GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora: Naftaš rekorder sa 56,6 miliona eura na računu

Crna Gora: Naftaš rekorder sa 56,6 miliona eura na računu
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2020 / 07:48
Autor: SEEbiz
PODGORICA - U Crnoj Gori 254 pravna lica, odnosno firme, na računima u ovdašnjim bankama imaju depozit veći od million eura.

To je Pobjedi rečeno iz Centralne banke, uz objašnjenje da se radi o preliminarnim podacima.

Kako je Pobjeda pisala prije nekoliko dana u Crnoj Gori ima 66 milionera-građana, a najveći račun među njima ima jedan sa 17,9 miliona eura I nije u pitanju domaći građanin, nego stranac koji novac drži u ovdašnjim bankama.

Među pravnim licima, što je i logično, ima mnogo više milionera.

"Depozit veći od milion eura imaju 254 pravna lica, od čega od million do pet milliona imaju 197 pravnih lica. Depozit veći od pet miliona eura ima 57 pravnih lica", kazali su iz Centralne banke

I najveći depozit pravnog lica znatno je veći od štednje milionera rekordera.

"Najveći depozit pravnog lica je 56,6 miliona eura iz oblasti trgovine naftom", podaci su Centralne banke.

I u ovom slučaju, kao kada su u pitanju građani, banka ne saopštava imena firmi, jer je u tome sprečava zakon, pošto taj podatak spada u domen poslovne tajne.
Podsjetimo da u Crnoj Gori ima preko trideset hiljada poslovnih subjekata.

Za razliku od milionera u Crnoj Gori je mnogo veći broj onih koji na računu nemaju ništa odnosno koji su blokirani. Na najnovijem spisku koji je prije tri dana objavila Centralna banka u blokadi se nalazi 18,31 hiljada kompanija i preduzetnika.
Blokiranih je sada 50 više nego na spisku objavljenom mjesec ranije.

Podsjetimo da posljednji podaci Centralne banke pokazuju da su ukupni depoziti u banmkama 3,49 milijardi eura, od čega su depoziti stanovništva 1,31 milijarde a ostalo pravnih lica.

Oročeni depoziti činili su 28,6 odsto ukupnih, a oni po viđenju 71,3 odsto. U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od jedne do tri godine, 47,3 odsto. Depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine činili su 37,1 odsto.
Istovremeno je u kreditima po posljednjim podacima bilo 2,99 milijardi eura kredita, što je 1,6 odsto manje na mjesečnom nivou.

Tagovi: Crna Gora, Centralna banka Crne Gore, depoziti
PROČITAJ I OVO
EBRD dodijelio Erste banci TFP nagradu za najuspješniju banku partnera u Hrvatskoj treću godinu zaredom
NAGRADE
EBRD dodijelio Erste banci TFP nagradu za najuspješniju banku partnera u Hrvatskoj treću godinu zaredom
ZAGREB – U sklopu dodjele priznanja najuspješnijim bankama partnerima za 2019. godinu, u okviru programa TFP (Trade Facilitation Programme), EBRD je Erste banci treću godinu zaredom dodijelio nagradu za najaktivniju banku partnera u financiranju međunarodne trgovine u Hrvatskoj.
Dobit HSBC-a u prvom polugodištu potonula 65 posto
POTONUĆE
Dobit HSBC-a u prvom polugodištu potonula 65 posto
LONDON - Dobit najveće britanske banke HSBC prije poreza iznosila je u prvoj polovini godine 4,3 milijarde dolara, u usporedbi s 12,4 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine, objavili su u ponedjeljak britanski mediji.
Bankama u RS ipak zabranjena isplata dobiti iz 2019. godine
DIVIDENDA
Bankama u RS ipak zabranjena isplata dobiti iz 2019. godine
BANJA LUKA - Agencija za bankarstvo Republike Srpske zabranila je isplatu dobiti banaka iz 2019. godine, navodi se u odgovoru koji je Agencija dala na upit banaka u vezi sa privremenim mjerama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem Covid-19.
Crnogorske banke za šest mjeseci ostvarile 16 miliona eura dobiti
U PLUSU
Crnogorske banke za šest mjeseci ostvarile 16 miliona eura dobiti
PODGORICA - Crnogorske banke su za šest mjeseci tekuće godine ostvarile 16 miliona eura dobiti. U plusu je 12 banaka, dok je samo Adriatic banka u minusu 848.000 eura. Najveći profit ostvarila je Podgorička banka (članica OTP Group) – 3,08 miliona eura.
Ko ne želi moratorijum, može banci da se javi do 10. avgusta
KREDITI
Ko ne želi moratorijum, može banci da se javi do 10. avgusta
BEOGRAD - Građani koji žele da nastave sa plaćanjem rata kredita od danas do 10. avgusta mogu da se jave matičnim bankama i odbiju moratorijum, odnosno pauzu u otplati obaveza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE