GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodnjak: Odgode otplate kredita ne bi trebalo klasificirati kao problematične

Brodnjak: Odgode otplate kredita ne bi trebalo klasificirati kao problematične
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2021 / 08:38
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak već primjećuje oporavak nakon epidemije, posebno u proizvodnom i izvozno orijentiranom dijelu gospodarstva.

Međutim, kritičan je prema uvjetima za odobravanje odgode otplate kredita, posebno onima kojima je zabranjeno poslovanje. Te odgode ne bi trebalo klasificirati kao problematične, rekao je za STA.

"Narudžbe su tu, suočavamo se s ozbiljnim investicijskim ciklusom i banke su na to spremne. Svojim rezervama likvidnosti i kapitalom možemo podržati ovaj oporavak", uvjeravao je Brodnjak.

Oporavak nije ravnomjeran, neke industrije bilježe snažan rast, dok će drugima trebati nekoliko godina da se oporave. Sam računa da ćemo se u prvom tromjesečju iduće godine vratiti na razinu prije krize na razini cjelokupnog gospodarstva u Sloveniji.

Kritičan je prema strogim pravilima Banke Slovenije o potrošačkim zajmovima: "U društvu postoji izrazita slojevitost." Oni koji su kreditno sposobni mogu pristupiti povijesno najjeftinijem novcu i investicijom kupiti drugu ili treću nekretninu, dok oni kojima je stvarno potrebna podrška ne mogu je dobiti u bankarskom sustavu, objasnio je i ocijenio da je to nesrazmjerna, diskriminirajuća i profesionalna. Neopravdana mjera .

Također je skrenuo pozornost na kreditiranje tvrtki, uključujući male tvrtke, kojima je jednostranim uredbama već dulje vrijeme zabranjeno poslovanje. Kako je rekao, Banka Slovenije ne bi smjela označavati odgode otplate kredita kao problematične.

"Ako smo nekome zabranili poslovanje, sada ga ne moramo dalje šamarati statusom lošeg dužnika", rekao je.

Brodnjaku je zanimljivo da nitko od financijskog sektora, odnosno banaka ili osiguravajućih društava, nije imenovan u nedavno osnovano vijeće za digitalizaciju - aktivnost koja se zaista ubrzava digitalizirati. Primijetio je da su banke stigmatizirane od prethodne krize, ali vjeruje da je došlo vrijeme da shvatimo da još uvijek možemo pridonijeti održivom razvoju društva.

"Međutim, moj je prvi cilj vratiti primljenu državnu pomoć", rekao je.

Činjenica da mađarska banka OTP preuzima NKBM i tako postaje najveća banka po tržišnom udjelu u Sloveniji, smatra dobrodošlim potezom. Konsolidaciju sektora smatra potrebnom. "Uložit će u digitalizaciju, obrazovanje i zajedno ćemo stvoriti bolje uvjete za naše kupce. S druge strane, zajedničkim platformama mogli bismo smanjiti troškove", očekuje.

U vezi s NLB-om rekao je da je situacija u banci vrlo dobra, a poslovni trendovi vrlo ohrabrujući. Potražnja za investicijskim zajmovima gospodarstvu oživljava, a raste i potražnja za stambenim nekretninama i alternativnim investicijskim uslugama, poput uzajamnih fondova i polica osiguranja, rekao je. Dodao je kako misli da je zgrada NLB-a na Trgu republike u Ljubljani prikladnija za sjedište vlade nego za banku.

Tagovi: Blaž Brodnjak, Komercijalna banka, Banka Slovenije, NLB Grupa, Nova ljubljanska banka
PROČITAJ I OVO
Srbija kineskim bankama duguje tri milijarde dolara
DUG
Srbija kineskim bankama duguje tri milijarde dolara
BEOGRAD - Direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović izjavila je da je prema prošlogodišnjem rebalansu budžeta dug Srbije prema Kini trenutno veći od tri milijarde dolara.
HUB: Valjanost konverzija CHF kredita ne bi više trebali biti predmet pred sudovima
REAKCIJE
HUB: Valjanost konverzija CHF kredita ne bi više trebali biti predmet pred sudovima
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) u petak je ustvrdila kako, s obzirom da je odlukama Vrhovnog suda, sada i presudom Suda EU već odlučeno o zakonitosti provedene konverzije kredita u švicarskim francima, "pitanje valjanosti konverzije i njezinih učinaka na restituciju potrošača više ne bi trebalo biti predmetom raspravljanja pred sudovima".
Milanović podržao Udrugu Franak, traže rješavanje pitanja ništetnosti ugovora
PODRŠKA
Milanović podržao Udrugu Franak, traže rješavanje pitanja ništetnosti ugovora
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović podržao je napore Udruge Franak da se žurno riješi pitanje ništetnosti ugovora u švicarskim francima i osigura pravo na obeštećenje potrošačima koji su prihvatili zakonsku konverziju švicarskih franaka u eure, priopćeno je.
HNB: Trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope nastavljen i u prvom tromjesečju
TREND
HNB: Trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope nastavljen i u prvom tromjesečju
ZAGREB - Dugogodišnji trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) još uvijek traje, iako se dodatno usporio u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazali su podatci za prvo tromjesečje ove godine koje je u petak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Sabor odlučio: Tomislav Ćorić je viceguverner HNB-a
NOVA FOTELJA
Sabor odlučio: Tomislav Ćorić je viceguverner HNB-a
ZAGREB - Hrvatski sabor imenovao je u petak Tomislava Ćorića, bivšeg ministra gospodarstva, viceguvernerom Hrvatske narodne banke (HNB), za njegovo imenovanje glasovalo je 76 zastupnika, 41 je bio protiv.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE