GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank neće isplatiti dobit prvi put od 1979.

Bundesbank neće isplatiti dobit prvi put od 1979.
PRESEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2021 / 15:38
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Njemačka središnja banka objavila je u srijedu da prvi puta od 1979. godine neće isplatiti dobit vladi zbog viših rezervacija za rizike u pandemijskoj krizi i viših troškova kamata.

Krizne mjere monetarne politike u krizi „primjetno“ su utjecale na bilancu, navodi Bundesbank u priopćenju.

U prethodnoj godini banka je isplatila 5,9 milijardi eura dobiti. Isplaćuje je redovno od uvođenja eura 1999. godine, a najviša je bila u 2001. godini, kada je premašila 11,2 milijarde eura.

Bundesbank je u pandemijskoj godini bio prisiljen povećati rezervacije za rizike za 2,4 milijarde eura, na 18,8 milijardi eura.

"Viša razina rezervacija za rizike glavni je razlog zašto Bundesbank objavljuje uravnoteženi godišnji rezultat za 2020. godinu i ne distribuira dobit prvi put od 1979. godine", rekao je guverner Jens Weidmann na konferenciji za novinare.

Rezervacije će dodatno porasti u ovoj godini, "ponajprije zato što se rizična situacija vjeojatno neće znatnije promijeniti", dodao je Weidmann.

Rezultat u 2020. pritisnuli su i veći troškovi kamata, zbog povoljnih kamatnih stopa kojima osigurava financiranje za komercijalne zajmodavce i kreditiranje. Kamatni su prihodi središnje banke pak smanjeni.

Bundesbanku pripada i udio u dobiti Europske središnje banke (ECB), ali dobit će tek nešto više od 1,6 milijardi eura, znatno manje nego u godini ranije kada su mu isplaćene 2,4 milijarde eura.

ECB raspoređuje višak središnjim bankama 19 članica eurozone, a Bundesbanku pripada najveći udio, oko 26 posto, u skladu s udjelom uplaćenog kapitala, podsjeća agencija dpa.

Tagovi: Bundesbank, njemačka ekonomija, Jens Weidmann, Njemačka, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Brunclik odlazi iz Uprave NLB-a
ODLAZAK
Brunclik odlazi iz Uprave NLB-a
LJUBLJANA - Nadzorni odbor NLB-a danas je sa članom uprave Peterom Brunclikom dogovorio kraj mandata krajem lipnja.
Credit Agricole osigurao ključnu potporu za preuzimanje Crevala
AKVIZICIJE
Credit Agricole osigurao ključnu potporu za preuzimanje Crevala
MILANO - Credit Agricole Italia osigurao ključnu potporu za preuzimanje Crevala vrijedno milijardu dolara, nakon što je pristao platiti najvišu cijenu bez obzira na razinu prihvaćanja njegove ponude.
Neto dobit VTB  banke više nego udvostručena u prvom kvartalu
UZLET
Neto dobit VTB banke više nego udvostručena u prvom kvartalu
MOSKVA - Ruska banka VTB izvijestila je da je više nego udvostručila neto dobit u prvom tromjesečju zahvaljujući prepolovljenim rezervacijama za nenaplative zajmove.
Vasić: U Srbiji neće biti negativnih kamatnih stopa na štednju
KAMATNE STOPE
Vasić: U Srbiji neće biti negativnih kamatnih stopa na štednju
BEOGRAD – Srpsko bankarsko tržište je za sada daleko od negativnih kamatnih stopa na depozite stanovništva i ne treba ocekivati takve stope na štedne depozite u bankama u Srbiji, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.
Američke banke zadovoljile rezultatima
DOBRE BROJKE
Američke banke zadovoljile rezultatima
ZAGREB - Oči investitora prošlog su tjedna bile usmjerene na početak sezone međugodišnjih najava poslovnih rezultata, koju tradicionalno započinju najveće banke u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE