GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u Srbiji u prvom kvartalu povećale dobit za 13%

Banke u Srbiji u prvom kvartalu povećale dobit za 13%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2020 / 22:45
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U prva tri meseca ove godine banke u Srbiji zaradile su oko 158 miliona evra (prije plaćanja poreza) što je za 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Nakon što je prošle godine bankama smanjen profit za oko 60 miliona evra, iznosio je za 2019. ukupno 530 miliona evra, i to u potpunosti zbog zakona koji je regulisao stambene kredite u švajcarskim francima koji je banke koštao oko 70 miliona evra, početak ove godine bio je obećavajući za finansijski sektor.

Ipak, izbijanje pandemije, zatim vanredno stanje i na kraju moratorijum, odnosno odlaganje plaćanja obaveza prema bankama od aprila do juna, dobar dio ovogodišnje dobiti banaka prebaciće u narednu godinu.

Ismail Musabegović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ističe da to neće biti preveliki problem za banke.

“Moratorijum će imati uticaj na rezultat banaka zbog zastoja u otplati koji je uzeo veliki broj građana, ali to će biti nadoknađeno od januara sledeće godine. Na kraju ove godine kod većine banaka rezultati će biti lošiji od očekivanog, pa će morati da prave rebalanse planova. Ipak, još je rano za ocenu za ovu godinu pošto se još ne zna šta će biti sa drugim talasom epidemije i ekonomijom EU”, napominje Musabegović, dodajući da se banke plaše nečeg drugog.

Prema njegovim rečima problem bi mogao nastati ako bi ljudi i preduzeća prestali da otplaćuju kredite. Prvih pet banaka po veličini aktive kontrolišu 53 odsto tržišta, ali najprofitabilnijih pet banaka je zaradilo čak 73 odsto ukupne dobiti u sektoru.

Gubitke je zabeležilo šest malih banaka, API, Srpska, mts, Bank of China, Mirabank i Mobi banka u ukupnom iznosu od 290 miliona dinara ili oko 2,5 miliona evra.

Najveću dobit (pre poreza) u prva tri meseca ove godine ostvarila je AIK banka, prenosi portal 021.

Ova banka u vlasništvu Miodraga Kostića prikazala je kvartalnu dobit od čak 4,7 milijarde dinara u prva tri meseca. Recimo u prva tri meseca zarada je bila manja od 1,5 milijardi dinara. Prema kvartalnim bilansima banke ova dobit posljedica je “ostalih prihoda” koji su iznosili 4,7 milijardi dinara u prva tri mjeseca.

Razlog za ovakav rezultat po svemu sudeći, smatra Nenad Gujaničić iz brokerske kuće Momentum sekjuriti, dolazi od dividendi.

“U izveštaju o tokovima gotovine ove banke u prva tri meseca vidi se priliv od dividendi od 4,6 milijardi dinara, pa je sva prilika da je to uzrok i visokog profita AIK banke u prvom tromesečju”, kaže Gujaničić.

Inače, prošle godine AIK banka je stekla punu kontrolu nad slovenačkom Gorenjskom bankom koja je 2019. ostvarila dobit od 43,2 miliona evra.

Iza AIK banke po visini dobiti našli su se Intesa banka sa 2,5 milijarde dinara, Komercijalna banka sa 2,3 milijarde i UniCredit banka sa 2,2 milijarde dinara dobiti. Na petom mestu završila je Raiffeisen banka sa 1,9 milijardi dinara profita za prva tri mjeseca.

Ukupan prihod od kamata za tri mjeseca je iznosio 275 miliona evra. Prihodi od naknada i provizija u neto iznosu povećani su za oko milion evra u odnosu na prva tri mjeseca 2019 i iznosili su 83,5 miliona evra. B92

Tagovi: banke u Srbiji, srpske banke, Gorenjska banka, Banca Intesa, UniCredit, Raiffeisen, Bank of China, Mirabank, Komercijalna banka, Nenad Gujaničić, Ismail Mustajbegović, AIK banka, Mobi banka,
PROČITAJ I OVO
Revolut će odsad poslovati i kao banka u Hrvatskoj
BANKA
Revolut će odsad poslovati i kao banka u Hrvatskoj
ZAGREB - Revolut, globalna financijska platforma s više od 15 milijuna klijenata širom svijeta, danas je operacionalizirala svoju europsku dozvolu za specijalizirano bankarstvo u Hrvatskoj.
Dionice Squarea uzletjele nakon najave osnivanja banke
UZLET
Dionice Squarea uzletjele nakon najave osnivanja banke
NEW YORK - Dionice Squarea danas su uzletjele sedam posto nakon što je kompanija ovga tjedna i službeno otpočela lansiranje svojih bankarskih operacija.
HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura
POTPORE
HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su sporazum o financiranju razvoja i provedbi savjetodavnih usluga za ulaganja, a ukupna vrijednost tog programa premašuje 670 tisuća eura, izvijestile su u utorak te financijske institucije.
HUB nagrađuje najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti
NATJEČAJI
HUB nagrađuje najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) ususret Svjetskom i Europskom tjednu novca koji se obilježava od 22. do 28. ožujka, provodi natječaj za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti, izvijestili su u utorak iz HUB-a.
EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine
PRIJEDLOZI
EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine
FRANKFURT - Banke u Europskoj uniji od iduće će godine u poslovna izvješća morati uključiti pokazatelj poslovnih aktivnosti koji je u skladu sa standardima zaštite klime, odnosno udjel 'zelene' u ukupnoj imovini, predložio je europski regulator.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE