GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Credit Suisse potonuo u kvartalni gubitak, reorganizira upravljački tim

Credit Suisse potonuo u kvartalni gubitak, reorganizira upravljački tim
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 08:48
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Credit Suisse je u srijedu izvijestio o neto gubitku za prvo tromjesečje 2022. i najavio rekonstrukciju uprave, jer se švicarski zajmodavac bori s troškovima sudskih sporova i posljedicama rusko-ukrajinskog rata.

Neto gubitak iznosio je 273 milijuna švicarskih franaka (283,5 milijuna dolara) za tromjesečje, nakon što je prošlog tjedna poslalo upozorenje o dobiti tržištima. Švicarska banka je u srijedu potvrdila da su gubici povezani s Rusijom iznosili 206 milijuna švicarskih franaka. Bio je i hit od 155 milijuna švicarskih franaka vezan za skandal Archegos.

U razgovoru s Geoffom Cutmoreom iz CNBC-a, Thomas Gottstein, glavni izvršni direktor Credit Suissea, rekao je da je to bilo "teško tromjesečje".

“Imali smo određene jednokratne odredbe kao što su zakonske odredbe koje su bile dio našeg naslijeđenog rada i rješavanja nekih starih naslijeđenih slučajeva, očito smo imali i nekih prepreka u odnosu na Rusiju; pa očito ne možemo biti zadovoljni s gubitkom od 0,4 milijarde prije oporezivanja”, rekao je.

Jedan od najvećih izazova za Credit Suisse u ovom tromjesečju bili su troškovi sudskih sporova, pa su operativni rashodi porasli za 26% u odnosu na prethodnu godinu.

"Naši operativni troškovi bili su viši iz godine u godinu, posebno potaknuti većim prethodno prijavljenim troškovima sudskih sporova od 703 milijuna švicarskih franaka za tromjesečje jer smo nastavili s proaktivnim pristupom rješavanju parničnih pitanja", rekao je Gottstein u priopćenju.

Gottstein je za CNBC dodao da "nijedna velika banka na svijetu ne može reći da smo gotovi s pravnim slučajevima... napravili smo ogroman napredak, kao što sam rekao, posebno s našim slučajevima u SAD-u."

Zarada u srijedu dolazi nakon strmih gubitaka na kraju 2021. usred niza skandala. Njegov predsjednik Antonio Horta-Osorio podnio je ostavku ranije ove godine nakon što je više puta prekršio pravila karantene Covid-19.

Horta-Osorio je došao s namjerom da očisti korporativnu kulturu banke nakon što je njezin odjel za investicijsko bankarstvo pretrpio značajne udare 2021. zbog upletenosti u propalu investicijsku tvrtku Archegos Capital i nesolventnu tvrtku za financiranje opskrbnog lanca Greensill.

Za cijelu 2021. zabilježila je neto gubitak od 1,57 milijardi švicarskih franaka, znatno ispod tržišnih očekivanja. Dionice su pale za 20,6 posto od početka godine.

Banka je također u srijedu najavila promjene u svom izvršnom odboru. David Mathers, koji je bio glavni financijski direktor od 2010. godine, napušta banku. Međutim, on će ostati na svojoj sadašnjoj poziciji dok se ne pronađe zamjena.

Osim toga, Helman Sitohang se povlači s mjesta izvršnog direktora za azijsko-pacifičku regiju, a Romeo Cerutti se povlači iz svoje uloge glavnog savjetnika grupe. Francesca McDonagh u listopadu preuzima dužnost izvršne direktorice za Europu, Bliski istok i Afriku.

Tagovi: Credit Suisse, Thomas Gottstein
PROČITAJ I OVO
Građani se kreditno zadužili za 7,2 milijarde kuna više nego lani
KREDITIRANJE
Građani se kreditno zadužili za 7,2 milijarde kuna više nego lani
ZAGREB - Krajem rujna stambeni krediti iznosili su 73,3 milijarde kuna. U odnosu na kraj 2021., stambeni krediti ostvarili su rast od 8,1% ili 5,5 milijardi kuna, a u promatranom mjesecu činili su 49,4% ukupnih plasmana stanovništvu.
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
OBVEZNICE
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, u petak je najavila izdavanje 650 milijuna eura na međunarodnom tržištu obveznica, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
PAD
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem rujna porasli su na osnovi stanja za 7,2 mlrd. kuna ili 5,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 0,3 mlrd. kuna ili 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 148,3 mlrd. kuna.
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
POZIV
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da u 2023. godini snažnije pomognu privatnim poduzetnicima i ugroženim kategorijama stanovništva kako bi umanjili utjecaj daljnjeg rasta cijena i negativnih ekonomskih kretanja, kao posljedica rata u Ukrajini.
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
APEL
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
FRANKFURT - Rizici s kojima se suočava realna ekonomija porasli su, priopćila je u četvrtak njemačka središnja banka pozivajući bankarski sektor da ima odgovarajuće rezerve kako bi se nosio s gubicima po svojim kreditima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE