GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u prvom tromjesečju povećale dobit 46%

Banke u prvom tromjesečju povećale dobit 46%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2022 / 19:59
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovale su s ukupnom dobiti od 1,57 milijardi kuna, što je za 497 milijuna ili 46 posto više nego na kraju prvog tromjeselja 2021., podaci su Hrvatske narodne banke (HNB) objavljeni u utorak.

Kako navode iz HNB-a, to je poboljšalo pokazatelje profitabilnosti banaka u odnosu na njihovu vrijednost s kraja 2021., pri čemu prinos na imovinu (ROA) s 1,2 na 1,25 posto na kraju ožujka, dok je prinos na kapital (ROE) porastao s 8,8 na 9,5 posto.

Sve banke, njih 23, poslovale su u tom razdoblju s dobiti. Najveću dobit ostvarila je Zagrebačka banka, u visini od 618 milijuna kuna. Slijedi Erste banka, s dobiti od 279,4 milijuna kuna te Privredna banka Zagreb, s 227,5 milijuna kuna.

U prvom tromjesečju 2022. godine ukupna imovina kreditnih institucija dosegnula je 506,2 milijarde kuna, što je za 5,3 milijarde ili 1,1 posto više u odnosu na kraj 2021. godine.

Najveću imovinu imala je Zagrebačka banka, čija je vrijednost na kraju ožujka dosegnula 134,3 milijarde kuna ili 1,41 posto više nego krajem 2021. Slijedi Privredna banka Zagreb, s imovinom od gotovo 107 milijardi kuna ili 2,14 posto više te Erste banka, 86,9 milijardi kuna ili 5 posto više.

Ključni pokazatelji kapitaliziranosti bankovnog sustava u prvom tromjesečju 2022. zadržali su se na visokim razinama, ističu iz HNB-a, navevši da se u odnosu na kraj 2021. godine stopa ukupnoga kapitala bankovnog sustava smanjila s 25,9 na 25,6 posto. Sve kreditne institucije imale su stopu ukupnoga kapitala veću od propisanog minimuma od 8 posto, naveli su.

Podsjetili su i da je nad Sberbankom d.d. pokrenut postupak sanacije te promijenjena vlasnička struktura iz privatne u državnu, čime je broj kreditnih institucija u vlasništvu države povećan na tri.

Na visokoj razini i nadalje je likvidnost sustava kreditnih institucija mjerena koeficijentom likvidnosne pokrivenosti (LCR). Na kraju ožujka 2022. godine sve su kreditne institucije zadovoljavale propisane minimalne likvidnosne zahtjeve, a prosječni LCR iznosio je 190,5 posto.

Po podacima HNB-a, na kraju ožujka ove godine banke su ukupno imale 423,68 milijardi kuna plasiranih kredita, od čega je tzv. loših ili neprihodujućih kredita (NPL) bilo 17,6 milijardi kuna. Time je udjel NPL-ova u ukupnim kreditima krajem ožujka iznosio 4,16 posto, odnosno smanjen je u odnosu na kraj ožujka 2021., kada je iznosio 5,27 posto te u odnosu na kraj 2021., kada je bio 4,33 posto, pokazuju najnoviji podaci HNB-a.

Tagovi: Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Hrvatska narodna banka, erste, Hrvatska poštanska banka, Sberbank, Raiffeisenbank Zagreb
PROČITAJ I OVO
Savjet HNB-a: Postupni rast domaćih kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
Savjet HNB-a: Postupni rast domaćih kamatnih stopa
ZAGREB - Zaokret u monetarnim politikama vodećih gospodarstava počeo se postupno odražavati na rast domaćih kamatnih stopa, pa se tako nastavio rast prinosa na dužničke vrijednosne papire države, počeli su rasti i troškovi financiranja poduzeća, dok se kod kreditiranja stanovništva još uvijek ne primjećuje znatnija promjena financijskih uvjeta, konstatirao je u srijedu Savjet Hrvatske narodne banke.
Banca Intesa smanjuje potrošnju energije
SMANJENJE
Banca Intesa smanjuje potrošnju energije
BEOGRAD - U nameri da odgovornim upravljanjem resursima pruži doprinos merama štednje u aktuelnim uslovima globalne energetske neizvesnosti, Banca Intesa, deo međunarodne bankarske grupe Intesa Sanpaolo, usvojila je akcioni plan za optimizaciju potrošnje električne energije i gasa u svojim poslovnim prostorijama.
Banke već počele gasiti bankomate
BANKOMATI
Banke već počele gasiti bankomate
ZAGREB - S obzirom na veliku potražnju građana za početnim paketićima eurokovanica – više ih nema za kupiti u dijelu poštanskih ureda, potvrdili su iz Hrvatske pošte.
Goldman Sachs planira akvizicije kripto kompanija
KRIPTO SCENA
Goldman Sachs planira akvizicije kripto kompanija
NEW YORK - Izvršni direktor Goldman Sachsa Mathew McDermott rekao je da njihova tvrtka već provodi dubinsku analizu nekih kripto tvrtki.
Morgan Stanley otpušta dva posto radne snage
REZOVI
Morgan Stanley otpušta dva posto radne snage
NEW YORK - Morgan Stanley otpustio je danas oko 2% svoje radne snage, neslužbeno doznaje CNBC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE