GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Buffett prodao dionice dviju banaka, ali i povećao udjel u Bank of America

Buffett prodao dionice dviju banaka, ali i povećao udjel u Bank of America
INVESTITORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2023 / 07:53
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Warren Buffett smanjio je svoju izloženost prema još dvjema bankama u prošlom tromjesečju dok je povećao svoju predanost Bank of America (BAC) i kupio nove dionice u Capital One (COF).

Milijarderov investicijski konglomerat Berkshire Hathaway (BRK-A) (BRK-B) prodao je 1,4 milijarde dolara svojih preostalih udjela u skrbničkoj banci Bank of New York Mellon (BK) i regionalnom zajmodavcu Minneapolisa US Bancorp (USB), prema podnescima.

One su posljednja od njegovih dugogodišnjih bankovnih oklada koje je izjednačio. Proročište iz Omahe prodalo je veliki dio Berkshireovih udjela u američkim bankama između 2020. i 2022., neke samo nekoliko mjeseci prije poremećaja u bankarskom sustavu koji je započeo sredinom ožujka.

92-godišnji investitor desetljećima je igrao ulogu spasitelja brojnih institucija, uključujući i financijsku krizu 2008. godine. On se tek treba pojaviti kao bijeli vitez za sve banke u problemima tijekom ove trenutne krize, barem na bilo koji način koji je dosad javno objavljen.

Buffett je na godišnjoj skupštini dioničara Berkshirea ranije ovog mjeseca jasno dao do znanja da je još uvijek "oprezan" u držanju mnogih dionica banaka. Jednu iznimku koju je naveo bila je Bank of America, koja je i dalje jedan od najvećih holdinga Berkshirea.

U prvom tromjesečju, prema podnescima, Berkshire je povećao svoje udjele Bank of America za 2%, unatoč tome što je vrijednost njegove ukupne pozicije u dionicama pala za 4 milijarde dolara kroz kvartal.

"Sviđa mi se Bank of America i sviđa mi se menadžment", rekao je Buffett na okupljanju dioničara u Omahi, Nebraska.

Buffett ima dugu povijest s Bank of America. On je 2011. godine ubrizgao 5 milijardi dolara u banku sa sjedištem u Charlotteu, N.C. U to je vrijeme Brian Moynihan još uvijek bio relativno novi izvršni direktor i dionice zajmodavca bile su pod velikim pritiskom zbog gubitaka od drugorazrednih zajmova.

Buffett je dublje ulagao u nekoliko drugih financijskih dionica u kvartalu. Berkshire je dodao 954 milijuna dolara kapitalu Capital One (COF) i povećao svoj udio u Ally Financial (ALLY) za 10,6 milijuna dolara. Konglomerat je također prodao 1,1 milijun dolara Jefferies Financial Group (JEF) i nije dirao svoj udio u Citigroup (C).

Tagovi: Warrwn Buffett, Citigroup, Bank of America, Capital One, Bank of New York Mellon, US Bancorp
PROČITAJ I OVO
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
DEPOZITI
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem travnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,6 mlrd. eura.
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
OBVEZNICE
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u utorak da ulaže 30 milijuna eura u prvu međunarodnu obveznicu Raiffeisenbank Hrvatske (RBA), čije je izdanje ukupno vrijedno 300 milijuna eura, a bit će uvršteno na Luksemburšku burzu.
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
ROKOVI
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
BERR - Švicarska banka UBS očekuje da će dovršiti preuzimanje posrnulog konkurenta Credit Suissea „već 12. lipnja”, čime bi nastala divovska banka s bilancom od 1,6 trilijuna dolara.
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE