GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Credit Suisse potonuo rekordno nisko, saudijski investitor se povukao

Credit Suisse potonuo rekordno nisko, saudijski investitor se povukao
POTOP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 18:42
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Dionice Credit Suisse u srijedu su pale na najnižu razinu u povijesti drugi dan zaredom nakon što je glavni ulagač u posrnulu švicarsku banku rekao da neće moći osigurati više gotovine zbog regulatornih ograničenja.

Trgovanje dionicama banke koje su padale u padu zaustavljeno je nekoliko puta tijekom jutra jer su prvi put pale ispod 2 švicarska franka (2,17 USD).

Dionice Credit Suissea uvrštene na švicarsku burzu završile su sesiju s padom od 24%, poništivši neke od ranijih gubitaka nakon što su u jednom trenutku pale za više od 30%.

Pad cijene dionica obnovio je širu rasprodaju među europskim zajmodavcima, koji su već bili suočeni sa značajnim tržišnim previranjima kao posljedicom pada banke Silicon Valley. Među najvećim padom su bile francuska Societe Generale, španjolska Banco de Sabadell i njemačka Commerzbank.

Nekoliko talijanskih banaka u srijedu je također bilo predmet automatskih obustava trgovanja, uključujući UniCredit, FinecoBank i Monte dei Paschi.

Najveći ulagač Credit Suissea, Saudijska nacionalna banka, rekla je da ne može pružiti švicarskoj banci nikakvu daljnju financijsku pomoć, prema izvješću Reutersa, što je izazvalo najnoviji pad noge.

“Ne možemo jer bismo išli iznad 10 posto. To je regulatorno pitanje", rekao je predsjednik Saudijske nacionalne banke Ammar Al Khudairy za Reuters u srijedu. Međutim, dodao je da je SNB zadovoljan planom transformacije Credit Suissea i sugerirao da banci vjerojatno neće trebati dodatni novac.

Saudijska nacionalna banka preuzela je 9,9% udjela u Credit Suisse prošle godine u sklopu povećanja kapitala švicarskog zajmodavca od 4,2 milijarde dolara za financiranje opsežne strateške revizije s ciljem poboljšanja izvedbe investicijskog bankarstva i rješavanja niza rizika i neusklađenosti.

Izvršni direktor Credit Suissea Ulrich Koerner u srijedu je pokušao obraniti temelj likvidnosti banke, rekavši da je "vrlo, vrlo jaka", izvijestio je Reuters, pozivajući se na intervju za CAN.

Koerner je dodao, "Ispunjavamo i premašujemo u osnovi sve regulatorne zahtjeve."

U međuvremenu, razgovarajući s Hadleyjem Gambleom iz CNBC-a tijekom panela u Rijadu, Saudijska Arabija, u srijedu ujutro, predsjednik Credit Suissea Axel Lehmann odbio je komentirati hoće li njegova tvrtka trebati bilo kakvu pomoć vlade u budućnosti.

Na pitanje bi li isključio neku vrstu pomoći, Lehmann je odgovorio: "To nije tema."

“Regulirani smo, imamo jake omjere kapitala, vrlo jaku bilancu. Svi smo na palubi. Tako da to uopće nije tema.”

Švicarska nacionalna banka odbila je komentirati kretanje cijene dionice Credit Suissea, izvijestio je Reuters.

Tagovi: Credit Suisse, Commerzbank, Societe Generale, Saudi National Bank, Sillicon Valley Bank, Ulrich Koerner, UniCredit
PROČITAJ I OVO
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
SID banka izdaje 125 milijuna eura obveznica
OBVEZNICE
SID banka izdaje 125 milijuna eura obveznica
LJUBLJANA - SID banka, razvojna i izvozna banka u državnom vlasništvu, odlučila je zbog interesa dobro obaviještenih investitora izdati sedmogodišnje obveznice zatvorenog privatnog izdanja ukupnog nominalnog iznosa od 125 milijuna eura, objavljeno je putem internetskih stranica Ljubljanske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE