio Erste banci TFP nagradu za najuspješniju banku partnera u Hrvatskoj treću godinu zaredom
ZAGREB – U sklopu dodjele priznanja najuspješnijim bankama partnerima za 2019. godinu, u okviru programa TFP (Trade Facilitation Programme), EBRD je Erste banci treću godinu zaredom dodijelio nagradu za najaktivniju banku partnera u financiranju međunarodne trgovine u Hrvatskoj.
Dobit HSBC-a u prvom polugodištu potonula 65 posto
POTONUĆE
Dobit HSBC-a u prvom polugodištu potonula 65 posto
LONDON - Dobit najveće britanske banke HSBC prije poreza iznosila je u prvoj polovini godine 4,3 milijarde dolara, u usporedbi s 12,4 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine, objavili su u ponedjeljak britanski mediji.
Bankama u RS ipak zabranjena isplata dobiti iz 2019. godine
DIVIDENDA
Bankama u RS ipak zabranjena isplata dobiti iz 2019. godine
BANJA LUKA - Agencija za bankarstvo Republike Srpske zabranila je isplatu dobiti banaka iz 2019. godine, navodi se u odgovoru koji je Agencija dala na upit banaka u vezi sa privremenim mjerama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem Covid-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE