GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorski građani bankama duguju 1,3 milijarde eura

Crnogorski građani bankama duguju 1,3 milijarde eura
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2019 / 09:08
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Nivo gotovinskih kredita se u posljednjih pet godina skoro udvostručio na 672 miliona eura, zbog čega se morala donijeti odluku o ograničenju tako intenzivnog rasta, saopštio je direktor Sektora za kontrolu banaka u Centralnoj banci (CBCG), Dejan Vujačić.

Vujačić je, komentarišući odluku CBCG o ograničavanju gotovinskih kredita koje će banke odobravati građanima, kazao da regulisanje njihovog obezbjeđenja nije ništa novo, jer takvo iskustvo postoji u Evropi i zemljama okruženja.

"Crna Gora se pridružila tim zemljama, jer su primijećeni trendovi intenzivnog rasta gotovinskih neobezbijeđenih kredita", rekao je Vujačić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je CBCG, tokom analize koju je uradila dva puta, evidentirala da su u periodu od pet godina, odnosno od drugog kvartala 2014. godine do drugog ovogodišnjeg tromjesečja, ukupni krediti porasli 24 odsto.

"U istom tom periodu gotovinski krediti su se skoro udvostručili i porasli 95 odsto, tako da su na kraju juna iznosili 672 miliona eura", precizirao je Vujačić.

On smatra da je to relativno visok nivo, koji je morao ograničiti.

"Suština je da je, pored toga što je porastao volumen kredita, porasla i njihova ročnost. Duža ročnost podrazumijeva i veće nivoe odobravanja kredita. Tako je neko ko prima prosječnu platu od 511 eura mogao da se zaduži otprilike 25 hiljada eura na period od 12 godina što, imajući u vidu više činilaca, izaziva veći rizik po banke koje odobravaju takve kredite", rekao je Vujačić.

Savjet CBCG usvojio je u ponedjeljak makroprudencione mjere kojima se definiše da banke od 1. januara prilikom odobravanja gotovinskih kredita građanima, čiji je rok otplate duži od osam godina, moraju zahtijevati njihovo potpuno obezbjeđenje kvalitetnim kolateralom.
Makroprudencijalne mjere uvode se na period od dvije godine.
Mjerama je predviđeno da banke koje imaju visoku izloženost po osnovu gotovinskih kredita odobrenih građanima sa preostalim rokom otplate dužim od šest godina, mogu odobravati takve kredite uz uslov da je on obezbijeđen kvalitetnim kolateralom.

Vujačić je objasnio da su predmet regulisanja, odnosno ograničenja gotoovinskih kredita, potrošački krediti izuzev stambenih.

"Od ukupnih kredita stanovništvu koji iznose 1,3 milijarde eura, 51 odsto se odnosi na one koji su gotovinski neobezbijeđeni, 29 odsto na stambene, a 20 odsto na ostale kategorije, gdje su hipotekarni, lizing i kreditne kartice", precizirao je Vujačić.
On je rekao da su po svojoj prirodi hipotekarni krediti već kao takvi obezbjeđeni, kreditne kartice su kratkoročne, dok je lizing obezbijeđen sa zalogom na predmetu lizinga.
"Suština je da se krediti preko osam godina, neobezbijeđeni, ne mogu odobravati, odnosno mogu samo uz kvalitetna sredstva obezbijeđenja, kao što su hipoteka, fiducija i zalog na pokretnim stvarima", dodao je Vujačić.
On je saopštio da postoji potreba da se gotovinski krediti, koji su po prirodi nenamjenski, ograniče, ali da situacija nije alarmantna.
Vujačić je dodao i da je primijećana praksa kod pojedinih banaka da povećavaju iznos izloženosti po pojedinim klijentima, odnosno aneksiraju kredite po nekoliko puta, svakog puta povećavajući njihov iznos i izloženost.
"Ova mjera će dovesti do toga da se zna pravo stanje kreditnog portfolija, odnosno da li u kreditnom portfoliju tih banaka ima skrivenih gubitaka, odnosno nečega što može da predstavlja nekvalitetne kredite", tvrdi Vujačić.
Prema njegovim riječima, CBCG je uradila analizu na 30. jun, koja je pokazala da pet banaka neće moći da odobrava te kredite, odnosno, da će za njih važiti nove mjere.
"Analizirali smo stanje i mislim da će pet banaka ući u ovo ograničenje preko šest godina", dodao je Vujačić.
Na pitanje da li očekuje smanjenje kredtne aktivnosti, Vujačić je ocijenio da banke imaju ogroman potencijal za odobravanje kredita.
"Likvidna aktiva banaka iznosi 1,1 milijardu eura. Banke imaju potencijal, ali sve će zavisiti od tražnje. Nije logično odobravati gotovinski neobezbijeđenje kredite preko deset godina, odnosno do roka od 12 godina", zaključio je Vujačić.

Tagovi: Centralna banka Crne Gore, Dragan Vujačić
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka podupire Hrvatsku u poboljšanju gospodarenja otpadom
POTPORA
Svjetska banka podupire Hrvatsku u poboljšanju gospodarenja otpadom
WASHINGTON - Direktorica Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak su potpisali sporazum temeljem kojeg će Svjetska banka hrvatskoj Vladi pružiti potporu u transformaciji njezina sustava gospodarenja otpadom, izvijestili su u utorak iz Svjetske banke.
Addiko banka dobitnik nagrade za inovativnost
PRIZNANJA
Addiko banka dobitnik nagrade za inovativnost
BEOGRAD – Addiko banka je dobitnik ovogodišnje Nagrade za inovativnost, kao jedina banka u Srbiji dobitnik ovog priznanja.
Jazbec i Elderson jedini kandidati za mjesto u izvršnom odboru ECB-a
KADROVI
Jazbec i Elderson jedini kandidati za mjesto u izvršnom odboru ECB-a
FRANKFURT - Nizozemac Frank Elderson i Slovenac Boštjan Jazbec jedini su kandidati koje su predložile njihove matične zemlje za nasljednika Yvesa Merscha u izvršnom odboru Europske središnje banke (ECB), objavio je čelnik eurogrupe.
Dinko Lucić ostaje na mjestu predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb
KARIJERE
Dinko Lucić ostaje na mjestu predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb
ZAGREB - Nadzorni odbor Privredne banke Zagreb je na sjednici održanoj 25. rujna 2020. donio Odluku kojom se u Upravu Banke na mandat od tri godine počevši od 12. veljače 2021. imenuju Dinko Lucić za predsjednika Uprave, Draženko Kopljar za člana Uprave (ista nadležnost) te Almir Krkalić za člana Uprave nadležnoga za poslovanje sa srednjim i velikim poduzećima i investicijsko bankarstvo.
Predsjednik Nadzornog odbora Addiko Banka podnosi ostavku
ODLAZAK
Predsjednik Nadzornog odbora Addiko Banka podnosi ostavku
BEČ - Predsjednik Nadzornog odbora Addiko Bank AG, Hans-Hermann Lotter, najavio je da podnosi ostavku na funkciju predsjednika i člana Nadzornog odbora Addiko bank AG sa završetkom godišnje skupštine u četvrtom tromjesečju 2020. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE