GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora: Naftaš rekorder sa 56,6 miliona eura na računu

Crna Gora: Naftaš rekorder sa 56,6 miliona eura na računu
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2020 / 07:48
Autor: SEEbiz
PODGORICA - U Crnoj Gori 254 pravna lica, odnosno firme, na računima u ovdašnjim bankama imaju depozit veći od million eura.

To je Pobjedi rečeno iz Centralne banke, uz objašnjenje da se radi o preliminarnim podacima.

Kako je Pobjeda pisala prije nekoliko dana u Crnoj Gori ima 66 milionera-građana, a najveći račun među njima ima jedan sa 17,9 miliona eura I nije u pitanju domaći građanin, nego stranac koji novac drži u ovdašnjim bankama.

Među pravnim licima, što je i logično, ima mnogo više milionera.

"Depozit veći od milion eura imaju 254 pravna lica, od čega od million do pet milliona imaju 197 pravnih lica. Depozit veći od pet miliona eura ima 57 pravnih lica", kazali su iz Centralne banke

I najveći depozit pravnog lica znatno je veći od štednje milionera rekordera.

"Najveći depozit pravnog lica je 56,6 miliona eura iz oblasti trgovine naftom", podaci su Centralne banke.

I u ovom slučaju, kao kada su u pitanju građani, banka ne saopštava imena firmi, jer je u tome sprečava zakon, pošto taj podatak spada u domen poslovne tajne.
Podsjetimo da u Crnoj Gori ima preko trideset hiljada poslovnih subjekata.

Za razliku od milionera u Crnoj Gori je mnogo veći broj onih koji na računu nemaju ništa odnosno koji su blokirani. Na najnovijem spisku koji je prije tri dana objavila Centralna banka u blokadi se nalazi 18,31 hiljada kompanija i preduzetnika.
Blokiranih je sada 50 više nego na spisku objavljenom mjesec ranije.

Podsjetimo da posljednji podaci Centralne banke pokazuju da su ukupni depoziti u banmkama 3,49 milijardi eura, od čega su depoziti stanovništva 1,31 milijarde a ostalo pravnih lica.

Oročeni depoziti činili su 28,6 odsto ukupnih, a oni po viđenju 71,3 odsto. U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od jedne do tri godine, 47,3 odsto. Depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine činili su 37,1 odsto.
Istovremeno je u kreditima po posljednjim podacima bilo 2,99 milijardi eura kredita, što je 1,6 odsto manje na mjesečnom nivou.

Tagovi: Crna Gora, Centralna banka Crne Gore, depoziti
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE