GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Credit Suisse potonuo u kvartalni gubitak, reorganizira upravljački tim

Credit Suisse potonuo u kvartalni gubitak, reorganizira upravljački tim
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 08:48
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Credit Suisse je u srijedu izvijestio o neto gubitku za prvo tromjesečje 2022. i najavio rekonstrukciju uprave, jer se švicarski zajmodavac bori s troškovima sudskih sporova i posljedicama rusko-ukrajinskog rata.

Neto gubitak iznosio je 273 milijuna švicarskih franaka (283,5 milijuna dolara) za tromjesečje, nakon što je prošlog tjedna poslalo upozorenje o dobiti tržištima. Švicarska banka je u srijedu potvrdila da su gubici povezani s Rusijom iznosili 206 milijuna švicarskih franaka. Bio je i hit od 155 milijuna švicarskih franaka vezan za skandal Archegos.

U razgovoru s Geoffom Cutmoreom iz CNBC-a, Thomas Gottstein, glavni izvršni direktor Credit Suissea, rekao je da je to bilo "teško tromjesečje".

“Imali smo određene jednokratne odredbe kao što su zakonske odredbe koje su bile dio našeg naslijeđenog rada i rješavanja nekih starih naslijeđenih slučajeva, očito smo imali i nekih prepreka u odnosu na Rusiju; pa očito ne možemo biti zadovoljni s gubitkom od 0,4 milijarde prije oporezivanja”, rekao je.

Jedan od najvećih izazova za Credit Suisse u ovom tromjesečju bili su troškovi sudskih sporova, pa su operativni rashodi porasli za 26% u odnosu na prethodnu godinu.

"Naši operativni troškovi bili su viši iz godine u godinu, posebno potaknuti većim prethodno prijavljenim troškovima sudskih sporova od 703 milijuna švicarskih franaka za tromjesečje jer smo nastavili s proaktivnim pristupom rješavanju parničnih pitanja", rekao je Gottstein u priopćenju.

Gottstein je za CNBC dodao da "nijedna velika banka na svijetu ne može reći da smo gotovi s pravnim slučajevima... napravili smo ogroman napredak, kao što sam rekao, posebno s našim slučajevima u SAD-u."

Zarada u srijedu dolazi nakon strmih gubitaka na kraju 2021. usred niza skandala. Njegov predsjednik Antonio Horta-Osorio podnio je ostavku ranije ove godine nakon što je više puta prekršio pravila karantene Covid-19.

Horta-Osorio je došao s namjerom da očisti korporativnu kulturu banke nakon što je njezin odjel za investicijsko bankarstvo pretrpio značajne udare 2021. zbog upletenosti u propalu investicijsku tvrtku Archegos Capital i nesolventnu tvrtku za financiranje opskrbnog lanca Greensill.

Za cijelu 2021. zabilježila je neto gubitak od 1,57 milijardi švicarskih franaka, znatno ispod tržišnih očekivanja. Dionice su pale za 20,6 posto od početka godine.

Banka je također u srijedu najavila promjene u svom izvršnom odboru. David Mathers, koji je bio glavni financijski direktor od 2010. godine, napušta banku. Međutim, on će ostati na svojoj sadašnjoj poziciji dok se ne pronađe zamjena.

Osim toga, Helman Sitohang se povlači s mjesta izvršnog direktora za azijsko-pacifičku regiju, a Romeo Cerutti se povlači iz svoje uloge glavnog savjetnika grupe. Francesca McDonagh u listopadu preuzima dužnost izvršne direktorice za Europu, Bliski istok i Afriku.

Tagovi: Credit Suisse, Thomas Gottstein
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE