GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto dobit banaka u prvom polugodištu gotovo prepolovljena

Bruto dobit banaka u prvom polugodištu gotovo prepolovljena
TEŽAK PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2020 / 18:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvom su polugodištu ove godine ostvarile bruto dobit u iznosu od 1,98 milijardi kuna, što je gotovo upola manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Polugodišnja dobit banaka je, naime, za 1,8 milijardi kuna ili 47,8 posto manja nego u prvom polugodištu prošle banke, što pokazuje da se snažan pad gospodarstva zbog pandemije koronavirusa odrazio i na banke, odnosno njihovu dobit.

"Budući da će gospodarstvo ove godine snažno pasti i banke će osjetiti posljedice toga, u smislu smanjenja prihoda, smanjene dobiti, a neke će imati i gubitke. Međutim, banke su vrlo dobro kapitalizirane. Naše najveće, sistemske važne banke imaju oko 7,5 postotnih bodova viška kapitala u odnosu na regulatorne zahtjeve, a druge banke oko tri posto više kapitala. Tako da su sposobne podnijeti ovaj udarac pada rezultata u ovoj godini", poručio je nedavno guverner HNB-a Boris Vujčić gostujući na HTV-u.

Podaci središnje banke o poslovanju kreditnih institucija na dan 30. lipnja ove godine odnose se na ukupno 20 banaka, od čega je njih 16 poslovalo s dobiti.

Najveću dobit u prvih šest mjeseci i ove je godine imala Zagrebačka banka, 775,9 milijuna kuna, što je za oko 42 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Slijedi PBZ s bruto dobiti od 479,8 milijuna kuna, ili 43,6 posto manje nego lani.

Bruto dobit OTP banke Hrvatska pala je na godišnjoj razini za 18,8 posto, na 339,3 milijuna kuna.

Četvrta po visini bruto dobiti u prvih šest mjeseci ove godine je najveća banka u većinskom državnom vlasništvu - Hrvatska poštanska banka (HPB), koja među vodećim bankama bilježi i najmanji pad dobiti, za 10,6 posto, na 136,8 milijuna kuna.

Snažan je, pak, pad bruto dobiti zabilježila Erste&Steiermaerkische bank, za 70,7 posto, na 118,1 milijun kuna.

Podaci središnje banke, koji se temelje na podacima koje banke dostavljaju HNB-u, pokazuju i da su prvo polugodište ove godine s gubitkom četiri banke, što je duplo više nego u isto vrijeme lani.

S gubitkom su prvih šest mjeseci ove godine završile Imex banka, i to gubitkom od 19,9 milijuna kuna, a slijede J&T banka sa 6,1 milijun kuna gubitka, Sberbank s 5,7 milijuna kuna i Samoborska banka s nešto više od milijun kuna gubitka.

Podaci središnje banke pokazuju i da je u prvoj polovini ove godine ukupna imovina banaka u Hrvatskoj na godišnjoj razini porasla za 4,35 posto, na 444,3 milijarde kuna.

HNB-ovi privremeni nerevidirani podaci za kreditne institucije obuhvaćaju i podatke o poslovanju četiri stambene štedionice, koje za prvo polugodište iskazuju bruto dobit od 12,06 milijuna kuna, što je za oko 425 tisuća kuna više nego u istom razdoblju lani.

Zbroje li se podaci o poslovanju banaka i stambenih štedionica, bruto dobit svih kreditnih institucija na kraju lipnja ove godine iznosila je 1,996 milijardi kuna, dok je u istom razdoblju lani iznosila 3,812 milijarde kuna.

Prekinut trend pada udjela loših kredita u odnosu na prethodno tromjesečje

Podaci za drugo tromjesečje ove godine pokazuju također da je prekinut trend pada udjela tzv. loših u ukupnim kreditima u odnosu na tromjesečje prije. Naime, nakon devet tromjesečja u kojima se uzastopno bilježio pad, krajem lipnja je u odnosu na kraj ožujka ove godine udio loših kredita porastao za 0,11 postotnih bodova, na 5,50 posto (krajem ožujka je iznosio 5,39 posto).

No, na godišnjoj se razini i nadalje bilježi njihov pad, i to za 1,75 postotnih bodova.

Po podacima HNB-a, u sektoru nefinancijskih društava krajem lipnja je udio loših kredita bio 13,03 posto, što je u odnosu na tromjesečje ranije porast za 0,17 postotnih bodova. Na godišnjoj je, pak, razini to smanjenje za 5,78 postotnih bodova.

U sektoru stanovništva udio loših kredita krajem prvog polugodišta iznosio je 6,47 posto, što je 0,72 postotna boda više na tromjesečnoj razini. Kod kućanstava se vrlo blagi porast udjela loših kredita bilježi i na godišnjoj razini, za 0,01 postotni bod.

Podaci središnje banke pokazuju da su poslovne banke u drugom tromjesečju ove godine prodale znatno manje potraživanja nego tromjesečje prije. Banke su u prva tri mjeseca ove godine prodala ukupno 311,3 milijuna kuna potraživanja, dok su u drugom tromjesečju prodale 60,8 milijuna kuna potraživanja.

Tagovi: Zagrebačka banka, loši krediti, poslovni rezultati, Privredna banka Zagreb, Erste, Hrvatska poštanska banka, OTP banka Hrvatska, Raiffeisen
PROČITAJ I OVO
Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji
TREND
Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji
FRANKFURT - Potrošači u eurozoni više plaćaju karticama nego gotovinom od početka pandemije koronavirusa i planiraju nastaviti s tom praksom, potaknuti boljim uvjetima za elektroničko plaćanje, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ECB-a).
Sberbank igra na kartu e-trgovine
STRATEŠKI
Sberbank igra na kartu e-trgovine
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank očekuje da će do 2030. više od polovine prihoda ostvarivati u sektorima izvan temeljnog bankovnog poslovanja, najavivši fokus na elektronsku trgovinu.
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ISPOD PROSJEKA EU
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ZAGREB - U Hrvatskoj se 46 posto klijenata banaka koristi internetskim i/ili mobilnim bankarstvom, dok je prosjek EU-a 58 posto, pokazuje anketa stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB) provedena u 2019. godini.
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
OŠTAR PAD
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile ukupnu dobit prije oporezivanja u iznosu od 2,96 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 44,2 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
DIVIDENDA
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
BEČ - Skupština Addiko Bank AG, sa sjedištem u Beču, donijela je odluku o uvjetnoj isplati dividende od 2,05 eura po dionici za financijsku 2019. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE