GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanija sankcionirala pet ruskih banaka i trojicu Putinu bliskih oligarha

Britanija sankcionirala pet ruskih banaka i trojicu Putinu bliskih oligarha
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2022 / 15:11
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Velika Britanija u utorak je sankcionirala pet ruskih banaka i tri pojedinaca, uključujući Genadija Timčenka, bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da se Rusija kreće prema "statusu parije“ i da se svijet sada mora pripremiti za iduću fazu Putinovog plana jer Kremlj priprema teren za invaziju Ukrajine većeg opsega.

Britanija je zaprijetila da će blokirati pristup ruskih tvrtki američkom dolaru i britanskoj funti, spriječiti Ruse da prikupljaju kapital u Londonu te otkriti ono što je Johnson nazvao 'babuškom' vlasništva nekretnina i tvrtki.

Johnson je parlamentu kazao da će biti sankcionirano pet banaka – Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank i Black Sea Bank, uz trojicu pojedinaca – Genadija Timčenka, Igora Rotenberga i Borisa Rotenberga.

"Ovo je prva tranša, prvi baraž onoga što smo spremni poduzeti“, rekao je Johnson.

"Bilo kakva imovina koju imaju u Britaniji bit će zamrznuta, a pojedincima koji su povezani s njom bit će zabranjeno ulaziti u državu“, kazao je britanski premijer.

Dio britanskih zastupnika tražilo je Johnsona da bude još stroži prema ruskim financijašima. Neki su čak i tražili izopćenje ruskih oligarha iz Britanije, kao i ruskog novca s londonskog financijskog tržišta.

Među sankcioniranima nema triju najvećih ruskih banaka – Sberbanka, VTB-a i Gazprombanka.

Stotine milijardi dolara slilo se iz Rusije u London i britanske prekomorske teritorije od pada Sovjetskog Saveza 1991., a London je postao najpoželjniji zapadni grad za superbogate Ruse.

Timčenko

Britanci su objavili da je Timčenko, jedan od osnivača tvrtke Gunvor, bio veliki suvlasnik banke Rossiya koja ima udio u National Media Groupu koja je podržavala destabilizaciju Ukrajine nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

"Banka Rossiya podržavala je konsolidaciju Krima u Rusku Federaciju integrirajući financijski sustav nakon aneksije tog poluotoka“, objavio je London.

Timčenko, po Forbesu 'težak' 23,5 milijardi funti, blizak je saveznik ruskog predsjednika Putina, kao i braća Rotenberg.

"Boris Rotenberg je prominentni ruski biznismen s bliskim osobnim vezama s ruskim predsjednikom“, objavila je Britanija, dodavši kako njegov brat ima i obiteljske veze s Putinom, pod čijom vladavinom su se obogatili.

Tagovi: ruske banke, Genadij Timčenko, sankcije Rusiji, Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank, Black Sea Bank
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE