GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke već počele gasiti bankomate

Banke već počele gasiti bankomate
BANKOMATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 08:44
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - S obzirom na veliku potražnju građana za početnim paketićima eurokovanica – više ih nema za kupiti u dijelu poštanskih ureda, potvrdili su iz Hrvatske pošte.

– U poštanskim uredima prodano je 110 tisuća početnih paketa eurokovanica. U urbanim sredinama paketi su rasprodani, a još uvijek su dostupni u poštanskim uredima u manjim mjestima. Već smo naručili nove količine, a stići će u sve poštanske urede krajem ovog i početkom sljedećeg tjedna, izvijestila je Pošta.

Čini se da je iznimno velika potražnja, ili potražnja svakako veća od očekivane, uspjela iznenaditi i logističare u lancu opskrbe kovanicama eura. U procesu predopskrbe, HNB eurima snabdijeva banke, a onda one dalje Poštu i Finu, te svi skupa – i banke i Pošta i Fina, potom ih prodaju »na malo«.

Za građane su pripremljeni početni paketi od 13,28 eura (protuvrijednost 100 kuna), gdje svatko ima pravo kupiti dva paketa po transakciji, a za poslovne subjekte početni paketi od po 145,5 eura.

Kako čujemo, firme nisu tako ažurne u kupovini kovanica eura kao građani, iako će upravo njima od 1. siječnja najviše trebati za uzvraćanje. Potrošači pak ni neće morati odmah po Novoj godini plaćati eurima, nego će moći i eurima i kunama, sve do 15. siječnja.

I iz Fine su potvrdili velik interes građana.

– Građani su u Fini, od početka prodaje paketa eurokovanica, od 1. prosinca do jučer do 11 sati i 30 minuta kupili 66.135 paketa za građane, precizna je Fina. Kažu dalje da se »zbog velike potražnje može dogoditi da određene lokacije ostanu bez zaliha, što Fina promptno rješava preraspodjelom među poslovnicama iz postojećih zaliha.«

– S obzirom na to da su građanima na raspolaganju 2.000 lokacija banaka, pošte i Fine vjerujemo da će, s obzirom na preostalo vrijeme za prodaju paketa za građane (do kraja godine), svi koji žele svoj paket moći kupiti na jednoj od raspoloživih lokacija, umiruju iz Fine, piše Novi list.

Hrvatska udruga banaka kaže da su se banke opskrbile dovoljnom količinom početnih paketića.

– Na dnevnoj razini poslovnice banaka opskrbljava se novim količinama paketića i za sada nisu primijećene poteškoće. U situaciji da u pojedinim poslovnicama zbog neočekivano pojačane potražnje pri kraju radnog vremena ponestane početnih paketića, vodilo se računa da građani imaju na raspolaganju dovoljan broj drugih poslovnica banaka, Fine i Hrvatske pošte u kojima u tom trenutku mogu nabaviti paketiće eurokovanica, kaže HUB.

U cijeloj ovoj priči riječ je naravno o kovanicama eura, i to ne bilo kakvim, nego hrvatskim eurokovanicama, s nacionalnim obilježjima, koje ne smiju u optjecaj prije 1. siječnja jer tada Hrvatska postaje članica eurozone.

Što se tiče novčanica eura, njih će od Nove godine morati početi »izbacivati« bankomati. U Hrvatskoj ima puno bankomata, čak 4.000, a kako su iz HNB već ranije potvrdili, s gašenjem dijela bankomatske mreže polako se krenulo.

Neki bankomati već su ugašeni, a tijekom prosinca ostat će raditi njih manje od polovice. Hrvatska udruga banaka ide s interaktivnom kartom aktivnih bankomata, kako bi građani imali uvid koji bankomat radi, a koji ne. S obzirom na selektivan rad bankomata, od 15. prosinca (a u nekim bankama i ranije) do 15. siječnja, neće se naplaćivati naknada za korištenje tuđih bankomata.

Tagovi: bankomati, broj bankomata, Hrvatska udruga banaka, Hrvatska pošta
PROČITAJ I OVO
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
SOLIDNO
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
MILANO . Intesa Sanpaolo je prošle godine ostvarila neto dobit od 4,35 milijardi eura, što je četiri posto više nego u 2021.
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
POTEZI
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
ZAGREB - Najveća ruska banka, Sberbank, radi na pokretanju svoje platforme za decentralizirano financiranje (DeFi), pripremajući se za testiranje proizvoda za nekoliko mjeseci.
Zaba pojednostavila kreditiranje malih poduzetnika
KREDITI
Zaba pojednostavila kreditiranje malih poduzetnika
ZAGREB – Zagrebačka banka uvela je za male poduzetnike predodobrene kredite uz brzu i jednostavnu realizaciju. Personalizirana ponuda, manje dokumentacije i brže odobrenje neke su od prednosti za mala poduzeća.
Računi sve većeg broja Nijemaca u minusu
PROBLEMI
Računi sve većeg broja Nijemaca u minusu
BERLIN - Poskupljenja u protekla tri mjeseca su ostavila pustoš na bankovnim računima građana: već svaki sedmi korisnik bankovnih računa u Njemačkoj je u tom razdoblju dospio u minus, odnosno svoje tekuće troškove plaća dispokreditom svoje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE