GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BNP Paribas prodao Bank of the West za 16 mlrd dolara

BNP Paribas prodao Bank of the West za 16 mlrd dolara
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2021 / 14:37
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - BNP Paribas u ponedjeljak je priopćio da će prodati američku jedinicu Bank of the West kanadskoj BMO Financial Group za 16,3 milijarde dolara.

BNP Paribas teško je držao korak s većim konkurentima na američkom tržištu maloprodajnog bankarstva, a sama prodaja će također ojačati BMO u SAD-u.

Prodajom će se BNP Paribas u potpunosti usredotočiti na Europu, gdje raste kao jedna od najvećih investicijskih banaka u regiji dok lokalni konkurenti nestaju. Zadnje dvije godine preuzeo je dioničke i posredničke poslove od Deutsche Banka i Credit Suissea.

"Ovo je transakcija koja povećava vrijednost za sve uključene strane i koja naglašava kvalitetu franšize Bank of the West", rekao je u ponedjeljak izvršni direktor BNP Paribasa Jean-Laurent Bonnafe.

Francuska banka je priopćila da će prihod od prodaje upotrijebiti za financiranje više otkupa dionica i brzih akvizicija te daljnji razvoj svoje prisutnosti u Europi.

Također je priopćila da će konsolidirati i dalje razvijati svoje aktivnosti u SAD-u, a novac od prodaje mogao bi BNP Paribasu dati veću stratešku fleksibilnost od ostalih europskih banaka.

Banka je priopćila kako će svoje glavne strateške planove razjasniti u veljači i ožujku iduće godine.

"Ima smisla. Bank of the West nije bila toliko strateški bitna za njih. Nikada nisu htjeli biti velika banka za maloprodaje u SAD-u, a mogu se više usredotočiti na svoje europsko investicijsko bankarstvo, gdje ostvaruju veći profit", rekao je upravitelj fonda Clairinvest Ion-Marc Valahu.

Analitičari Credit Suisse i Keefe, Bruyette & Woods su rekli da je prodajna cijena od 16 milijardi dolara viša nego što su mnogi analitičari predviđali.

BNP Paribas je kupio Bank of the West 1979. godine i ta je jedinica bila njezino najveće poslovanje izvan Europe.

BMO je priopćio da će mu akvizicija donijeti gotovo 1,8 milijuna klijenata te da će proširiti svoju bankarsku prisutnost kroz 514 dodatnih podružnica i komercijalnih ureda na ključnim američkim tržištima koja rastu.

Dodao je da će Bank of the West, osnovana 1874., također prenijeti kanadskoj tvrtki oko 56 milijardi dolara zajmova i 89 milijardi dolara depozita.

Tagovi: BNP Paribas, Bank of the West
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE