GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u Sloveniji počele ukidati ležarine

Banke u Sloveniji počele ukidati ležarine
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2022 / 09:08
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LJUBLJANA - Deželna banka Slovenije prva je banka u Sloveniji koja je nakon najave Evropske centralne banke o postepenom povećanju kamatne stope za polaganje viška likvidnosti odluči,la ukinuti tzv. ležarinu za depozite.

Deželna banka najavila je da od 1. kolovoza ukida naknadu fizičkim osobama za upravljanje sredstvima iznad 100.000 eura u banci ili tzv. ležarinu. Za pravne osobe za sada ostaje naknada za dopenovanje novca.

Deželna banka je ležarinu počela naplaćivati od 1. siječnja ove godine. Kako je objašnjeno u priopćenju, nameti su uvedene zbog negativnih kamatnih stopa koje Banka Slovenije zaračunava poslovnim bankama za viškove likvidnosti kako u banci tako i u bankovnom sistemu i zbog prošlih negativnih prinosa na finansijskim tržištima ročnosti do 10 godina.

S obzirom da je Upravno vijeće Europske centralne banke najavilo postepeno povećanje kamatne stope za polaganje viška likvidnosti, za koju se očekuje da će do kraja septembra zbog rasta inflacije izaći iz negativnog raspona od -0,5 posto, te da se očekuje da će kamatna stopa na depozite po kojoj Banka Slovenije zaračunava negativne kamate poslovnim bankama vremenom biti pozitivna, Deželna banka ne vidi razloga za obračunavanje naknade fizičkim osobama. Stoga je odlučila od 1. augusta ukinuti skladišnu naknadu za pojedince, fizičke osobe i udruženja.

Za pravne osobe, pak, ostaje naknada za upravljanje imovinom većom od 100.000 eura do podizanja pasivne kamatne stope i izlsaka iz negativnog područja, ističu iz Deželne banke Slovenije.

U travnju 2021. NLB i SKB prve su uvele ležarine za visoka stanja na računima stanovništva, a slijedila ih većina velikih banaka.

Istovremeno, granica za njih postepeno je pala na 100.000 eura. Za pravne osobe ložeežarine su bile na snazi i prije, podjeća RTV Slovenije.

Tagovi: Deželna banka Slovenije, ležarine, Nova ljubljanska banka, SKB banka, europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
NBS: Povećana kreditna aktivnost u drugom kvartalu, posebno privrede
KREDITIRANJE
NBS: Povećana kreditna aktivnost u drugom kvartalu, posebno privrede
BEOGRAD – Kreditna aktivnost na međugodišnjem nivou u Srbiji u drugom kvartalu ove godine je nastavila da beleži rast i u junu bila je veća za 13,1 odsto, pri čemu je rast kredita privredi iznosio 15,8 odsto, a stanovništvu 9,8 odsto.
Slovenske banke u prvom polugodištu smanjile dobit 15,4%
PAD
Slovenske banke u prvom polugodištu smanjile dobit 15,4%
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prvom polugodištu ove godine ostvarile 212,5 milijuna eura dobiti prije oporezivanja.
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
REKORDI
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
BUDIMPEŠTA - OTP grupa zaključila je prvo polugodište 2022. godine s konsolidiranom dobiti nakon oporezivanja od 251 milijarde forinti (162 milijarde forinti u drugom kvartalu).
Rast kredita ubrzao u lipnju
KREDITIRANJE
Rast kredita ubrzao u lipnju

ANALIZA - Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 1,8 mlrd. kuna ili 0,7% u odnosu na kraju svibnja (na osnovi transakcija) dosegnuvši 259,2 mlrd. kuna.

Evo koja je zapadna banka pristala provesti uplatu kojom je nafta ponovno stigla do srednje Europe
UPLATA
Evo koja je zapadna banka pristala provesti uplatu kojom je nafta ponovno stigla do srednje Europe
PRAG - Jedna europska banka pristala je obraditi plaćanje za tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu, rekli su Reutersu slovačka rafinerija Slovnaft i još jedan izvor upoznat s tim pitanjem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE