GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BKS Banka: 74,8 milijuna eura dobiti u 2020.

BKS Banka: 74,8 milijuna eura dobiti u 2020.
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2021 / 10:43
Autor: SEEbiz
BEČ - Na Bečkoj burzi izlistana BKS Bank povećala je ukupnu bilancu na nešto manje od 10 milijardi eura i otvorila dodatnu poslovnicu u Hrvatskoj.

„2020. godina bila je za nas maratonska utrka, u kojoj smo nakon opreznog starta dobili sve veći zamah i uspjeli zauzeti vrlo dobar plasman na cilju“, rezimirala je predsjednica Uprave BKS Bank Herta Stockbauer proteklu, neobičnu poslovnu godinu.

Razvoj ukupne aktive, primarnih depozita i kreditnih plasmana ocijenjen je vrlo pozitivnim. „Naša ukupna bilanca dosegla je 31. prosinca 2020. dosad najvišu zabilježenu vrijednost od 9,9 milijardi eura. Za takav porast prvenstveno su zaslužni odgovorno povećanje kredita i udvostručenje gotovinskih rezervi“, pojašnjava Stockbauer.

Rast kredita 4,4 posto: tvrtke ulažu unatoč Covidu-19

„Kada je prije godinu dana uveden prvi „lockdown“, telefoni nam nisu prestali zvoniti. Naši stručnjaci za financiranje i poticaje, kao i jedinice pozadinskih poslova, bili su u stalnom pogonu kako bi mogli odgovoriti na nebrojene upite klijenata o mogućnostima odgode plaćanja, privremenog financiranja i potporama. Cilj nam je bio pomoći našim klijentima da što bolje prebrode ovu krizu, pri čemu nam česte izmjene propisa i uredbi nisu olakšale posao. 2020. smo obradili više od 4178 odgoda u kreditnim i leasing poslovima u Austriji i inozemstvu te odobrili privremena financiranja u visini od oko 160,4 milijuna eura”, prisjeća se Stockbauer.

Istovremeno su mnoge tvrtke uspjele nastaviti svoju ekspanziju i investicijsku strategiju.

„U svim regijama, u kojima poslujemo, ostvarili smo rast u financiranju. Tako smo u Austriji i na stranim tržištima odobrili 2,1 milijardi eura novih financiranja“, ističe predsjednica Uprave. Ukupno su potraživanja prema klijentima prije rezerviranja za kreditne gubitke iznosila 6,7 milijardi eura, što je utjecalo na dobar rast kredita od 4,4 posto.

Primarni depoziti na rekordnoj razini

Uz ukupnu bilancu, primarni depoziti također su dosegli novu rekordnu razinu u promatranoj godini. „Sa 31. prosincem 2020. klijenti su nam povjerili sredstva u visini 7,4 milijarde eura, što je za 731 milijun eura više u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. Pandemija Covida-19 natjerala je mnoge ljude da shvate važnost kratkoročnog pristupa rezervama likvidnosti. To je dalo novi zamah trendu ulaganja novca u oročene i depozite po viđenju“, pojašnjava Stockbauer.

Vrlo dobra godišnja dobit

Predsjednica Uprave Herta Stockbauer zadovoljna je godišnjim rezultatom i navodi kako je godišnja dobit 2020. uslijed koronakrize očekivano niža od one ostvarene 2019. godine. Tada postignutih 82,9 milijuna eura dobiti bili su rekordan rezultat za našu tvrtku. Međutim, 74,8 milijuna eura ostvarenih protekle godine podudara se s dobrim rezultatom iz 2018. godine, što se s obzirom na opću gospodarsku situaciju može smatrati vrlo dobrim postignućem, kaže Stockbauer. Politika negativne kamatne stope Europske središnje banke i pojedinačni posebni učinci prigušujuće su djelovali na dobit. Tu se prije svega ubraja niži rezultat društava čija se bilanca obračunava metodom udjela, ali i stečaj banke Commerzialbank Mattersburg. Kao rezultat toga je BKS Bank za osiguranje depozita morala uplatiti poseban doprinos u visini 1,4 milijuna eura.

Neto kamatni prihod na razini prethodne godine

„Zahvaljujući dobrom operativnom poslovanju, neto prihodi od kamata prije rezerviranja za rizike ponovno su dosegli dobru razinu iz prethodne godine od oko 136 milijuna eura. No, po isteku državnih potpora računamo s porastom nemogućnosti otplate kreditnih obveza, stoga smo povećali pričuve za identificirane kreditne gubitke. Kao posljedica toga je kamatni prihod nakon rezerviranja sa 117,3 pao na 110,5 milijuna eura“, objašnjava predsjednica Uprave. Jedan od strateških ciljeva BKS Bank je daljnje širenje portfelja usluga. U tom su segmentu 2020. ostvareni veliki uspjesi: neto prihod od provizija i naknada porastao je za zadovoljavajućih 10,5 posto na ukupno 64,3 milijuna eura.

Smanjenje administrativnih troškova

Po pitanju troškova BKS Bank je oduvijek bila vrlo osviještena. Neposredno nakon izbijanja pandemije uvedene su mjere štednje te su odgođeni projekti koji nisu hitni. Dominantnu stavku u administrativnim rashodima predstavljaju troškovi osoblja koji su ciljanim mjerama smanjeni za 2,1 milijuna eura na ukupno 74,6 milijuna eura. Sa 37,3 milijuna eura su materijalni troškovi bili znatno viši u odnosu na prethodnu godinu. Povećanje je prvenstveno rezultat ulaganja u digitalizaciju koja bi, međutim, dugoročno trebala donijeti korist na troškovnoj strani. Ukupno gledano su administrativni troškovi sa 123,2 milijuna eura zadržani na približnoj razini iz prethodne godine.

Hrvatska: Poslovna godina obilježena oscilacijama

Slika Hrvatske, gdje BKS Bank s ukupno 79 zaposlenika upravlja sa četiri bankovne poslovnice i leasing društvom, u protekloj godini nije jednobojna. „Zbog velike ovisnosti o turizmu, hrvatsko je gospodarstvo snažno pogođeno pandemijom Covida-19. Ni za 2021. godinu još nije moguće procijeniti kako će se razvijati putničke mjere, a time i ljetna sezona. Stoga smo značajno povećali rezervacije za kreditne gubitke za Hrvatsku, što je jedan od razloga smanjenja rezultata hrvatske podružnice“, izvještava član Uprave Alexander Novak.
Na dan 31. prosinca 2020. godine, kreditni plasmani hrvatske podružnice BKS Bank iznosili su 295 milijuna eura(+8,6 %), a primarni depoziti su se kretali oko 108,4 milijuna eura (-9,1 %). Kćerinsko leasing društvo BKS-leasing Croatia d.o.o. ostvarilo je vrlo dobar rezultat nakon oporezivanja, povećavši neto dobit za oko 0,2 milijuna eura na ukupno 0,9 milijuna eura, a obujam leasinga povećan je za 12,9 posto na 77,9 milijuna eura.

Četvrta poslovnica u Zagrebu


„Usprkos gospodarskoj situaciji Hrvatska ostaje važno rastuće tržište BKS Bank. 2020. smo otvorili još jednu poslovnicu u Zagrebu, a razmatraju se daljnje lokacije u drugim krajevima Hrvatske“, ističe Novak. „Nova zagrebačka poslovnica planirana je i uređena prema novom konceptu poslovnica. Središnji je element novi uslužni šalter (tzv. ServiceDesk) koji je dizajniran kao otvoreni i prostrani prostor te središnja kontakt točka za klijente. Za podizanje gotovine postavljena je posebna „diskretna“ blagajna. Bankomat i prostrani prostor s ekranima na dodir, koji pružaju informacije o širokoj paleti proizvoda BKS Bank, dostupni su 24 sata dnevno.“, kažu Tihomir Zadražil i Juraj Pezelj, čelnici hrvatske podružnice BKS Bank.

Državno priznanje za najboljeg poslodavca prijatelja obitelji

U poslovnoj strategiji BKS Bank veliki je fokus stavljen na održivost. Brojne mjere društveno odgovornog poslovanja usmjerene su pritom na zaposlenike. U Hrvatskoj je BKS Bank 2020. primila dva posebna priznanja. „Središnji državni ured za demografiju i mlade dodijelio je BKS Bank priznanje “Poslodavac prijatelja obitelji“ za 2020. godinu u kategoriji srednjih trgovačkih društava, a samo koji dan prije, MAMFORCE© je proglasila BKS Banku među SME tvrtkama kao najboljom u kategoriji Family friendly.“, zadovoljno će Tihomir Zadražil i Juraj Pezelj.

Snažan brend BKS Bank

Izvrsno upravljanje brendom bila je još jedna tema koja nas je zaokupljala 2020. Snažni brendovi stvaraju orijentaciju i povjerenje potrošača te smanjuju složenost. Orijentacija i povjerenje dragocjena su imovina, osobito u financijama. Takav snažan brend ima BKS Bank koja svoju vjerodostojnost temelji na trajno izvrsnim uslugama.

„Srdačnost, snažni odnosi, usmjerenost na budućnost i regionalna povezanost vrijednosti su koje obilježavaju stil našeg brenda koji smo 2020. implementirali diljem grupe. Toploj, srdačnoj crvenoj boji suprotstavlja se ljubičasta boja usmjerena budućnosti. Dominiraju mekani, obli oblici. Toplu i ljubaznu ukupnu sliku podržavaju tipografija i novi dizajn logotipa tvrtke. Cilj nam je posredovati jednoobrazno i pozitivno iskustvo brenda u svim kontaktima s javnošću.

Prognoza: 2021. ostaje obilježena izazovima

Aktivno prihvaćanje izazova oduvijek je bila snaga BKS Bank.

„A izazova će i u 2021. biti dovoljno. Dobro poznatim čimbenicima kao što su niske kamatne stope, troškovni pritisci i jaka konkurencija, sada se pridružuju i brige oko budućih kreditnih gubitaka. Očekujemo da će doći do značajnog porasta troškova za rizike, no s obzirom na činjenicu da smo u prošlosti poduzeli brojne mjere za unaprjeđenje kreditne kvalitete i široko diversificirani kreditni portfelj, vjerujemo da će to biti svladiv izazov. Kako bismo zadržali stabilan razvoj dobiti unatoč rastućim troškovima rizika, cilj nam je nastavak solidnog rasta i povećanje baze klijenata“, zaključila je Stockbauer.


Autor fotografije: Gernot Gleiss
S lijeva na desno: Tihomir Zadražil, Juraj Pezelj, Herta Stockbauer i Alexander Novak

Tagovi: BKS Bank, poslovni rezultati, Herta Stockbauer
PROČITAJ I OVO
Erste banka u Hrvatskoj značajno povećala dobit u 2023.
SNAŽAN RAST
Erste banka u Hrvatskoj značajno povećala dobit u 2023.
ZAGREB - Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate banke bez ovisnih društava, neto dobit u 2023. godini iznosila je 219 milijuna eura, u odnosu na 130 milijuna eura u 2022.
OTP će si iz svojih slovenskih banaka isplatiti 147 milijuna eura dividende
DIVIDENDA
OTP će si iz svojih slovenskih banaka isplatiti 147 milijuna eura dividende
BUDIMPEŠTA - Mađarska bankarska grupacija OTP danas je održala glavne skupštine dviju banaka u Sloveniji, Nove KBM i SKB banke.
Njemačka i Francuska predvode poziv EIB-u da pojača financiranje obrane
POZIV
Njemačka i Francuska predvode poziv EIB-u da pojača financiranje obrane
BRUXELLES - Njemačka i Francuska pridružile su se skupini od dvanaest zemalja Europske unije u pozivu Europskoj investicijskoj banci da poveća financiranje obrane kao sredstva za jačanje sigurnosti bloka u svjetlu ruske agresije.
OECD: Spajanje UBS-a i Credit Suissea rizik za gospodarstvo
OCJENE
OECD: Spajanje UBS-a i Credit Suissea rizik za gospodarstvo
ŽENEVA - Spajanje dvije vodeće banke UBS i Credit Suisse stvorilo je "nove rizike i izazove" za švicarsko gospodarstvo, upozorila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).
Crna Gora pregovara sa Svjetskom bankom o novom kreditu do 180 milijuna eura
PREGOVORI
Crna Gora pregovara sa Svjetskom bankom o novom kreditu do 180 milijuna eura
PODGORICA - Ministarstvo financija i Svjetska banka vode pregovore o sklapanju Zajma za razvojnu politiku (DPL) u iznosu do 80 milijuna eura, kojim bi se osigurala dodatna sredstva za financiranje proračuna, odnosno stvaranje fiskalne pričuve.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE