GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barclays najgori na stres testu

Barclays najgori na stres testu
STRES TEST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2018 / 19:27
Autor: SEEbiz
LONDON - Britanski Barclays i talijanski Banco BPM pokazali su se najvećom brigom nakon provedenog testa na stres za europske banke.
Od 48 revidiranih institucija iz 15 zemalja Europske unije i Norveške, nijedna institucija nije u kriznom scenariju imala omjer kapitala ispod 5,5 posto, objavila je Europska bankarska agencija u petak.

Barclays je imala Common Equity Tier 1 od 6,37 posto u pretpostavljenom scenariju, a Banco BPM 6,67 posto.

Europski regulator testirao je otpornost financijskih institucija u slučaju jake ekonomske krize, a na osnovu bilansa banaka sa krajem 2017. godine. U najtežem scenariju su morali dokazati da mogu vladati sa padom ekonomske proizvodnje do 8,3 posto i da će u tom slučaju imati dovoljno kapitala.

Dvije austrijske banke Erste Group i Raiffeisen Bank International (RBI) imale su rezultat u skladu s očekivanjima. Uprkos višim koeficijentima kapitala, one su i dalje ispod prosjeka u poređenju sa ostalim bankama EU, s obzirom da su i druge banke povećale svoj kapital.

I Erste Group i RBI su poboljšale svoju osnovnu kapitalnu bazu u odnosu na stres test iz 2016. godine. Austrijske banke ne bi trebalo da ostanu na nivou koji su postigle u posljednjih nekoliko godina, nego da nastave napore da povećaju svoju kapitalnu bazu, navela su dva direktora.

Ukupno, austrijske banke su danas u boljoj poziciji i otpornije na udarce nego prije krize.

Kada je riječ o najvećim talijanskim banakama, i UniCredit i Intesa Sanpaolo, prošle su stres testove. UniCredit je položio ispit s kapitalom od 9,34% u slučaju neželjenog scenarija u 2020. godini, a Intesa Sanpaolo sa kapitalom od 10.40%.

Rezultati za Deutsche Bank niži su od onih koje su zabilježile italijanske banke: u slučaju nepovoljnog scenarija kapital za 2020. godinu bi bio 8.14% u odnosu na 14.65% u 2017. godini. Još gore je prošla Nordeutsche Landesbank, čiji prijelazni omjer Cet1 sa nepovoljnim scenarijem u 2020. godini iznosi 7,07%.
Tagovi: Barclays, UniCredit, Intesa Sanpaolo, Erste, Raiffeisen Bank International, Nordeutsche Landesbank Deutsche Bank
PROČITAJ I OVO
Vlada Crne Gore s kineskom Exim bankom dogovorila odlaganje otplate kredita
DOGOVOR
Vlada Crne Gore s kineskom Exim bankom dogovorila odlaganje otplate kredita
PODGORICA - Crnogorska vlada je postigla dogovor s kineskom Exim bankom o privremenom odlaganju otplate 60 miliona dolara za kredite Barske i Crnogorske plovidbe.
Erste banci potvrđen rejting BBB+, uz stabilne izglede
REJTING
Erste banci potvrđen rejting BBB+, uz stabilne izglede
ZAGREB – Međunarodna bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji, u ožujku 2020. godine dodijeljen kreditni rejting Erste banke, „BBB +”, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
HNB upozorio na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža
UPOZORENJE
HNB upozorio na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je upozorila da se građanima područja pogođenih potresom putem društvenih mreža nude neregulirani zajmovi, apostrofiravši pritom opasnost od takvog načina zaduživanja.
Alen Kovač novi predsjednik Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u
HUB
Alen Kovač novi predsjednik Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u
ZAGREB – Direktor ekonomskih istraživanja Erste&Steiermärkische Bank d.d. Alen Kovač i Ivana Jović, direktorica ekonomskih istraživanja iz Privredne banke Zagreb d.d., novo su vodstvo Kluba glavnih ekonomista Hrvatske udruge banaka.
EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
INVESTICIJE
EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) usmjerila je trećinu uloženih gotovo 77 milijardi eura u 2020. godini u neposredno ublažavanje posljedica pandemije covida 19, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE