GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodnjak: Zadržaćemo brend Komercijalne banke

Brodnjak: Zadržaćemo brend Komercijalne banke
BREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2020 / 14:09
Autor: SEEbiz / Tanjug
KOPAONIK - Predsednik Upravnog odbora Nove Ljubljanske banke (NLB), koja je kupila 83,23 odsto vlasničkog udela u Komercijalnoj banci, Blaž Brodnjak izjavio je danas da će NLB zadržati brend Komercijalne banke.

Brodnjak je na konferenciji za medije na Kopaonik biznis forumu rekao da je kupovina Komercijalne banke za njega privilegija i obaveza, dodajući da je ponosan što je Vlada Srbije videla u NLB pravog partnera za Komercijalnu banku.

„Ovih dana se mnogo pisalo o tome da li ćemo zadržati brend Komercijalne banke, zadržaćemo brend Komercijalne banke, jer smo impresionirani brendom kako je prihvaćen, tako da će to biti NLB Komercijalna banka”, rekao je Brodnjak.

Prema njegovim rečima, Srbija je oduvek za NLB bila najinteresantnije tržište, dodajući da im je bilo potrebno nekoliko godina da kupe još nešto dodatno, te ističe da je NLB Beograd imala odlične rezultate, ali da je to bila „mala operacija”.

„Planiramo da izgradimo ozbiljnu priču sa Komercijalnom bankom, bićemo jedan od tri najznačajnih igrača na tržištu sa više od 10 odsto udela na tržištu, sada nam preostaje transakcija sa Komercijalnom bankom”, naveo je Brodnjak.

Brodnjak kaže da je prvi korak da NLB dobije sve saglasnosti regulatora po pitanju preuzimanja Komercijalne banke i da će to trajati šest do devet meseci.

„Do tada nećemo ući u firmu”, dodao je on. Kako je rekao, potrebno je napraviti što pre te neophodne korake, a onda će NLB implementirati standarde poslovanja te grupacije u Komercijalnoj banci.

„Pošto smo već prisutni u Srbiji, svakako nećemo imati dve banke, već će to biti jedna banka”, dodao je Brodnjak.

Naglasio je da NLB vidi veliki potencijal u Komercijalnoj banci, s obzirom da ima snažan, prepoznatljiv brend.

Brodnjak navodi da Komercijalna banka nije trenutno u idealnom stanju, ali da ima izuzetan potencijal.

„Ne bi ni ušli u Komercijalnu banku da ga nismo prepoznali. Poboljšaćemo procese i uvesti nove proizvode u Komercijalnoj banci i učinićemo da bude veoma aktivna na tržištu”, poručio je Brodnjak.

Takođe, istakao je da će Komercijalna banka ostati lokalna, odnosno, srpska banka, sa „vlasnikom koji poznaje tržište i hoće u njega da investira”.

Na pitanje da li će se zbog uvođenja digitalnih usluga u bankarskom sektoru smanjiti broj zaposlenih u Komercijalnoj banci, Brodnjak je rekao da to nije samo fenomen koji se tiče Komercijalne, već da je to na nivou industrije.

„U NLB banci u Sloveniji mi smo za osam godina smanjili broj zaposlenih sa 4.200 na 2.600, a biće nas 2.100 za pet godina”, rekao je Brodnjak i dodao da ne može precizno da kaže o smanjivanju radne snage, ali da će u celom regionu u bankarskom sektoru, generalno, biti manje zaposlenih.

S druge strane, kaže, biće više zaposlenih u razvoju podataka i informacionim tehnologijama, odnosno, u organima banke koji se bave slaganjem podataka.

Upitan da li je cena po kojoj je NLB kupio Komercijalnu banku mala, Brodnjak navodi da nije, ako se uporedi sa tim za koliko su prodate banke u Sloveniji i to one koje su imale i po 25 odsto tržišnog udela.

„Vidi se da su to realne cene današnjice i da je to rijaliti ček u regionu”, istakao je Brodnjak i dodao da ni ostali nisu baš ponudili više na tenderu za Komercijalnu banku.

Na pitanje kako će isfinansirati preuzimanje Komercijijalne banke, on je rekao da tu nema nikakvih problema pošto su oni već obezbedili finansiranje te transakcije subordiniranim obveznicima, dodajući da neće biti potrebe za dokapitalizacijom.

Upitan da li će NLB otkupiti akcije manjinskih akcionara u Komercialnoj banci on je rekao:

„U ovom trenutku ne, mi poslujemo i na drugim tržištima gde imamo manjinske akcionare, na primer, u Severnoj Makedoniji gde to odlično deluje, radimo transparentno i verujem da možemo da budemo dugoročni partner”.

Novinare je interesovalo šta će biti sa vrednim slikama koje su u vlasništvu Komercijalne banke, odnosno, da li će biti prodate. Brodnjak je kazao da neće i objasnio da je NLB najveći kolekcionar savremene slovenačke umetnosti i da to za njih predstavlja „blago koje se ne prodaje”.

Ističe da je NLB u Soveniji i regionu dosta ulagala u zdravstveni sistem, nabavku opreme, kao i u podršku kulturi.

Kaže da NLB ulaže u region, dodajući da je prisutna u skoro svim zemljama u regionu, te da je plan banke da uđe i na albansko i hrvatsko tržište.

Brodnjak navodi da je potrebno izgraditi platformu za promociju privrede regiona, jer će to, kaže, uticati na rast privrede svih zemalja, zbog toga će ta banka, naglašava, biti strateški partner Srbije i regiona, prenosi Tanjug.

Najavio je i da će Komercijalna banka biti snažan partner agrobiznisu u Srbiji, s obzirom na to da je, kaže, veliki broj poljoprivrednih gazdinstava u Komercijalnoj banci i da na taj način budu dodatni potencijal.

U tom smislu, Brodnjak je pohvalio ideju „malog Šengena”, ocenjujući da bi deo te inicijative trebalo da budu i Slovenija i Hrvatska.

„Verujemo da je to prava ideja. Pozdravljam inicijativu malog Šengena, verujem da će i ostale zemlje to da prihvate i da se za robu, kapital i usluge otvore vrata. To je jedan od načina i da zadržimo mlade”, istakao je Brodnjak.

Tagovi: Blaž Brodnjak, Komercijalna banka, Nova ljubljanska banka
PROČITAJ I OVO
Mađarski OTP pokrenuo postupak protiv Hrvatske zbog konverzije kredita
ARBITRAŽA
Mađarski OTP pokrenuo postupak protiv Hrvatske zbog konverzije kredita
BUDIMPEŠTA - Mađarska OTP banka objavila je da je pokrenula međunarodni arbitražni postupak protiv Hrvatske, pridruživši se time skupini banaka koje traže nadoknadu troškova proizišlih iz propisane konverzije kredita u švicarskim francima.
Intesa Sanpaolo povećava udjel u SIA-i
POTEZI
Intesa Sanpaolo povećava udjel u SIA-i
MILANO - Intesa Sanpaolo spremna je preuzeti dodatni 2,85% udjela u kompaniji SIA od Banca Mediolanuma, zaokružujući svoj udio u grupaciji za plaćanja koju će SIA stvoriti spajanjem s suparničkim Nexijem, rekao je u ponedjeljak Reutersu izvor blizak ovom poslu.
Srpske banke ne očekuju porast nenaplativih kredita
LOŠI KREDITI
Srpske banke ne očekuju porast nenaplativih kredita
BEOGRAD - Bankarsko tržište u Srbiji je stabilno, likvidno i kapitalizovano i ne očekujem porast nenaplativih kredita, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić povodom upozorenja Bundesbanke da su sada banke na udaru krize izazvane koronavirusom.
AIK Banka: Akcijska ponuda povodom Svetskog dana štednje
ŠTEDNJA
AIK Banka: Akcijska ponuda povodom Svetskog dana štednje
BEOGRAD - Svetski dan štednje nas uvek podseća da treba da štedimo i na vreme planiramo svoje finansijske potrebe.
Deloitte: Oko 60 posto banaka zatvorilo poslovnice ili skratilo radno vrijeme
POSLJEDICE KRIZE
Deloitte: Oko 60 posto banaka zatvorilo poslovnice ili skratilo radno vrijeme
LONDON - Oko 60 posto banaka u svijetu zatvorilo je poslovnice ili skratilo radno vrijeme zbog Covida-19, a mnoge su primijenile nove, digitalizirane procese.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE