GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u prvom tromjesečju povećale dobit 46%

Banke u prvom tromjesečju povećale dobit 46%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2022 / 19:59
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovale su s ukupnom dobiti od 1,57 milijardi kuna, što je za 497 milijuna ili 46 posto više nego na kraju prvog tromjeselja 2021., podaci su Hrvatske narodne banke (HNB) objavljeni u utorak.

Kako navode iz HNB-a, to je poboljšalo pokazatelje profitabilnosti banaka u odnosu na njihovu vrijednost s kraja 2021., pri čemu prinos na imovinu (ROA) s 1,2 na 1,25 posto na kraju ožujka, dok je prinos na kapital (ROE) porastao s 8,8 na 9,5 posto.

Sve banke, njih 23, poslovale su u tom razdoblju s dobiti. Najveću dobit ostvarila je Zagrebačka banka, u visini od 618 milijuna kuna. Slijedi Erste banka, s dobiti od 279,4 milijuna kuna te Privredna banka Zagreb, s 227,5 milijuna kuna.

U prvom tromjesečju 2022. godine ukupna imovina kreditnih institucija dosegnula je 506,2 milijarde kuna, što je za 5,3 milijarde ili 1,1 posto više u odnosu na kraj 2021. godine.

Najveću imovinu imala je Zagrebačka banka, čija je vrijednost na kraju ožujka dosegnula 134,3 milijarde kuna ili 1,41 posto više nego krajem 2021. Slijedi Privredna banka Zagreb, s imovinom od gotovo 107 milijardi kuna ili 2,14 posto više te Erste banka, 86,9 milijardi kuna ili 5 posto više.

Ključni pokazatelji kapitaliziranosti bankovnog sustava u prvom tromjesečju 2022. zadržali su se na visokim razinama, ističu iz HNB-a, navevši da se u odnosu na kraj 2021. godine stopa ukupnoga kapitala bankovnog sustava smanjila s 25,9 na 25,6 posto. Sve kreditne institucije imale su stopu ukupnoga kapitala veću od propisanog minimuma od 8 posto, naveli su.

Podsjetili su i da je nad Sberbankom d.d. pokrenut postupak sanacije te promijenjena vlasnička struktura iz privatne u državnu, čime je broj kreditnih institucija u vlasništvu države povećan na tri.

Na visokoj razini i nadalje je likvidnost sustava kreditnih institucija mjerena koeficijentom likvidnosne pokrivenosti (LCR). Na kraju ožujka 2022. godine sve su kreditne institucije zadovoljavale propisane minimalne likvidnosne zahtjeve, a prosječni LCR iznosio je 190,5 posto.

Po podacima HNB-a, na kraju ožujka ove godine banke su ukupno imale 423,68 milijardi kuna plasiranih kredita, od čega je tzv. loših ili neprihodujućih kredita (NPL) bilo 17,6 milijardi kuna. Time je udjel NPL-ova u ukupnim kreditima krajem ožujka iznosio 4,16 posto, odnosno smanjen je u odnosu na kraj ožujka 2021., kada je iznosio 5,27 posto te u odnosu na kraj 2021., kada je bio 4,33 posto, pokazuju najnoviji podaci HNB-a.

Tagovi: Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Hrvatska narodna banka, erste, Hrvatska poštanska banka, Sberbank, Raiffeisenbank Zagreb
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE